טחול במשקל 10 ק"ג

יבגני-סולומונוב-בי-החולים-זיו
יבגני-סולומונוב-בי-החולים-זיו

בבית החולים זיו בצפת בוצע בהצלחה ניתוח נדיר להוצאת טחול גדול פי 50 ממשקלו הרגיל – 200 גרם

ד"ר יבגני סולומונוב והטחול צילום: זיו

טחול במשקל נדיר של 10 קילוגרמים הוצא השבוע מגופו של חולה, בניתוח שבוצע בבית החולים זיו בצפת. החולה, גבר בן 56, סבל מגידול מסוג לימפומה.
מדובר בכריתה נדירה שלא זכורה כזו. גודלו הממוצע של טחול רגיל הינו כגודל כף יחד ובמשקל 200 גרם. בשל גודלו של הטחול, הוא דחק את כל האיברים והפעיל לחץ כבד על הסרעפת, מה שגרם לקושי מהותי בנשימה, ולכן כריתתו היתה בלתי נמנעת.

יצוין כי מרבית ניתוחי כריתת טחול מתבצעים במרכז הרפואי זיו בשיטה לפרוסקופית – שיטה המבוססת על חדירה לבטנו של המנותח דרך מספר חתכים קטנים בדופן הבטן וביצוע הניתוח בפיקוח מצלמה המעבירה לצוות הרפואי שידור וידאו של מקום הניתוח. במקרה הזה, עקב גודלו של הגידול, הוחלט לבצע ניתוח באמצעות הפעולה הכירורגית הפתוחה. הניתוח עבר בהצלחה.

מנהל המחלקה הכירורגית, ד"ר יבגני סולומונוב, שכרת את הטחול אמר: "לא זכור לי ניתוח של כריתת טחול בגודל כזה משמעותי. זה היה ניתוח עם קושי רב בשל הגודל של הטחול וההיצמדות שלו לאיברים פנימיים רבים. לכל אורך הניתוח היה חשש שמא יפגעו איברים אחרים, בייחוד הלבלב וכלי הדם. הצלחת הניתוח הזה מעידה שתושבי הצפון יכולים להיות בטוחים ורגועים שבמרכז הרפואי זיו יש צוותי רפואה מצוינים".

את הניתוח שארך שעות הוביל כאמור ד"ר יבגני סולומונוב ובו נטלו חלק גם הרופאים הבכירים במחלקה הכירורגית – ד"ר אלכסנדר קוליאדה וד"ר מוחמד כליפה וכמו כן, גם הרופא המתמחה ד"ר סולימאן אלשאער רופא.

ד"ר סולומונוב צילום: זיו

הטחול ממוקם בחלק העליון השמאלי של חלל הבטן (מתחת ומשמאל לצלעות התחתונות). הטחול הוא איבר שתפקידו לאגור תאי דם אדומים והוא מכיל תאי דם ממוינים רבים מסוג מאקרופאז'ים הפועלים לצורך סינון דם. הטחול הוא חלק מהמערכת החיסונית וגם אחראי על סילוק תאי דם זקנים או חלקיקי דם פגועים (כגון טסיות) מהמערכת. הוא מסייע לגוף לזהות ולהשמיד חיידקים פולשים מסויימים. כמו כן, הטחול עשוי להשפיע על ספירות של טסיות, תאי דם אדומים ואפילו תאי דם לבנים. בנוסף, נוצרות בטחול כדוריות דם אדומות.

כשל בתפקוד הטחול מתרחש בשל הגדלתו בכמה מצבי מחלה כגון: מלריה, מונונוקלאוזיס (מחלת הנשיקה), יצירה מוגברת של תאי לימפוציטים, סרטני לימפה (לימפומה) או הדם (לוקמיה), מחלה אוטו-אימונית (תאי טחול מסוימים מזהים בטעות תאים תקינים כפגומים) ועוד. טחול מוגדל עקב מצב מחלה עשוי להגיע לגודל של מספר קילוגרמים, ואז חלקו התחתון עשוי אז להגיע עד לאגן ,כמו במחלות אגירה או לימפומה. טחול מוגדל עלול להיקרע בקלות יחסית.

תוצאות ניתוח לכריתת הטחול משתנות מחולה לחולה. לרוב ההתאוששות אורכת עד 6 שבועות. לאחר כריתת הטחול, המטופל חשוף יותר לזיהומים, ולכן עליו להתחסן בחיסונים שונים בהתאם ובאנטיביוטיקה מניעתית בהתאם (בעיקר בקרב ילדים).

כתבה זו אינה מהווה, בשום אופן, תחליף להיוועצות ברופא בכל מקרה רלוונטי.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן