טיפול חליפי בהורמונים זהים ביולוגית - BHRT
מה הם הורמונים זהים ביולוגית, האם הם עדיפים על פני השימוש בהורמונים סינתטיים, ומה הסיכון
ההורמונים שולטים ברוב התפקודים הגופניים הבסיסיים ביותר שלנו. הם משמשים כמערכת התקשורת הפנימית בין התאים בגוף. ההורמונים אחראים על התיאום של מרבית התהליכים, החל מעיכול וצמיחה ועד לוויסות התיאבון, תפקוד מערכת החיסון, מצב הרוח וכלה בליבידו. מסיבה זו כאשר ההורמונים לא מאוזנים, אפילו מעט, יכולה להיות לכך השפעה רחבה על הבריאות הכללית. לעתים, כאשר רמת האיזון ההורמונלי מופרת, המטופלים פונים לטיפולי בתחליפים הורמונליים כדי להקל על הסימפטומים. אחד הטיפולים בתחום הוא הטיפול בהורמונים זהים ביולוגית, BHRT, שזוכה לתשומת לב רבה בשנים האחרונות. טיפול זה מבטיח פתרון "טבעי" לבעיות הורמונליות. אבל מה זה בדיוק BHRT, ואיך זה שונה מטיפולים אחרים בתחליפי הורמונים?
BHTR נועד לטפל בגברים ונשים אשר הפעילות ההורמונלית שלהם יורדות או אינה מאוזנת. לעתים קרובות משמש הטיפול כדי להקל על הסימפטומים של טרום גיל המעבר וגיל המעבר. כמו כן הוא עשוי לשמש לשיפור תסמיני הטיפול בסרטן או לטיפול במצבים כמו: עמידות לאינסולין, הפרעות באדרנל ובלוטת התריס, אוסטאופורוזיס, פיברומיאלגיה. הורמונים זהים ביולוגית מופקים מאסטרוגן ממקור צמחי (כגון בטטה) והם זהים מבחינת ההרכב הכימי לאלה שגוף האדם מייצר. זאת בניגוד לחלק מההורמונים הנמצאים בשימוש רחב היום ואשר המבנה הכימי שלהם שונה מזה המיוצר בגוף. אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון הם בין ההורמונים המשוכפלים ביותר שבהם משתמשים לטיפול.
הורמונים זהים ביולוגית מגיעים בצורות שונות, בהם: גלולות, מדבקות, קרמים, ג'לים, זריקות. חלק מההורמונים הזהים ביולוגית מיוצרים על ידי חברות התרופות. אחרים, המכונים תרכובות של הורמונים זהים ביולוגית, מיוצרים על ידי הרוקח בבית המרקחת לפי הוראות הרופא. תרכובת כוללת בדרך כלל שילוב או שינוי של מרכיבים כדי לענות על צרכיו של אדם מסוים. הטיפול בהורמונים זהים ביולוגית מאפשר להציע התאמת מינונים מדויקת יותר בטיפול ההורמונלי, לפי צרכיו ולפי מצבו של המטופל. עם זאת, למרות שהידע ואפשרויות הטיפול בהורמונים זהים ביולוגית קיים מזה תקופה ארוכה, מרבית הרופאים אינם מכירים את התחום ומעדיפים לתת טיפול בהורמונים סינתטיים בהם מינון הרכבים אחיד.
מנהל המזון והתרופות האמריקני (אפ.די.איי) אישר ייצור של מספר צורות הורמונים זהים ביולוגית, כולל אסטרול זהה ביולוגית (סוג חלש של אסטרוגן) ופרוגסטרון. עם זאת, האפ.די.איי לא אישר תרכובת של הורמונים זהים ביולוגית בהתאמה אישית. מרבית ההורמונים הזהים ביולוגית מיוצרים ונמכרים ללא בקרות בטיחות, איכות או טוהר. מסיבה זו ארגונים רפואיים רבים מתנגדים לשיווק ושימוש בהורמונים זהים ביולוגית שלא אושרו. תרכובת של הורמונים זהים ביולוגית, מוגדרת לעתים קרובות כבטוחה ויעילה יותר מהורמונים סינתטיים. אולם האפ.די.איי ורוב הרופאים יזהירו כי טענות אלה לא הוכחו במחקרים מדעיים נחשבים וכי הורמונים אלה עשויים אף להיות מסוכנים במקרים מסוימים.
התומכים בהורמונים זהים ביולוגית טוענים שהמוצרים בטוחים יותר מכיוון שהם מופקים ממקורות טבעיים וזהים להורמונים שהגוף מייצר באופן טבעי. אך מרבית המומחים מאמינים כי תרכובות של הורמונים זהים ביולוגית עשויים לשאת סיכון רב עוד יותר. אין שום עדות אמינה לכך שתחליפי הורמונים BHRT יעילים יותר מהורמונים סינתטיים המיוצרים מן החי והמכונים HRT. על כן BHTR משמש בדרך כלל מטופלים בגיל מתקדם שרמת ההורמונים שלהם יורדת, במיוחד עבור נשים שנמצאות במצב של טרום גיל המעבר או בגיל המעבר. הטיפול ההורמונלי החליפי משמש כדי להעלות את רמות ההורמונים שירדו ולהקל על תסמינים בינוניים עד קשים של גיל המעבר בהם: גלי חום, זיעת לילה, מצב הרוח משתנה, אובדן זיכרון, עלייה במשקל, בעיות שינה, אובדן עניין בסקס או כאב בזמן קיום יחסי מין. בנוסף לסיוע בתסמינים, טיפול בתחליפי הורמונים עשוי גם להפחית את הסיכון לסוכרת, לאובדן שיניים וקטרקט.
אף על פי שהאפ.די.איי אישר כמה תכשירים של אסטרדיול זהה ביולוגית ופרוגסטרון, חשוב להדגיש כי הוא לא אישר אף תרכובת של הורמונים זהים ביולוגית, והאפ.די.איי אף דורש נקיטת אמצעי זהירות בעת שימוש במוצרים כאלה. מחקרים הראו כי טיפול בתחליפים הורמונליים באופן כללי עשוי להגביר את הסיכון למצבים ומחלות מסוימים, כגון: קרישי דם, שבץ, מחלת כיס המרה, מחלת לב, סרטן השד. יתכנו גם תופעות לוואי המלוות טיפולי BHRT במיוחד בהתחלה כאשר הגוף מסתגל להורמונים. תופעות לוואי שכיחות של BHRT עשויות לכלול: אקנה, נפיחות, עלייה במשקל, עייפות, תנודות במצב הרוח, שיער פנים מוגבר אצל נשים. כמו כן אנשים רבים אינם יכולים ליטול BHRT או כל סוג של תחליפים הורמונליים. הסיכונים והפוטנציאל לתופעות לוואי עשויים להשתנות בקרב נשים בהתאם להיסטוריה הבריאותית שלהן.
מקור מידע – "אתר healthline"