משרד הבריאות זה חלם

פרופ-מרדכי-רביד-עם-מנכל-משרד-הבריאות-משה-בר-סימן-טוב-קרדיט-דוברות-מעייני-הישוע-מכווץ
פרופ-מרדכי-רביד-עם-מנכל-משרד-הבריאות-משה-בר-סימן-טוב-קרדיט-דוברות-מעייני-הישוע-מכווץ

מנכ"ל בי"ח מעייני הישועה פרופ' מוטי רביד תוקף: "מייבאים מאות מכשירי הנשמה, שאיש אינו זקוק להם, ויחלידו במחסני החירום"

פרופ' רביד ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימנטוב צילום: מעייני הישועה

פרופ' מרדכי (מוטי רביד), מנכ"ל בית החולים מעיני הישועה, תוקף הייבוא החדש של מכונות הנשמה נוספות לישראל. פרופ' רביד: "מביאים ארצה עוד ועוד מכשירי הנשמה שאיש אינו זקוק להם והם יחלידו במחסני החירום. יש כיום בארץ כ 1,500 מכשירים פנויים. לעומת זאת – אין מספיק מוניטורים ואין מספיק ציוד נלווה כדי להפעיל אותם. זה ממש חלם".

תזכורת: בשבוע שעבר משרד הבריאות החליט לרכוש עוד 1,000 מכונות הנשמה בחו"ל, ולייבא אותן לישראל, כדי להתכונן למצב של החרפה בכמות החולים ובמצב החולים. כל זאת למרות שבמחסנים של האגף לשעת חירום, יש אלפי מכונות הנשמה. ואכן בחג שני פסח, יום רביעי 15 באפריל, נחת בנמל התעופה בן גוריון משלוח ראשון של מאה מכונות הנשמה.

במבצע שינוע בינלאומי, בהובלת משלחת הרכש של משרד הביטחון בארה"ב, ובאמצעות חברת 'שראל', הרוכשת ציוד רפואי ותרופות באופן מרוכז עבור כל בתי החולים הממשלתיים, הגיעו מאה מכונות ההנשמה לנתב"ג בטיסה מארה"ב. תחילה הן שונעו מהחוף המערבי לניו יורק, שם אוחסנו במחסני משלחת משרד הביטחון בערב החג, ואחר כך הועמסו על מטוס מטען של חברת 'קאל- קארגו' הישראלית. ביום רביעי אחר הצהריים נחת המשלוח בישראל. על מבצע ההובלה וההטסה לישראל הופקדה יחידת השינוע במשלחת הרכש הביטחוני של משרד הביטחון בניו יורק.

"כל המבצע מתואר כגבורה גדולה", אומר פרופ' מוטי רביד, המנהל הרפואי של בית החולים מעייני הישועה בבני ברק, "בלי שום פרופורציה. משדרים וכותבים על זה כאילו מדובר מבצע ביטחוני חשאי. מעבר למאות מכונות הנשמה פנויות במערכת הבריאות בישראל, יש לנו עוד מכשירי הנשמה במחסנים. יש מספיק מנשמים בארץ. מה שחסר זה הציוד הנלווה להפעלת המכשירים כמו מוניטורים, משאבות מזרק וכדומה. מנשם לבד לא מנשים חולה. צריך הרבה ציוד מסביב וצוותים שיפעילו. אז קודם כל תגרמו שזה יקרה, שאפשר יהיה להפעיל את המנשמים, אם יהיה בהם צורך".

העמסת מכונות ההנשמה בניו יורק בדרך לנתב"ג צילום: משרד הביטחון

אין שום צורך בכמות כה גדולה של מנשמים?

פרופ' רביד: "אנחנו בארץ עם 130 מונשמים בסך הכול. מספרם לא עולה כבר ארבעה ימים. נגיד שזה יעלה עוד קצת, או אפילו יוכפל עד כדי 200 מונשמים. לא תהיה לזה השפעה משמעותית. בישראל בכל רגע נתון יש בערך 1,200 מונשמים חולים רגילים, לא מקורונה. אז מדוע עושים עניין כל כך הירואי מעצם הבאת המנשמים החדשים? הם פשוט אינם נחוצים".

ואם תהיה עוד התפרצות של הנגיף, ובכל זאת נידרש בבת אחת לכמות גדולה של מנשמים?

"אין גבול לספקולציות. כל פעם שנכנסים למכונית, יש אפשרות שתהיה תאונה קטלנית. יש אלפי תרחישים אפוקליפטיים לכל צעד שאנחנו עושים, אבל אי אפשר להתנהל לפי זה. צריך להעריך סיכויים וסיכונים בצורה רציונלית, ולא לעבוד כל הזמן על פי התרחיש הגרוע ביותר. בצורה כזו מבזבזים אנרגיות ומשאבים לחינם במקום להפנות אותם למה שצריך, וזה בדיוק מה שעושים אצלנו בזמן האחרון".

אתה בעצם אומר שישראל קצת מגזימה עם ההיערכות הזו?

פרופ' מוטי רביד צילום: מעייני הישועה

"אני מתנגד למילה קצת. ישראל מגזימה הרבה. לא קצת. אמנם אסור לזלזל בנגיף הזה, כמו שמזלזלים בו הקיצוניים, שמשווים אותו לשפעת. זוהי הגזמה לצד השני. אומנם במספרים נומינליים מתים עד עתה פחות מקורונה, מאשר בשפעת, אבל הפוטנציאל של נגיף הקורונה הוא קטלני מאוד אם לא מתייחסים אליו ברצינות. אבל מכאן לא צריך ללכת גם לקיצוניות השנייה, המוגזמת, שיצר משרד הבריאות. צריך להסתכל על המציאות ולעבוד על פיה. המשאבים שלנו מוגבלים, אז צריך לחשוב על מה מוציאים אותם".

מה נמצא במחסור, ודחוף יותר ממנשמים?

"ציוד מיגון לצוותים, בדיקות, טיפול בבתי אבות, שינוע חולים וכל המערך הלוגיסטי של הוצאת חולים מהמשפחות. יש אלף דברים שלא עושים מספיק, או שעושים לאט מדי ומאוחר מדי. העיקר שנזכרו עכשיו", מסיים פרופ' רביד בנימה סרקסטית, "להביא לארץ מארה"ב מאות מכונות הנשמה, ועוד עשו מזה כביכול מבצע חשאי".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן