פוריה: מרפאת סוכרת ואנדוקרינולוגיה
בית החולים בטבריה פותח מרפאת חדשה, בהנהלת ד"ר מוחמד בדארנה, שהגיע מבית החולים שיבא
המרכז הרפואי פוריה פותח מרפאה חדשה לסוכרת ואנדוקרינולוגיה. בראשה יעמוד ד"ר מוחמד בדארנה, תושב עראבה, שהתמחה ברפואה פנימית בבית החולים שיבא ובהמשך עשה התמחות על באנדוקרינולוגיה בשיבא. הוא הגיע למרכז הרפואי פדה-פוריה לפני מספר חודשים בכדי להרחיב את השירות האנדוקריני בבית החולים בטבריה.
ד"ר בדארנה: "אוכלוסיית היעד שלנו היא מטופלים עם סוכרת ומחלות אנדוקריניות למיניהן. המטרה היא להרחיב את השירות הקיים, בנוסף למרפאת הסוכרת, שפעילה יום בשבוע בניהולה של ד"ר מריה גרשוביץ', ובליווי אחות סוכרת. המטרה שלנו היא להפעיל מרפאה ברוב ימות השבוע ולהוסיף שרות תזונה. בשנה הבאה, אנו מתכוונים לפתוח גם שירות נפרד למטופלים עם סוכרת סוג 1".
אנדוקרינולוגיה הוא התחום הרפואי העוסק בהורמונים, ובבלוטות ההורמונים בגוף, כגון בלוטת התריס, הלבלב (שמפריש את האינסולין שאחראי לרמת הסוכר בדם), בלוטת יותרת המוח, בלוטת האדרנל וכיו"ב. סוכרת מסוג 1, המכונה גם סוכרת נעורים, מופיעה פעמים רבות אצל אנשים צעירים וילדים. במחלה זו, עקב הפרעות במערכת החיסונית, הגוף תוקף (באמצעות נוגדנים) את תאי הבטא שמייצרים אינסולין בלבלב. הדבר גורם למחסור באינסולין ולערכי סוכר גבוהים בדם. בניגוד לסוכרת 1, סוכרת 2 אינה מחלה אוטואימונית, אלא מחלה המתרחשת עקב תנגודת לאינסולין. כלומר האינסולין קיים בכמות מספקת בגוף, ואולם הקולטנים בתאים "מתנגדים" לאינסולין, ואינם מאפשרים להורמון זה להיכנס אל התאים ולבצע את "עבודתו". סוכרת מסוג 2 שכיחה בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל.
ד"ר בדארנה מדגיש את הפערים בין מרכז הארץ, לבין צפון הארץ, בזמינות שירותים רפואיים בתחום האנדוקרינולוגיה: "דווקא בצפון שבו יש תחלואה קשה יותר בסוכרת. המענה הרפואי עד כה לא היה מספק, ולשכן אנחנו שואפים ליצור שינוי. יש הרבה מטופלים שאינם מאוזנים, כי הם לא מקבלים טיפול ומעקב צמודים".
לילך שביט, אחות מתאמת סוכרת בפוריה, שמשלימה בימים אלה הכשרה כמומחית קלינית לסוכרת, מוסיפה: "בכל האזור שלנו, אין מרפאה ייעודית בקהילה, לסוכרת סוג 1. אנחנו מודעים לצורך של מטופלים אלה, ונדאג לפתוח להם שירות ייעודי, שכרגע חסר באזור כולו". לילך מוסיפה כי כיום, הטכנולוגיה מאפשרת לקבל טיפול איכותי, גם מבלי להגיע לעיתים קרובות למרפאת הסוכרת: "אפשר להסתמך על הציוד והטכנולוגיה המתקדמת שקיימת ולהגיע פיזית למעקב רופא אחת לכמה חודשים. יש הרבה מטופלים שמתאימים למעקב וירטואלי, וזה גם מענה מצוין בתקופת הקורונה, או במקרה של ישובים שהם יותר מרוחקים מבית החולים. אנחנו יכולים להתחבר לסנסור של המטופל, לראות את הדוחות, ולהנחות אותו מרחוק".