השתלת הריאות ה-800

בילינסון-השתלת-ריאה-פרופ-ערבות-ראשי
בילינסון-השתלת-ריאה-פרופ-ערבות-ראשי
פרופ' דן ערבות וד"ר ירון ברק מנהל יחידת ההשתלות לב חזה צילום: בילינסון

בבית החולים בילינסון בוצעה השבוע השתלת הריאות ה-800 בישראל, למטופלת בת 68, שסבלה מהצטלקות שתי הריאות. צפו בסרטון

הצוות הרפואי שביצע את השתלת הריאות ה-800 צילום: בילינסון

בבית החולים בילינסון בפתח תקוה בוצעה השבוע השתלת הריאות ה-800 בישראל, למטופלת בת 68, אסתר כרמלי, שסבלה מצלקות בשתי הריאות. כעת מצבה טוב והיא נושמת בכוחות עצמה. מערך השתלות הריאה בבילינסון היה היחיד בישראל משך יותר מעשרים שנה, ובוצעו בו כחמישים עד שישים השתלות ריאה בכל שנה. לאחרונה הוקמה יחידת השתלות ריאה שנייה, בבית החולים שיבא, אותה מנהל פרופ' מילטון סאוטה, שניהל את מערך השתלות הריאה בבילינסון ועבר לשיבא כדי להקים את היחידה החדשה בתל השומר.

הקליקו כאן וצפו בסרטון הווידיאו שהופק בבית החולים בילינסון על השתלת הריאות ה-800. בימוי יוני מרדכי.

ד"ר יורי פיסחוביץ צילום: בילינסון

השתלת ריאות היא ניתוח מורכב ,שדורש שיתוף פעולה בין אנשי צוות רבים מתחומים שונים, שעובדים מסביב לשעון 24/7 לילות כימים, שבתות וחגים. בבילינסון, שהוא מערך ההשתלות הגדול בארץ, נעשות בסך הכול מאות השתלות מדי שנה של ריאות, לב, כליות, כבד וקרניות. בתחום הספציפי של השתלות הריאה, הבעיה המרכזית היא מחסור באיברים, משום שרק כ-20% מן הריאות הנתרמות, מתאימות להשתלה. בישראל יש כיום כאלף ממתינים להשתלת ריאה רובם חולי סיסטיק פיברוזיס צעירים, או חולים מבוגרים הסובלים מהצטלקות של הריאה או מעשנים כבדים.

אסתר כרמלי המושתלת ה-800 מקבלת את הבשורה על תרומת הריאות צילום: בילינסון

פרופסור מרדכי קרמר, מנהל מכון הריאות בבילינסון: "תחום ההשתלות הוא פסגת הרפואה. כל השתלה היא אתגר רפואי עבור הצוות המטפל. עבורי כל השתלה של ריאות היא מסע של טיפול, המשלב המתנה וציפייה להשתלה, עד הרגע שבו אני מודיע למטופל כי נמצאו ריאות מתאימות. השתלת ריאות נותנת חיים חדשים לחולים, שלפני כן היו מחוברים לחמצן, וללא הריאות החדשות שקיבלו לא היו שורדים. אני מתרגש בכל פעם מחדש לפגוש באלו, שקיבלו את מתנת החיים הזו, שורדים שנים רבות וממשיכים בחייהם".

פרופסור מרדכי קרמר צילום: בילינסון
פרופסור דן ערבות מנהל המערך לניתוחי לב חזה צילום: בילינסון

פרופסור דן ערבות, מנהל המערך לניתוחי לב וחזה בבילינסון: "בלילה שבין חמישי לשישי קיבלנו הודעה שמשפחה הסכימה לתרום את איברי יקירה שמת. מיד הזעקנו לבית החולים שלושה מועמדים להשתלה, שהיו בראש רשימת הממתינים להשתלה. לאחר בדיקות רבות, הן של הריאות של התורם והן של המטופלת, מצאנו שהיא המתאימה ביותר לעבור את ההשתלה. מרגע זה, התחילה בבית החולים התארגנות שהתנהלה כמו מבצע צבאי מורכב – במקביל התגייסו למשימה 40 אנשי צוות, ובכללם כל צוות המנתחים הבכיר של המחלקה לניתוחי חזה ולב, מתמחים, אחיות, מרדימים, טכנאי מכונת לב וריאות, ורופאי ריאות. באותו הלילה השתלנו את הריאות בחולה שהייתה זקוקה לכך כמו אוויר לנשימה".

צוות חדר הניתוח צילום: בילינסון

הייתה התרגשות מיוחדת בגלל שמדובר בהשתלה ה-800?

פרופ' ערבות: "זה נכון. בבילינסון ביצענו עד כה 800 השתלות ריאה. בזכות צוות המנתחים המיומן הצלחנו להגיע לתוצאות מצוינות, ברמה זהה לזו של המרכזים המובילים בעולם. אני גאה להוביל צוות שמציל מדי שנה מאות חולים שזכו בחיים חדשים".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן