שבץ או אירוע מוחי

Stroke
Stroke
צילום: שטרסטוק

שבץ מוחי הוא הגורם מספר 3 לתמותה והגורם המוביל לנכות באוכלוסייה המבוגרת. נשים נוטות להיפגע ממנו קשה יותר. הוא מתרחש כאשר ישנה הפרעה בזרימת הדם לרקמת המוח

בישראל מתרחשים מדי שנה כשלוש עשר אלף מקרי שבץ מוחי. רבע מהם מתרחשים במטופלים מתחת לגיל שישים. אירוע מוחי, הנקרא גם שבץ מוחי, מתרחש כאשר ישנה הפרעה פתאומית בזרימת הדם לרקמת המוח. ברוב המקרים זה קורה עקב חסימה של אחד העורקים. ההפרעה באספקת הדם גורמת לנזק מידי לרקמת המוח. התאים שנמצאים במרכז האזור המוחי שנפגע, מתים כמעט מיד. לעומת זאת, התאים שמקיפים אותם, סובלים מנזק מוגבל שניתן לתקן אותו בטיפול מהיר בבית החולים.

תוך זמן קצר, הנזק לאזור שאינו זוכה לאספקת דם נעשה בלתי הפיך, והוא גורם לפגיעה בתפקוד עד כדי נכות. למעשה, שבץ הוא הגורם המוביל לנכות באוכלוסייה המבוגרת, וגורם מספר 3 לתמותה בעולם המערבי. נשים נוטות להיפגע ממנו בצורה קשה יותר.

בניגוד לשבץ המוחי, קיים גם אירוע מוחי חולף, שהוא בעצם הפסקה זמנית של זרימת דם בכלי דם מוחי, המובילה לחסר נוירולוגי זמני. מדובר בעניין של דקות, והוא הפיך. למרות שהתסמינים הם זהים לאלה של שבץ מוחי, לא נותרת פגיעה נוירולוגית קבועה. אולם, מדובר בסימן אזהרה חמור שאסור להתעלם ממנו. המחקרים מראים כי מי שעובר אירוע חולף, הוא בסיכון גבוה ללקות בשבץ מוחי, ולכן חשוב לעבור בירור מתאים ולהתאים טיפול מניעתי.

הגורמים לאירוע מוחי: חסימה על ידי קריש דם שנוצר בעורקי הצוואר או עורקי המוח. הקריש נגרם מטרשת עורקים, מחלה שגורמי הסיכון שלה הם עישון, סוכרת, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם. או תסחיף, קריש דם הנוצר במקום אחד, ונדד לעורקי המוח. דימום מוחי מהווה כחמישה עשר אחוזים מכלל האירועים המוחיים. מדובר בדליפה מכלי דם מוחי הגורמת לדימום מוחי. למרות שמדובר במחלה שונה, התסמינים זהים לאלה של אירוע מוחי.

תסמינים: לאירוע מוחי מספר תסמינים ברורים. בזמן חיוך הפה עקום, יש קושי להרים את הידיים לגובה שווה, שיתוק בגפיים בצד אחד של הגוף, וקושי בדיבור. פרט לתסמינים הקלאסיים, סימפטומים נוספים לשבץ מוחי כוללים חולשה, ירידה בזריזות, הפרעות תחושה בפלג גוף אחד, צניחה של זווית הפה, פגיעה בשדה הראיה, סחרחורת סיבובית, כפל ראיה, קשיי בליעה, כאב ראש וירידה במצב ההכרה עד כדי תרדמת.

הזמן הוא הדבר החשוב ביותר בשבץ מוחי. ברגע שמופיע אד או יותר מהתסמינים, אין להתמהמה וחשוב מאוד להגיע בהקדם לבית החולים. במקרה של שבץ, זמן מציל חיים. חולה המתקבל בחדר המיון עם סימנים אופייניים לשבץ מוחי, עובר תחילה בדיקה גופנית מדוקדקת על ידי נוירולוג, שבה ניתן לאבחן אזור במוח נפגע, ועד כמה.

טיפול בשבץ מוחי: באירוע מוחי חולף, למרות האופי השפיר והזמני של אירוע מוחי חולף, הוא מהווה סימן אזהרה חשוב לשבץ מוחי עתידי ולכן מחייב התייחסות מיוחדת לרבות בירור מקיף והצעת טיפול מניעתי מותאם כגון מדללי דם, תכשירים להורדת כולסטרול ולהורדת לחץ הדם. בשבץ מוחי, החולה מקבל תרופה ממיסת קרישי דם. מדובר בזריקה הניתנת דרך הווריד. ניתן לתת אותה רק עד 4.5 שעות מתחילת התסמינים, לכן חשוב זמן הזיהוי המהיר. צנתור מוח מתאים לעורקים גדולים, וניתן במקרים של אירועים מוחיים קשים. אפשר לתת את הטיפול עד שמונה שעות ויותר מהתסמינים.

מקור המידע – אתר "בית החולים שיבא".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן