מתי מבצעים צילום רנטגן

רנטגן-ששש
רנטגן-ששש
צילום: שטרסטוק

התחום הרפואי העיקרי בו משתמשים בצילום רנטגן הוא אורתופדיה לאיתור שברים,  חבלות או פגמים בעצמות. תחומים נוספים בהם יש לצילום הרנטגן שימוש רב הם רפואת שיניים, צילום ריאות, ממוגרפיה

צילום רנטגן הוא בדיקת דימות, בדיקה בלתי פולשנית, במכשור רפואי המתאר בתמונות את החלקים הפנימיים של הגוף הנבדק. צילום רנטגן מתבצע בעזרת קרני רנטגן, קרני איקס. עקב כושר החדירה הגבוה של קרני איקס נוצר צילום ברור של עצמים צפופים כגון עצמות ומתכות, ואילו גופים רכים יותר מאפשרים לקרינה לעבור דרכם כמעט ללא בליעה. משתמשים בצילום הרנטגן לצורך איתור בעיות בתוך הגוף שאינן נראות בעין רגילה.

התחום הרפואי העיקרי בו משתמשים בצילום רנטגן הוא אורתופדיה לאיתור שברים חבלות או פגמים בעצמות. תחומים נוספים בהם יש לצילום הרנטגן שימוש רב הם רפואת שיניים, צילום ריאות, ממוגרפיה (צילום שד). הצילום מתבצע על ידי שפופרת קטודית שפולטת את קרינת הרנטגן על גבי סרט צילום, ויש גם אפשרות לצילום תוך שימוש במאיצי חלקיקים. בשנים האחרונות חלה התפתחות בצילום הרנטגן, בעקבות מהפכת הצילום הדיגיטלי, ונוצרו מערכות לצילום רנטגן דיגיטלי. מערכות אלו מתבססות על לוחות צילום שבתגובה לפגיעת הקרינה בהם נוצר בהם מתח חשמלי המתורגם לאות דיגיטלי.

היתרון הבולט של צילום דיגיטלי הוא שאין צורך להמתין לפיתוח סרט צילום, וניתן לבצע עיבוד דיגיטלי עמוק לשיפור איכות הצילום. צילום חזה הוא צילום רנטגן של בית החזה. זוהי אחת מבדיקות הדימות הנפוצות ביותר, אם כי קרנה ירדה מעט בשל התרחבות השימוש בטומוגרפיה ממוחשבת, סי.טי. צילום חזה יכול לסייע באבחון חולי בבית החזה, כגון דלקת ריאות, שברים בצלעות, גידולים סרטניים בבית החזה, גודש ריאתי, ומצבים לבביים שונים.

צילום בטן הוא צילום רנטגן של אזור הבטן. צילום זה הוא כלי אבחנתי בעיקר עבור מצבים חריפים, שבהם יש צורך בבדיקות דחופות. צילום בטן משמש, בין היתר, לאבחנת חסימת מעיים, נקב במעיים, אבנים בכליות ואבני כיס מרה. יש לו ערך אבחנתי נמוך מאשר לצילום חזה והחשיפה בו לקרינה גבוהה יותר.

צילום רנטגן מתבצע במצבי שכיבה או בעמידה. לצורך צילום חלל צינור העיכול המלא באוויר, ועל כן קרני הרנטגן עוברות דרכו ולא מוחזרות, מכניסים לגוף חומר ניגוד, דרך הפה, בזריקה או בחוקן. חומרי הניגוד הנפוצים הם בריום ויוד. מתן חומר הניגוד מחייב תפקוד כליות תקין והיעדר אסתמה.

מקור מידע – "אתר ויקיפדיה"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן