רינולוגיה ואלרגיה

אלרגיה-עונתית-ששש
אלרגיה-עונתית-ששש
צילום: שטרסטוק

ד"ר קאסם פיראס, מנהל שירות ניתוחי אף וסינוסים בבית החולים מאיר ויו"ר החוג הרינולוגי הישראלי באיגוד רופאי אף אוזן גרון ומנתחי ראש צוואר, מסביר איך לאבחן אלרגיה ומה מבדיל בינה לבין תסמיני קורונה

ד"ר פיראס קאסם צילום: טאלב זמירו

החוג הרינולוגי הישראלי מאפשר לכל רופאי אף אוזן גרון ולמנתחי ראש וצוואר, מומחים ומתמחים, שהינם בעלי עניין במחלות אף וסינוסים, לשתף פעולה על מנת לקדם את תחום הרינולוגיה (רפואת האף והסינוסים) בישראל. באופן טבעי, תחום הרינולוגיה נושק לתחומים נוספים, כגון דרכי נשימה וריאות, נוירוכירורגיה, רפואת שינה, טיפולי פה ולסת וכמובן – אלרגיות.

מדוע חשוב לאתר את גורמי האלרגיה? איך מבדילים בימים אלה בין תסמיני אלרגיה לבין תסמיני נגיף הקורונה? ולמה לא כדאי להפסיק טיפול באלרגיה גם כשמרגישים הקלה?

ד"ר קאסם פיראס, מנהל שירות ניתוחי אף וסינוסים בבית החולים מאיר בכפר סבא, ויו"ר החוג הרינולוגי הישראלי באיגוד רופאי אף אוזן גרון ומנתחי ראש צוואר בהסתדרות הרפואית, מסביר.

מה זה בעצם אלרגיה

אלרגיה הינה תגובתיות יתר של מערכת החיסון, כנגד חומרים שונים, המכונים 'אלרגנים'. מערכת החיסון מפרישה חומרים כדי להילחם באלרגנים, שנכנסו לגוף כחומרים נשאפים, באופן לא מידתי, ואז הם פוגעים ברירית האף ומערכת הנשימה העליונה והתחתונה. על כן מופיעים תסמינים של נזלת אלרגית במערכת נשימה עליונה, או אסטמה, או תסמינים של מערכת נשימה תחתונה בריאות.

צילום: אלף ויניציוס, אנספלאש

איתור הגורם לאלרגיה

כדי לדעת כיצד לטפל בתופעה, ישנה חשיבות לאיתור הגורם לאלרגיה. לשם כך יש לפנות למרפאת אלרגיה, ולבצע בדיקה המאבחנת רגישות של מערכת החיסון למגוון אלרגניים נפוצים, הידועים ביכולתם להפעיל את מערכת החיסון האנושית שמזהה אלרגנים אלו בתור "פולשים".

האלרגיה הנפוצה ביותר היא 'קדחת השחת', ושכיחותה באוכלוסייה עולה כל העת. האלרגיה הזו מופיעה בעיקר בחודשי האביב, כאשר הפרחים, העצים והעשבים מאביקים אחד את השני ואבקניהם מהווים גורם אלרגי נפוץ מאוד. אבקנים אלה נישאים ברוח, וכשהם באים במגע עם ריריות האף, ועם העיניים ודרכי הנשימה, הם עלולים לבלבל את מערכת החיסון שמזהה אותם כפולש ותוקפת אותם. התסמינים השכיחים ביותר לסובלים מקדחת השחת הם גודש באף, צריבה בעיניים, גרון מגרד ועיטושים חוזרים. במקרים מסוימים האלרגיה עלולה להתבטא גם בפריחה וגרד של העור. במצבים קיצוניים במיוחד, אלרגיה זו יכולה לגרום למצבים של סכנת חיים, במידה ותעורר התקף אסטמה.

ניתן להבדיל בין נזלת אלרגית, שהיא שקופה ומימית, לבין נזלת הנגרמת ממחלה ויראלית, שהיא צמיגית ועכורה. בנוסף, אדם הסובל מאלרגיה, צפוי לסבול מהתסמינים בכל שנה עם תחילת האביב, בניגוד למחלה ויראלית, שהתסמינים יכולים להופיע לאו דווקא בתקופה ספציפית (למרות ששכיחותה עולה בחורף במקרים רבים).

צילום: מילאדה ויגרובה, אנספלאש

טיפולים להקלה בתסמינים

כיום הרפואה מציעה מגוון של פתרונות, שביכולתם להקל על תסמיני האלרגיה, בזמן קצר. המענה הטיפולי הקיים יכול להתאים גם לסובלים מתסמינים קלים, וגם לסובלים מתסמינים קשים. כיום ישנן תרופות ללא מרשם, תרופות אנטי היסטמיניות מהדור החדש כמו "טלפסט", שלא גורמות להירדמות במרבית המקרים, וכן תרסיסי אף על בסיס סטרואידים כגון "סטרונאז", וטיפולים אימונולוגיים המאפשרים לגוף לווסת את התגובה של הגוף כלפי האלרגן.

לעיתים, הסובלים מאלרגיה מפסיקים את הטיפול, כאשר ישנה הפחתה בתסמינים. פעמים רבות זוהי טעות שמומלץ להימנע ממנה. כאמור, אלרגיה נגרמת כתוצאה מתגובת יתר של מערכת החיסון, כלפי אלרגן. הטיפולים הקיימים מסייעים למערכת החיסון להוריד את פעילותה, אך לא מתקנים את הכשל. על כן, כאשר הטיפול עוזר, והתסמינים נרגעים, לא מומלץ להפסיק ליטול את התרופות, שכן התסמינים עלולים לחזור ובמקרים מסוימים אפילו בעוצמה גדולה יותר. כלומר, במקרים רבים יש להמשיך וליטול את הטיפול התרופתי כל עוד החשיפה לאלרגן נמשכת.

דוגמה: כאשר אדם אלרגי לפריחת עץ הזית, עליו לקבל טיפול לאורך כל תקופת הפריחה, כל עוד שהאלרגן עדיין נוכח בסביבתו.

צילום: אני ספראט, אנספלאש

איך להבדיל בין קורונה לאלרגיה

אנשים עם אלרגיה עלולים לסבול מתסמינים מגוונים, אשר חלקם עלולים להידמות לתסמינים של מחלה ויראלית, כמו קורונה. יחד עם זאת ישנם הבדלים ברורים בין שתי המחלות.

למשל, חום ושיעול יבש הם תסמינים המאפיינים קורונה, אך נחשבים לתופעה נדירה באלרגיה עונתית כמו קדחת השחת. אנשים הסובלים מאלרגיה, נוטים להתעטש ולהשתעל לעיתים קרובות, אבל אינם סובלים מחום או חולשה קשה. תסמינים לא ספציפיים כמו כאבי גרון, תחושת עייפות וחולשה מלווים בעיקר מחלות ויראליות, ולא אלרגיה.

ד"ר פיראס קאסם צילום: מאיר

יציאה מהבית ואלרגיה

ליציאה מהבית ישנה השפעה על חומרת תסמיני האלרגיה. ניתן לצמצם את החשיפה לאלרגנים בכמה צעדים פשוטים. מחקרים מהעת האחרונה מוצאים קשר ישיר בין זיהום אוויר גבוה, לבין החמרת תסמיני האלרגיה. על כן, לחשיפה לאוויר נקי ככל האפשר, יש חשיבות גדולה. כיום ניתן להתעדכן בקלות באיכות האוויר במהדורות החדשות ובאתרי האינטרנט השונים.

במידה ורמת זיהום האוויר גבוהה, עדיף לשקול את נחיצות היציאה מהבית. בשובכם הביתה הקפידו להתקלח ולהחליף בגדים. האלרגנים המאפיינים את קדחת השחת, נישאים באוויר ועלולים להידבק לבגדים, לשיער ולנעליים. החלפת הבגדים ורחצה יומית, יכולות להקטין את משך הזמן, בו אנו נחשפים לאלרגן ולסייע בהפחתת התסמינים.

שהייה בבית ואלרגיה

אם אתם נשארים בבית, דעו שפתיחת החלונות לטובת אוורור, עלולה לגרום לאלרגנים שנישאים ברוח, להיכנס פנימה. לכן מומלץ להשתמש בסננים למזגנים, המיועדים לסינון של אלרגנים. סננים אלו נקראים מסנני האפה, וניתן למצוא אותם גם עבור שואבי אבק, ומטהרי אוויר. לסננים אלו יעילות גבוהה בסינון האלרגנים הנפוצים, וביכולתם לסייע בהפחתת תסמינים.

משרד הבריאות ממליץ

משרד הבריאות המליץ בתקופת התפרצות הקורונה להימנע, ככל הניתן, ממגע בפנים בידיים חשופות. ההמלצה הזו יכולה לסייע לצמצם את סיכויי הדבקה בנגיף הקורונה, אך ביכולתה גם להפחית את תסמיני האלרגיה. כאשר אנו נוגעים במשטחים, כפות הידיים שלנו עלולות להתלכלך ולהזדהם, ולכן כדאי לנסות להימנע עד כמה שאפשר ממגע ישיר בפנים – ובייחוד באף, בעיניים ובפה – ובכך למנוע את החרפת התסמינים של האלרגיה.

כתבה זו אינה מהווה, בשום אופן, תחליף להיוועצות ברופא/ה בכל מקרה רלוונטי.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן