הסרת גידול מוח בגישה אנדוסקופית

פרופ' רחל גרוסמן, סגנית מנהלת המחלקה הנוירוכירורורגית, וד
פרופ' רחל גרוסמן, סגנית מנהלת המחלקה הנוירוכירורורגית, וד"ר אברהם אברג'יל, סגן מנהל מחלקת אף אוזן גרון צילום: איכילוב

בבית החולים איכילוב הוסר גידול בעומק המוח, שלחץ על גזע המוח, בגישה זעיר פולשנית דרך האף

לראשונה בישראל, בבית החולים איכילוב: גידול בעומק המוח, אשר לחץ על גזע המוח, הוסר בגישה זעיר פולשנית (אנדוסקופית), דרך האף. "כששמעתי שזה גידול מוחי", מספרת המנותחת, עדי כהן, "הייתי בטוחה שהכול ניגמר. אבל בעזרת הטכנולוגיה החדשה, עברתי את הניתוח בהצלחה רבה. אין לי מילים להודות לרופאים של איכילוב שהצילו את חיי".

עדי כהן, בשנות השישים לחייה, החלה לסבול בחודשים האחרונים מכאב בעורף. כשהופיעו גם קשיי הליכה, הבינה שמשהו לא בסדר. בדיקת MRIהדגימה גידול מוחי הממוקם בבסיס הגולגולת, צמוד לגזע המוח, במיקום כזה שהצריך ניתוח נרחב של בסיס הגולגולת עם כל הסכנות הנלוות. ואולם, טכנולוגיה חדשנית של ניתוחים המבוצעים דרך האף, בגישה אנדוסקופית, אפשרה את הסרת הגידול בשיטה זעיר פולשנית, דרך האף, ללא צורך בפתיחה נרחבת של הגולגולת.

הגידול הוסר בשלמותו, ועדי כהן שלאחר הניתוח, התעוררה בחשש גדול. היא שמחה להיווכח שהכול בסדר, מבחינה תיפקודית, כפי שבישרו לה צוות מנתחיה – פרופ' רחל גרוסמן, סגנית מנהלת המחלקה הנוירוכירורורגית באיכילוב; וד"ר אברהם אברג'יל, סגן מנהל מחלקת אף אוזן גרון בבית החולים בתל אביב. עדי שוחררה לביתה כעבור מספר ימים.

כאמור, עדי הופנתה לפרופ' רחלי גרוסמן, סגנית מנהל המחלקה הנוירוכירורגית באיכילוב, לאחר שאובחנה עם גידול במוח. פרופ' גרוסמן מתארת: "הגידול של עדי היה ממוקם בעומק המוח, צמוד לגזע המוח, לעצבים האחראיים על הפעולות הכי בסיסיות כמו נשימה ובליעה, וצמוד לכלי דם שפגיעה בהם עלולה לגרום לאירוע מוחי קשה. הטיפול המקובל בגידולים מוחיים במיקום שכזה, מצריך פתיחות נרחבות של הגולגולת, וקידוחים של בסיס הגולגולת, צלקות נרחבות על פני העור ואשפוז ממושך לאחר הניתוח״.

"המנותחת, עדי כהן: "הציעו לי מספר אופציות לטיפול, אבל ברגע ששמעתי מפרופ' גרוסמן על האפשרות של הניתוח דרך האף באיכילוב, ידעתי שזאת האופציה שבה אבחר". ואכן, לפני כשבוע נותחה עדי כהן תחת ידיהם המיומנות של הנוירוכירורגית פרופ' רחל גרוסמן, והמומחה לכירורגיית אף אוזן גרון, ד״ר אברהם אברג'יל. השניים מבצעים את ניתוחי האנדוסקופיה במערך הנוירוכירורגי במרכז הרפואי איכילוב כבר שנים רבות. לדבריהם, ניסיון רב, שנצבר בשנים האחרונות בניתוחים בגישה אנדוסקופית דרך האף לכריתת גידולים של בלוטת יותרת המוח (גידולי היפופיזה), הוא זה שאפשר הפעם את ביצוע הניתוח הכול כך מורכב.

"מדובר בטכניקה ניתוחית המצריכה עקומת לימוד תלולה", מסבירה פרופ' גרוסמן. "רק לאחר צבירת ניסיון רב בניתוחים אנדוסקופיים, ניתן לבצע ניתוחים מסוג זה".

מדוע דרוש ניסיון כה רב דווקא לפני ניתוח מסוג זה?

פרופ' גרוסמן: "ניתוחים אנדוסקופיים דרך האף (Endoscopic endonasal approach) מאפשרים גישה זעיר פולשנית לכריתת גידולים מוחיים, גם כאשר הגידולים נימצאים במעמקי המוח. מחקרים שבוצעו בעולם בשנים האחרונות, מראים כי השימוש בגישה זאת על ידי צוותי ניתוח אשר צברו ניסיון בגישה זו, יכול להפחית את שכיחות הסיבוכים הכרוכים בניתוחים מורכבים מסוג זה. הניתוחים הללו מבוססים על עבודת צוות של שני מנתחים – נוירוכירורוג וכירורג אף אוזן גרון – אשר עובדים בשיתוף פעולה לאורך כל הניתוח".

אילו ניתוחי מוח מבוצעים בשיטה זו?

פרופ' גרוסמן: "שיפור במכשור הניתוחי הייעודי, אשר פותח בשנים האחרונות, שכלול מאוד את יכולות האטימה. בנוסף לכך, צבירת ניסיון בקרב הצוותים הניתוחיים, והיכולת להשיג זוויות צפייה רחבות על ידי שימוש באנדוסקופים מתקדמים, הביאו לכך שכיום ניתן לטפל בגישה אנדוסקופית אנדונזאלית במגוון מצבי תחלואה מוחיים. החל מתיקון דלפי נוזל שדרהCSF) ) ועד לכריתת גידולים מורכבים של בסיס הגולגולת, אשר בעבר הצריכו פתיחות נרחבות של הגולגולת".

מספר ימים לאחר הניתוח של עדי כהן, במהלכו הוסר כל הגידול מעומק מוחה, חזרה עדי לביתה כשהיא מתפקדת באופן מלא, ללא כל מגבלה. "עד עכשיו אני לא מאמינה שהצליחו להציל לי את החיים בעזרת טכנולוגיה כזו ובהצלחה כה רבה", היא מסכמת. "אין לי מילים להודות לפרופ' גרוסמן ולד"ר אברג'יל״.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות נוירולוגיה ונוירוכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן