מבחני טובה ומוקסו

מבחן-ילד-ששש
מבחן-ילד-ששש
צילום: שטרסטוק

לאחר שילד או מבוגר עובר אבחון בסיסי להפרעת קשב וריכוז, המערכת צריכה לבדוק את רמת הפרעת הקשב ומה מרכיביה, ובאיזו תרופה להשתמש. הדבר נעשה על ידי מבחנים ממוחשבים

לאחר שילד עובר אבחון בסיסי להפרעת קשב וריכוז, המערכת צריכה לבדוק את רמת הפרעת הקשב ומה מרכיביה, ובאיזו תרופה להשתמש. הדבר נעשה באמצעות מבחנים ממוחשבים עיקריים ונפוצים, מבחן טובה ומבחן מוקסו.


הבדיקה מבוצעת ביחידה לנוירולוגיה של הילד, לנבדקים מעל גיל שש שנים, ולתוצאותיה משמעות רבה באבחון מרכיב הקשב בהפרעת קשב וריכוז. יתר על כן, בדיקה חוזרת לאחר תחילת הטיפול, בין אם הוא תרופתי, התנהגותי או אחר, מאפשרת להעריך באופן אובייקטיבי את יעילות הטיפול בבעיה נפוצה זו.

מבחן טובה

טובה הוא מבחן ממוחשב להערכת תפקוד מתמשך המיועד להערכה אובייקטיבית של מרכיבי הקשב והריכוז. במהלך מבחן זה נבדקת היכולת להתמודד עם מטלה חדגונית ומשעממת יחסית לאורך זמן ואת יעילות הטיפול התרופתי. שלב א' נערך ללא לקיחת ריטלין. בהתאם לתוצאותיו, יוחלט אם לבצע את שלב ב', אשר נערך לאחר לקיחת ריטלין. בסיום המבחן מתבצע ניתוח תוצאות של שני השלבים. ביצוע המבחן מותנה באבחון מקדים בסיסי של הפרעות קשב וריכוז.

מבחן מוקסו

האבחנה של הפרעת קשב וריכוז מסתמכת, בדרך כלל, על ראיון עם הילד והוריו, על מילוי שאלוני התנהגות, על בדיקה גופנית ונוירולוגית ועל מבחנים קוגניטיביים. על מנת לבסס את האבחנה בכלל, ואת מרכיב הקשב בפרט, עומדת לרשותנו כיום בדיקה ממוחשבת בשם מוקסו. בדיקה זו מעריכה באופן ישיר ואובייקטיבי את יכולת הנבדק – ילד, מתבגר או מבוגר – להתמודד עם מטלה הדורשת קשב וריכוז לאורך זמן.


הבדיקה ידידותית לנבדק ונמשכת כשלושים דקות, במהלכן מתבקש הנבדק לצפות בצג המחשב ולהגיב לגירוי נתון תוך התעלמות מגירוי אחר. המדדים העיקריים בבדיקה הם התמדת קשב, הנמדדת על פי התגובות לגירוי המטרה; חופזה (אימפולסיביות), הנמדדת על פי התגובות לגירוי שאינו המטרה; זמן תגובה, המבטא את יעילות הנבדק בביצוע המטלה; ועקביות בביצוע.


מקור המידע – אתר קופת חולים כללית מושלם.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן