בדיקות סריקה לגילוי סרטן המעי הגס

סרטן-מעי-גס-ששש
סרטן-מעי-גס-ששש
צילום: שטרסטוק

בישראל מאובחנים כל שנה מעל 3,000 חולים חדשים בסרטן המעי הגס – גורם המוות השני בשכיחותו הן בקרב גברים והן בקרב נשים. גילוי מוקדם מעלה את סיכויי הריפוי

סרטן המעי הגס הוא מחלת הסרטן השנייה בשכיחותה בישראל. היא מופיעה בשיעור דומה אצל גברים ונשים. בישראל מאובחנים מעל 3,000 חולים חדשים בשנה בסרטן המעי הגס והחלחולת, בכל הגילאים. סרטן המעי הגס שכיח במיוחד מעל גיל 50, והסיכון לחלות בו עולה עם הגיל. כאשר המחלה מתגלה בשלב מוקדם, סיכויי הריפוי מגיעים לכ- 90%. לכן, קיימת חשיבות רבה לגילוי מוקדם שמעלה את סיכויי ההחלמה ממחלת סרטן המעי הגס.

הסיכון של אנשים בסיכון רגיל לחלות בסרטן המעי הגס הוא כ-4.5%. מכלל התמותה ממחלות הסרטן, סרטן המעי הגס הוא גורם המוות השני בשכיחותו, הן ביהודים והן בערבים ובשני המינים (גברים ונשים). אבל, כאמור, אין זה חייב להיות כך – גילוי מוקדם מאפשר לאתר פוליפים בשלב טרום ממאיר, או לגלות גידול סרטני בשלב מוקדם וכך למנוע את התפתחות הסרטן או להעלות את סיכויי הריפוי.

בדיקות סריקה לגילוי ולמניעת סרטן המעי הגס כוללות זימון יזום של כל אוכלוסיית היעד, והן מיועדות גם לאנשים ללא כל תלונות, וללא סיפור משפחתי של סרטן המעי. בדיקות הסריקה נחלקות לשלושה סוגים:

בדיקת דם סמוי בצואה– מאחר וגידולים ופוליפים נוטים לדמם, בבדיקות אלו מגלים שרידי דם בצואה. הוראות הביצוע מצורפות לכל אחת משיטות הבדיקה. הרגישות של בדיקות דם סמוי תלויות בביצוע קפדני ובסוג הבדיקה, ועומדות על כ-60% עד 80% לבדיקה. אם נמצא דם בצואה, יש חשיבות רבה לביצוע בדיקת קולונוסקופיה בהקדם האפשרי, שכן יש סיכוי גבוה מאוד להימצאות פוליפ מתקדם או גידול סרטני. לעתים תיתכן תשובה שלילית על אף הימצאותו של גידול. לכן, גם אם התקבלה תשובה שלילית, חשוב להיות ערניים לסימנים המוקדמים, ולפנות לרופא אם הם מופיעים. במחקרים שפורסמו לאחרונה נמצא כי באמצעות ביצוע בדיקה לנוכחות דם סמוי בצואה בצורה שיטתית אחת לשנה, מגיל 50 ועד גיל 75, ניתן להפחית את התמותה מסרטן באופן משמעותי.

בדיקת קולונוסקופיה– בישראל קולונוסקופיה נמצאת בסל הבריאות לאנשים בעלי סיפור משפחתי של סרטן המעי או בעקבות תלונות (דוגמת שינוי בהרגלי היציאה, דימום רקטלי, כאבי בטן) או למי שהתגלה אצלו דם סמוי בצואה. הקולונוסקופ הוא מכשיר ארוך וגמיש המאפשר את בדיקת המעי הגס לכל אורכו. הבדיקה אינה מחייבת אשפוז, אך מצריכה הכנה מוקדמת באמצעות שתיית חומר משלשל ו/או חוקן ניקוי. הבדיקה נעשית בטשטוש ונמשכת כעשרים דקות. יתרונה של הבדיקה הוא שיש אפשרות לכרות פוליפים שפירים בזמן הבדיקה, כדי למנוע מהם להפוך לסרטניים. בחלק ממדינות אירופה קולונוסקופיה כלולה במבחן סריקה לגילוי פוליפים או סרטן בשלב ראשוני. בארצות הברית אין תוכנית סריקה יזומה, וביצוע הבדיקה, וכן התשלום הנלווה, תלויים בסוג הביטוח שיש לאדם, אם יש לו כזה.

בדיקת CT קולוגרפי-וירטואלי (קולונוסקופיה וירטואלית) – ההכנה דומה להכנה לבדיקת קולונוסקופיה. לאחר החדרת צינור קטן לפי הטבעת מנפחים את המעי באוויר ומבצעים בדיקת CT. רגישות הבדיקה לגילוי של פוליפים או גידולים היא גבוהה, עם זאת, אם מגלים ממצא, לא ניתן להסירו במהלך הבדיקה ונדרשת הכנה נוספת לקראת ביצוע בדיקת קולונוסקופיה, המאפשרת גם לכרות ממצאים שהתגלו. בארצות הברית ובחלק ממדינות אירופה יש שימוש בשיטה זאת בהתאם לסוג הביטוח ולתשלום.

מקור מידע – "אתר האגודה למלחמה בסרטן"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן