הנקת טנדם

ד״ר לורנס מנגל (מימין), פרופ׳ דרור מנדל, ד״ר רונלה מרום ופרופ׳ רונית לובצקי. צילום: מירי גטניו
ד״ר לורנס מנגל (מימין), פרופ׳ דרור מנדל, ד״ר רונלה מרום ופרופ׳ רונית לובצקי. צילום: מירי גטניו

מחקר ראשון מסוגו, על איכות חלב-אם שמניקה שני תינוקות בו זמנית, בוצע בבית החולים איכילוב

מחקר ראשון בעולם, שבוצע בבית החולים איכילוב, בדק מה ההשפעה של הנקה טנדם – קרי אמא שמניקה שני תינוקות בני גיל שונה – על הרכב חלב האם. מדובר באימהות, שנכנסות להריון בעודן מניקות תינוק שנולד קודם לכן, וממשיכות להניק את שני התינוקות במקביל לאחר הלידה השנייה.

הנקת טנדם הינה טרנד בעולם כולו, ובישראל בפרט, ומשלבת את הרצון של אימהות להמשיך להניק את תינוקן ובמקביל להיכנס להריון, ללדת תינוק נוסף, ולהמשיך להניק את שני התינוקות גם יחד. זהו מחקר ראשון שבדק מה הרכב חלב האם בהנקת טנדם.

במחקר באיכילוב נכללו 49 אימהות, מתוכן 18 שהניקו טנדם, ועוד 31 שהניקו הנקה "רגילה" לאחר לידת ילד אחד. נבדקו הרכב המאקרונוטריינטים (חלבונים, פחמימות, שומנים, ותכולת האנרגיה) של חלב האם שלהן בשלוש נקודות זמן – בחודש האחרון של ההיריון (חלב הריון); תוך 72 שעות מהלידה (קולוסטרום); ודגימת חלב לאחר גיל שבועיים (חלב בשל). התוצאות הושוו גם בתוך הקבוצה עצמה של מניקות טנדם, וגם לערכי חלב שנלקחו מאימהות שלא הניקו הנקת טנדם, אלא הניקו הנקה "רגילה".

המחקר בוצע במעבדת מחקר חלב אם של הפגיה באיכילוב, בראשות פרופ' דרור מנדל ופרופ' רונית לובצקי, ובהשתתפות ד"ר גלעד רוזנברג (שערך את המחקר כחלק מהתמחותו ברפואת ילדים) , וכן בהשתתפות ד"ר לורנס מנגל וד"ר רונלה מרום מבית החולים דנה-דואק לילדים במתחם איכילוב. נמצא כי הרכב חלב אם של אמא שמניקה הנקת טנדם, הינו שונה מהרכב חלב האם שבהנקה רגילה.

באופן ספציפי נמצא, כי לחלב אם שמיוצר בעת הריון, יש תכולת חלבון גבוהה יותר ותכולת פחמימות נמוכה יותר באופן משמעותי סטטיסטית, בהשוואה לקולוסטרום ולחלב בוגר מאותה אמא. תכולת השומן והאנרגיה של חלב בהריון, לא הייתה שונה מזו שבקולוסטרום, אך הייתה נמוכה יותר מזו שבחלב בוגר.

מסקנת החוקרים הייתה שהרכב החלב בסוף הריון, הינו שונה מהרכב החלב שלאחר לידה. לפיכך, החלב שנוצר בעת הנקת טנדם, הינו חלב בעל כמות מאקרונוטריינטים המתאימה לילודים. המשמעות הביולוגית של ממצא זה מצריכה מחקר נוסף, שיבדוק גם את תכולת המיקרונוטריינטים (כגון מינרלים, ויטמינים וכד') בחלב אם.

לקריאה נוספת אודות המחקר – לחצו כאן.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – רפואת נשים ויולדות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן