למנוע שבץ חוזר

פרופ' נתן בורנשטיין. צילום: שערי צדק
פרופ' נתן בורנשטיין. צילום: שערי צדק

מחקר בינלאומי, שהוביל פרופ' נתן בורנשטיין, מנהל מערך המוח בבי"ח שערי צדק, מצא איך להוריד סיכויים לשבץ מוחי חוזר

מחקר בינלאומי, שהוביל בישראל פרופ' נתן בורנשטיין, מנהל מערך המוח במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, קובע: טיפול מוקדם בנוגדי קרישה, במקרה של שבץ מוחי כתוצאה מפרפור פרוזדורים בלב, הוכח כיעיל ובטוח ואף כמוריד סיכויים לאירוע שבץ מוחי חוזר.

מחקר שנערך לאחרונה בקרב כלפיים חולים מכל העולם, חלקם בישראל, אותו ריכז בארץ מנהל מערך המוח בשערי צדק, פרופ' נתן בורנשטיין, מגלה תוצאות מהפכניות בנוגע לזמן הטיפול הנכון בנוגדי קרישה במקרה של שבץ מוח אצל אנשים עם פרפור פרוזדורים בלב. תוצאותהמחקר התפרסמו בעיתון הרפואי NEJM .

המחקר בדק אנשים שאירע להם שבץ מוחי כתוצאה מפרפור פרוזדורים בלב, ותסחיף למוח. המרכזים בעולם שהיו מעורבים במחקר קבעו לפי הדמיה, האם האוטם הינו קל, בינוני, או חמור, ונעשתה רנדומיזציה של המטופלים. חלקם קיבלו את הטיפול שהיה נהוג עד היום, לפי ההנחיות, וחלקם קיבלו את הטיפול מוקדם בהתאם לגודל האוטם. תוצאות המחקר הראו הטיפול כי המוקדם לא גרם לדימום ייתר, ואף הוריד את הסיכון לאירוע חוזר.

פרפור פרוזדורים הינה הפרעת קצב של הלב שנפוצה אצל כחמישה אחוז מכלל האוכלוסייה מעל גיל 65 בעולם, ואחראית לכעשרים אחוזים ממקרי שבץ המוח הנגרם מחסימת כלי דם במוח על ידי קריש. הפרפור עלול לגרום להיווצרות קריש שנסחף למוח וגורם לשבץ מוחי. עד כה, הטיפול הנהוג במקרים הללו היה מתן תרופות נוגדות קרישה. מתוך חשש כי נוגדי הקרישה יגרמו לדימום, הוחלט כי במקרה של אוטם מוחי קטן או חולף נותנים נוגדי קרישה אחרי יום, אם הוא בינוני נותנים לאחר 6 ימים ואם הוא גדול, מחכים כשבועיים למתן נוגדי הקרישה. דרך טיפול זו נקבעה ללא מחקרים מבוססים.

פרופ' בורנשטיין, מוביל המחקר בישראל ומנהל מערך המוח בשערי צדק, מסביר: "המחקר מביא בשורה מרגשת וחדשנית בתחום הטיפול בשבץ במוח. שבץ מוחי שנוצר מפרפור פרוזדורים בלב הוא תופעה יחסית שכיחה באוכלוסייה, ועד כה טופלה בדרך מסויימת שלא הייתה מבוססת על מחקרים, אלא נקבע על ידי מומחים בתחום. תוצאות המחקר הנוכחי שהובלתי, ושהתבצע במספר מרכזים רפואיים בעולם, יאפשר למטופלים שחוו שבץ מוחי כתוצאה מפרפור פרוזדורים לקבל טיפול מהיר יותר ובטוח יותר, על בסיס מחקר מדעי מקיף, מבוקר ויסודי ובכך למנוע או לפחות לצמצם את הסיכוי לשבץ מוחי חוזר."


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן