התרופה של טראמפ, כמשל

פרופ' שלמה מעין צילום: ברזילי
פרופ' שלמה מעין צילום: ברזילי

פרופ' שלמה מעין, מנהל מערך הזיהומים בבית החולים ברזילי באשקלון, שופך אור על התרופה הניסיונית לחולי קורונה, שבה טופל נשיא ארה"ב בבית החולים הצבאי וולטר ריד

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שאושפז בעקבות מחלת הקורונה בבית החולים הצבאי Walter Reed בוושינגטון, טופל שם בתרופה ניסיונית, שטרם קיבלה את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי. נמסר כי הוא מקבל ויטמין D , אבץ, תרופה נגד צרבת, ותרופה ניסיונית שהינה קוקטייל נוגדנים של חברת ריג'נרון.

מדובר בנוגדנים מונוקלונליים, המיוצרים כנגד תא מסוים, בניגוד לנוגדנים כלליים, הניתנים בעירוי ומכוונים כנגד חלבונים ופולשים זרים מגוונים. פרופ' שלמה מעין, מנהל מערך הזיהומים בבית החולים ברזילי באשקלון, מוביל בימים אלה ניסוי ישראלי רחב היקף בנושא זה.

"מדובר בעצם בתרופה עם שני סוגים של נוגדנים חד שבטיים", מסביר פרופ' מעין. "החלבון הזה לא ניתן בקפסולה אלא בעירוי, הייחוד של התרופה, שהחלבונים החד שבטיים מאוד מפוקסים על אתרי הנגיף, הנמצאים בבלוטות הנגיף, והם מנטרלים אותו על ידי כך שהם מכסים את האתרים בהם הוא נמצא. על ידי נטרול הנגיף הוא בעצם לא מצליח לחדור למקומות נוספים".

פרופ' שלמה מעין צילום: ברזילי

לדברי פרופ' מעין, אם מטפלים בנגיף רק באמצעות סוג חלבון אחד, הנגיף מתוחכם ויוצר מוטציה, המתגברת על התרופה, ולכן הטיפול לא יעיל. "החברה שפיתחה את התרופה מצאה שאם מסנתזים נוגד חד שבטי נוסף, ונותנים את שניהם יחד, הנגיף לא מסוגל לפתח עמידות לחלבון. בעצם לקחו אנלוגיה של טיפול מורכב אחר, שמוכר לנו, המבוסס על אסטרטגיית הטיפול בנגיף האיידס על ידי מתן קוקטייל – ויישמו את האסטרטגיה הזו לגבי נגיף הקורונה".

פרופ' מעין מציין כי החברה האמריקנית, המייצרת את התרופה הניסיונית, משתמשת במערכת ייחודית, שבה לוקחים עכברי מעבדה, משתילים בהם מערכת חיסונית של בני אדם, והתאים יוצאים בעצם את הפרשת הנוגדנים. המדענים יודעים בדיוק מהי הנוסחה, ומהו הקוד הגנטי, על מנת לסנתז את החלבון במדויק.

פרופ' מעין סיים לימודי רפואה באוניברסיטת תל אביב בשנת 1974. בין השנים 1981-1976 התמחה ברפואה פנימית ובמחלות זיהומיות באוניברסיטת אלברט אינשטיין בניו יורק ובאוניברסיטת הרווארד בבוסטון. הוא ניהל יחידה למחלות זיהומיות בבית החולים מטרופוליטן בניו יורק, בין השנים 1985-1981, שם נחשף לראשונה למחלת האיידס על מגוון תופעותיה.

בשנת 1985 חזר עם משפחתו לישראל והשתלב כרופא מומחה בכיר בבית החולים הדסה בירושלים. שם הצטרף לצוות המחלקה למיקרוביולוגיה קלינית ומחלות זיהומיות וייסד את המרכז לרפואת איידס בהדסה. הוא ניהל מרכז זה עד פרישתו לגמלאות בשנת 2013. בשנת 2014 הצטרף לבית החולים ברזילי כמנהל מערך הזיהומים. לפרופ' מעין שלמה כ-95 מאמרים בספרות המקצועית והוא מנהל פרוייקט NIH באתיופיה בנושא איידס.

"זה תזמון מושלם עבור החברה האמריקנית", הוא אומר השבוע. "רק שבועיים לפני שטראמפ חלה, יצאו בחברה זו עם מחקר ראשון, שאפילו לא הספיק להתפרסם. הם השתמשו בנוגדנים בקבוצה של 300 חולים קלים עד בינוניים בקורונה. חצי מהקבוצה קיבלה את החלבונים, וחצי מהקבוצה קיבלה סליין, שזה עירוי נוזלים רגיל של מים. מהניסוי עלה כי מי שקיבל את קוקטייל החלבונים, רמת הנגיף ירדה בגופו באופן משמעותי, ומצבו הקליני השתפר. לא כך אצל אלו שקיבלו עירוי סליין".

לדברי פרופ' מעין, החולים מקבלים את התרופה הניסיונית פעם ביום, באמצעות עירוי. יחד עם זאת, עדיין מוקדם לקבוע את מצבו של טראמפ. על פי הפרסומים מהבית הלבן, היו לנשיא האמריקני סימפטומים, והוא קיבל חמצן. לכן אפשר להניח, שמצבו בינוני, אך לא ניתן לקבוע זאת בוודאות משום שלא ידוע מה הייתה רמת החמצן בדמו, והכל יכול להשתנות.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אפידימיולוגיה ורפואת משפחה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן