תרופות למחלת הקורונה - המדריך המלא

יחד
יחד

התרופות הניסיוניות, בהן משתמשים במחלקות הקורונה, אינן מוכרות לרבים מן הרופאים שהוסבו במהירות לטיפול בנגיף החדש. ארגון הרוקחות, הארגון הישראלי לפרמקולוגיה קלינית והחברה הישראלית לטוקסיקולוגיה חיברו מדריך מיוחד המסביר, לגבי כל תרופה, איזה מינון לתת ומה תופעות הלוואי

שיתוף פעולה משולש צילום: יח"צ

במרכזים רפואיים ובמכוני מחקר בעולם נעשים מאמצים לפתח תרופה לקורונה. בו בזמן נבדקות השפעות על נגיף הקורונה של תרופות קיימות, אשר שימשו לטיפול במחלות אחרות, כמו סארס ואבולה. תרופות אלה מעכבות את האנזים החיוני להתרבות נגיף הקורונה. המידע בנוגע לטיפולים תרופתיים אפשריים בנגיף COVID-19 מתפתח כל הזמן, בחודשים האחרונים, מאז פרוץ המגפה העולמית, ומתעדכן במהירות. בימים אלה רצים מאות מחקרים בתחום בארץ ובעולם.

ארגון הרוקחות בישראל, הארגון הישראלי לפרמקולוגיה קלינית והחברה הישראלית לטוקסיקולוגיה הוציאו לאחרונה (יום א', 5.4.20) מדריך תרופתי מרוכז אודות התרופות בהן נעשה ניסיון לטפל בחולי קורונה במוסדות רפואיים בארץ ובעולם. המסמך מתעדכן יומיום בהתאם לתוצאות מחקרים סביב הגלובוס, שנמצאו יעילים יותר, או יעילים פחות.

דר' לי גולדשטיין צילום: יח"צ

ד"ר לי גולדשטיין, יו"ר האיגוד הישראלי לפרמקולוגיה קלינית, היא גם מנהלת היחידה לפרמקולוגיה קלינית בבית החולים העמק בעפולה: "קצב הדיווחים הגבוה על ניסיונות לטיפולים במחלת נגיף הקורונה מעמיד את הצוות הרפואי בקושי חדש. הם צריכים לתת טיפול בתרופות, אשר ביומיום אינן בשימוש כלל הרופאים, ובוודאי לא בשימוש שכיח אצל הרופאים המטפלים כעת בקורונה. על מנת להקל על הצוותים ברישום תרופות אלה, הקמנו צוות לעבודה משותפת, המורכב מפרמקולוגים קליניים, רוקחים קליניים, וטוקסיקולוג. הצוות המשולב כותב המלצות על מינונים, אינטראקציות ותופעות לוואי חשובות של תרופות אלה. מסמך זה יתעדכן, מעת לעת, על פי ההתפתחויות וההמלצות. הוא אינו מסמך אשר ממליץ על אף טיפול, אלא לשימוש במידה והוחלט לתת טיפול והרופא צריך המלצות מעשיות לגבי אופן הטיפול. היה חשוב לנו שהמסמך יהיה קצר, מתומצת ומעשי. מאחלים הצלחה לכל הצוותים המטפלים במחלה מיוחדת זו ומציעים לפנות אלינו במידה ויש קשיים או שאלות נוספות לגבי התרופות".

דר' אלינה אמיתי צילום: יח"צ

יו"ר ארגון הרוקחות בישראל, ד"ר אלינה אמיתי, מוסיפה: "הטיפול בנגיף הקורונה בבתי החולים מתמקד, לפי שעה, בעיקר בבקרה ומניעת זיהומים וטיפול תומך כולל חמצן משלים והנשמה מכנית. בנוסף ישנן מספר תרופות שנבדקות כיום כאופציות טיפוליות, בעיקר במחלה בדרגה בינונית עד קשה, ונמצאות בשימוש בשלב זה בחולים המאושפזים בבתי חולים. חלק מהתרופות נמצאות בשימוש להתוויות אחרות, וחלק תרופות חדשות בניסוי, ולכן חשוב להבין כי לא מדובר בהנחיות טיפול. אנחנו מדברים על מצב של פנדמיה (מגפה), בו מטפלים בתרופות קיימות במקביל למחקרים קליניים, המתקיימים בתרופות אלו. מדובר במידע תרופתי לצוותים רפואיים. הצוותים הרפואיים זקוקים לכך, לאור העובדה כי מדובר בתרופות הנמצאות בשלבי מחקר שונים, והמידע הרלוונטי למתן הטיפול לא בהכרח זמין לצוות המטפל. הרוקחים הקליניים יחד עם הפארמקולגים ריכזו מידע חיוני אודות תרופות אלו, כך שבמידה ומתקבלת החלטה רפואית לטפל בחולה בהתאם למצבו, המידע שנוגע לשימוש בטוח ונכון בתרופה יהיה זמין לצוות המטפל".

דר' אופיר לבון צילום: יח"צ

ד״ר אופיר לבון, יו״ר החברה הישראלית לטוקסיקולוגיה בהסתדרות הרפואית בישראל, מסכם: "עדיין לא הוכח טיפול תרופתי יעיל במחלת נגיף הקורונה, אך קיימות מספר תרופות המוצעות כאפשרויות טיפול. חלקן רשומות להתוויות אחרות, וחלקן ניסיוניות. ההחלטה על מתן תרופה לחולה בנגיף הקורונה תלויה בהנחיות קליניות מעודכנות ובהתאם לשיקול הדעת הקליני. לאחר החלטה כזו, נדרשת התאמה של התרופה ומשטר המינון שלה, והתחשבות בהתוויות הנגד, האזהרות, תופעות הלוואי והאינטראקציות. כדי לסייע לרופאים המטפלים בהתאמת הטיפול התרופתי, והבטחת בטיחותו, יזמו האיגוד הישראלי לפרמקולוגיה קלינית, החברה הישראלית לטוקסיקולוגיה, ארגון הרוקחים בישראל ומערך הרוקחות הקלינית, הפקת מסמך מקצועי הכולל טבלה מסכמת של המידע התרופתי לגבי חלק מהתרופות המוצעות כאפשרויות טיפול במחלה".

הטבלה – מתעדכנת יומיום

להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן