בקע טבורי
בקע טבורי שכיח בתינוקות, נשים שעברו הריונות ומבוגרים בעלי עודף משקל. תלונה אופיינית לבקע תכלול תיאור של בליטה תת עורית, שמחמירה עקב פעולה מאמצת כגון שיעול, ריקון מעיים, עמידה ממושכת, או הרמת משא כבד
בקע טבורי הוא מצב כירורגי שכיח בקב ילדים וגם בקרב מבוגרים. מדובר במצב בו קטע מהמעי בולט דרך פתח בדופן הבטן. זהו מצב נפוץ שלרוב אינו מסוכן. בקע טבורי שכיח אצל תינוקות, אך עלול להופיע גם אצל מבוגרים. אצל תינוקות עלול הבקע לבלוט בזמן בכי או מאמץ. בלט של הטבור בזמן בכי, מהווה סימן אופייני לבקע טבורי. במקרים רבים ייסגר בקע טבורי אצל תינוקות בגיל שנה. בחלק מהמקרים ייסגר הבקע בגיל מאוחר יותר. במקרה של בקע שאינו נסגר עד גיל שלוש, או בקע אצל אדם מבוגר, רצוי לבצע תיקון ניתוחי, על מנת למנוע סיבוכים.
מדובר בחולשה של דופן הבטן, שגורמת לחדירה של רקמות שומן ושל אברים בחלל הבטן דרך דופן הבטן החלשה, באופן שיבלטו מתחת לעור. בקע עשוי להראות כמעין כדור או בליטה תת עורית, שעלולה לגרום לכאב ואי נוחות למטופל. תלונה אופיינית לבקע תכלול תיאור של בליטה תת עורית, שמחמירה בעקבות פעולה מאמצת כגון שיעול, ריקון מעיים, עמידה ממושכת, או הרמת משא כבד.
במקרים מסוימים, עלול להיגרם סיבוך שמערב כליאה של המעי בבקע. זהו מצב חרום שמחייב ניתוח דחוף. ללא טיפול מידי, עלול מצב זה לגרור אחריו כריתה של חלק מהמעי, מאחר והרקמה הכלואה נמקה. בקע כלוא מאופיין על ידי כאב ממושך ועוצמתי, רגישות באזור הבקע שנכלא, והופעת אודם מקומי.
בקע טבורי עלול להיגרם גם עקב מאמץ ממושך, חולשה מולדת בדופן הבטן, וכן בעקבות תהליך הזדקנות רמות הגוף. תופעה זו שכיחה יותר בקרב נשים, בעקבות הריונות והלחץ שגורם משקל הרחם הגדל על דופן הבטן. היא שכיחה גם בקרב מטופלים שסובלים מעודף משקל משמעותי, כתוצאה מהשמנת יתר או הצטברות נוזלים בחלל הבטן, אצל מטופלים שסובלים מעצירות כרונית ונדרשים למאמץ לצורך ריקון המעיים, וכן אצל מטופלים שסובלים משיעול חריף וממושך.
הטיפול בבקע: בקע הוא מצב שכיח, וכל עוד מדובר במטופלים בריאים, ללא בעיות רפואיות אחרות, ניתוח יהיה המתווה הטיפולי המומלץ. בהתאם למיקומו של הבקע ומידת חומרתו, ניתן לבצע את הניתוח בגישה פתוחה על ידי חתך פתוח, או בגישה לפרוסקופית. בהתאם לסוג הניתוח עליו יוחלט, ניתן יהיה לשקול את סוג ההרדמה שתוצע למטופל.
מקור המידע – אתר "קופת חולים כללית", אתר "בית החולים איכילוב".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן