אלרגיה עונתית
אלרגיה עונתית הינה נשימתית, ולכן האיברים המושפעים ביותר הם העיניים (דלקת לחמית), האף (נזלת אלרגית) ודרכי הנשימה (קוצר נשימה ואסטמה). לטיפול תרופתי שיעור הצלחה גבוה
אלרגיה עונתית הינה נשימתית, כלומר התגובה האלרגית לחומרים אלו מתרחשת בשל חשיפה אליהם דרך מערכת הנשימה, ולכן חלקי הגוף המושפעים ביותר הם העיניים (דלקת לחמית), האף (נזלת אלרגית), הסינוסים ודרכי הנשימה (קוצר נשימה / אסטמה). אלרגיות יכולות להימשך לאורך כל השנה (אלרגיה רב-שנתית), בניגוד לאלרגיה עונתית הנגרמת בשל רגישות לאבקנים של עצים, עשבים או דשאים הגורמת לתסמינים רק בעונות הפריחה של אותם צמחים.
אלרגיה עונתית, המכונה לעיתים קדחת השחת, מתרחשת בדרך כלל בעונות האביב או הסתיו. בעונת האביב, מסוף פברואר ועד מאי, פורחים צמחים רבים ואבקני הפרחים נישאים באוויר ונשאפים דרך האף והפה. לכן עונה זו קשה במיוחד לסובלים מאלרגיות לפריחת האביב. הצמחים האופייניים הפורחים באביב וגורמים לאלרגיות הם עצי הזית והפקאן, אך גם הדשאים פורחים בקיץ וגורמים לאלרגיות. בסתיו הצמחים הפורחים הגורמים לאלרגיות הם צמח הלענה ועץ הברוש. שיעור הלוקים באלרגיה נשימתית הוא כשלושים אחוז מהאוכלוסייה. אלרגיה עונתית יכולה להופיע בכל גיל, אולם התסמינים מופיעים לראשונה לרוב בגילאים 4 עד 15 שנים.
קיימים תסמינים שונים של אלרגיות עונתיות, השכיחים הם: נזלת אלרגית – התופעה האלרגית הנפוצה ביותר, הכוללת נזלת (דלף) מימי, אטימות של האף ("אף סתום"), עיטושים, קושי בנשימה אפית, גרד בחך ובלוע. בנוסף, הנזלת יכולה לגרום לקושי בשינה ויקיצות מרובות במהלך הלילה ופגיעה בערנות. דלקת הלחמית האביבית – הדלקת האביבית, שלא כשמה, לאו דווקא מתרחשת באביב. היא מתבטאת בגודש לחמית העין (קרום שקוף העוטף את לובן העין ומרפד את פנים העפעף), גרד, הפרשות ותחושת צריבה בעיניים. בחלק מהמקרים, אפשר לאפיין גורם "אלרגי" המחולל אותה. גנחת הסמפונות (אסטמה) – כתשעים אחוז מהילדים וכשבעים אחוז מהמבוגרים הלוקים באסתמה משמעותית, סובלים למעשה מאסטמה אלרגית, המהווה חלק מרצף אחד של התחלואה האלרגית הנשימתית.
אבחון של אלרגיה נשימתית: הבירור למחלות אלרגיות מבוצע על ידי רופאי אלרגיה ואימונולוגיה קלינית שהינם בעלי מומחיות לטיפול במגוון מחלות של מערכת החיסון. אבחון אלרגיה נעשה באמצעות תבחינים בעור שבהם מטפטפים על פני אמת היד טיפות של חומרים אלרגניים שונים הגורמים באופן שכיח לאלרגיה נשימתית בישראל (למשל תמציות צמחים) ומחדירים בעדינות את הטיפות לעור באמצעות נגיעה עדינה בדוקרן בכל אחת מהטיפות. התגובה שמתפתחת בתוך כעשרים וחמש דקות מראה אם קיימת רגישות אצל הנבדקים ולאיזה מהגורמים האלרגנים.
מניעה של אלרגיה עונתית: הדרך הטובה ביותר להתגבר על מחלה היא למנוע אותה מלכתחילה. מכיוון שהאלרגנים של רוב הצמחים נישאים באוויר, קשה להימנע מהם. אך אם ידוע מהו הצמח המסוים שאבקניו גורמים לאלרגיה, ניתן לנסות ולהקטין את החשיפה אליו ומומלץ להימנע ככל האפשר מלהיות בקרבתו בתקופה בה מתפזרים אבקניו. הקפדה על ניקיון הבית, מיזוג אויר והפחתת כמות האלרגנים באוויר עשויה לסייע.
הטיפול באלרגיה עונתית: אלרגיה היא תגובה לא תקינה (רגישות יתר) של המערכת החיסונית. ללא טיפול ייעודי להפחתת הרגישות, היא עלולה להתמיד לכל אורך חיי המטופלים. טיפול יעיל באלרגיה בעזרת רופאי המשפחה או מומחים לאלרגיה ואימונולוגיה יכול להפחית מאוד את עוצמת התסמינים. ניתן גם להפחית את הרגישות ולשנות את מהלך המחלה, טיפול זה מבוצע רק במרפאות לאלרגיה המתמקצעות בהפחתת רגישות אלרגית (אימונתרפיה).
ישנם טיפולים תרופתיים שונים להקלת התסמינים האלרגיים, השכיחים הם: תרופות אנטי היסטמיניות - מקלות מאוד על תסמיני האלרגיה, כמו נזלת ודמעת. טיפול זה ניתן בצורת כדור או סירופ לנטילה יומית. תרסיס לאף - המכיל כמויות קטנות של סטרואידים, המדכאות את הדלקת בחלל האף. אימונותרפיה ("חיסונים לאלרגיה") – במקרים בהם התרופות האנטי היסטמיניות ו/או התרסיס לאף אינם מסייעים באופן מספק, ניתן לטפל באלרגיה על ידי הפחת הרגישות לארגן באמצעות זריקות חיסון. חיסונים אלה כוללים הזרקה הדרגתית במינונים הולכים וגדלים של האלרגנים היוצרים את התגובה האלרגית. זהו טיפול הניתן במשך מספר שנים, במהלכו המטופלים מפתחים סבילות כלפי האנטיגן. הטיפול הוא בעל שיעורי הצלחה גבוהים מאוד.
מקור מידע – "אתר משרד הבריאות"