מרפק טניס ומרפק גולף

אוסטראופתיה-שששש
אוסטראופתיה-שששש
צילום: שטרסטוק

כאבים במפרקים הם תופעה מוכרת של שימוש לא נכון באברים בעיקר בספורט. טיפול ידני פיזיולוגי, אוסתאופטיה, מסייע בטיפול בכאב

ספורטאים רבים חשים כאבים באזורים שונים של הגוף בשל מאמץ. הדבר קורה בעיקר בקרב ספורטאים מתחילים חובבנים שאינם מורגלים בכך. חלק מהכאבים נגרמים בשל דלקת בגידים. האוסטאופתיה היא טיפול ידני, שמטרתו להחזיר את התנועה הפיזיולוגית של כל חלקי הגוף. באמצעות בדיקות ספציפיות, האוסטאופת מחפש את חוסר התנועה של האזור הכואב במפרקים, איברים, שרירים רקמות ועוד חלקים הקשורים אל הכאב.

אוסטאופתיה היא שיטת טיפול ידנית, המטפלת בליקויים גופניים שנגרמו כתוצאה מטראומה, ומהפעלה לקויה של איבר בגוף. למשל דלקת גידים של המרפק, הידועה בשמה "מרפק טניס", או "מרפק גולף", תלוי במיקומה, היא תופעה הנגרמת כתוצאה משימוש חוזר ומוגבר של הידיים. בסוגי ספורט מסוימים הספורטאים מבצעים תנועות רבות שבהן שמים את המפרק של המרפק ואת העצמות במצב לא בריא מבחינה פיזיולוגית.

מבחינה אנטומית, שרירי הכף יד מקורם במרפק. לפיכך, כאשר אנו מבצעים פעולות באופן תדיר, בצורה אשר לא מכבדת את הפיזיולוגיה של המרפק, השרירים מתכווצים ומתחככים במפרק המרפק, ובסופו של דבר התנועה השכיחה הזו המביאה להיווצרותה של דלקת הגידים. במקרים חמורים, הבעיה מגיעה מהצוואר. העצבים אשר מגרים את שרירי המרפק, מגיעים מחוליות הצוואר, לכן במקרה של צוואר מתוח, עצבים אלו לא יבצעו את תפקידם כראוי, ויגרמו לשרירים מתוחים באזור המרפק.

במהלך הטיפול האוסטאופתי, שמים דגש על התנועה המפרקית של המרפק, המתח השרירי והפעילות העצבית. המטפלים בוחנים את התנועה הפיזיולוגית של כל עצם ביחס לאחרת, ובמידה והיא פחותה, הם פועלים על מנת להחזירה באמצעות טכניקות ספציפיות. המטרה היא השגת תנועתיות מפרקית טובה. מכיוון שיש הפרעה בתנועה העצבית, יש לבדוק את חוליות הצוואר, מקור העצבים, אשר משפיעים על עצבי המרפק ובמידת הצורך לטפל בהם. בדרך זו מטרת הטיפול האוסטאופתי היא לטפל מצד אחד באזור הכואב, קרי המרפק, ומצד שני באזורים הקשורים באופן אנטומי וניורולוגי לצוואר, לזרוע ולכף היד.

לאוסטאופת יש לפנות אם חשים כאב חד באזור המרפק או בצדו, וכן זרם חשמלי בנקודה מדויקת אשר יכול לרדת לכיוון האמה והיד, ובמידה ומגע עם האזור הוא חם וכואב. כאבים אלו מורגשים בתנועת כף היד והמרפק, גם במנוחה וגם בתזוזה של הראש. כמו כן, יש לפנות לאוסטאופת במצב של אובדן כוח בזרוע, המורגש בעת נשיאת חפצים כבדים יחסית, או במצב של כאבים בצוואר, בכתף ובכף היד.

מקור המידע: אתר "קופת חולים מכבי", אתר "קופת חולים לאומית".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן