שחלות פוליציסטיות
אחת מכל עשר נשים סובלת מתסמונת השחלות הפוליציסטיות. אם את סובלת מפצעי בגרות, מחזור לא סדיר, השמנת יתר, התקרחות או שיעור יתר, מומלץ לבדוק האם לקית בתסמונת. אבחון וטיפול מורידים גורמי סיכון בעלי השפעות שליליות לטווח הארוך
ציסטות באברי הרבייה הנשיים, שחלות, רחם וחצוצרות, שכיחות בקרב נשים רבות. רוב הציסטות נעלמות כשהגיעו, חלק מהן מוציאים באופן כירורגי אם הציסטה גדולה, ועלולה לגרום להפרעות. ריבוי ציסטות בשחלות, הופך אותן לשחלות פוליציסטיות, דבר המחייב טיפול מיוחד, מאחר והוא גורם לתופעות לא נעימות כגון הפרעות בווסת, השמנה ושיעור יתר.
אחת מכל עשר נשים בגיל הפריון, סובלת מתסמונת השחלות הפוליציסטיות או השחלות הרב כיסתיות. בין התסמינים וסת לא סדירה, פצעי בגרות, שיעור יתר, השמנת יתר, סכרת ועוד. אין דרך להעלימן, אך יש דרך לטפל בהן, ולא פחות חשוב, להפחית גורמי סיכון של מחלות אחרות בטווח הארוך. אם את סובלת מפצעי בגרות, מחזור לא סדיר, השמנת יתר, התקרחות או שיעור יתר, מומלץ לבדוק האם לקית בתסמונת השחלות הפוליציסטיות.
נשים הלוקות בתסמונת סובלות מוסת לא סדירה, פצעי בגרות, שיעור יתר על הפנין ובשאר אזורי הגוף, עור שומני וקשקשת, יתר לחץ דם, עליה במשקל, סוכרת, ליקויי פוריות ועוד. אצל כל אישה מופיעים הסימנים בצורה אחרת, חלק סובלות מסימן אחד או שניים, וחלק מסימנים מרובים. בגיל ההתבגרות ובגילאי הפוריות רוב תלונותיהן של הנשים הלוקות בתסמונת מתבטאות באי סדירות המחזור החודשי, בהפרעות פוריות ובתסמינים כאקנה ושיעור יתר.
התסמונת כרוכה גם בהשפעות שליליות ארוכות טווח כמו, סכרת והפרעות בפרופיל שומני הדם, תחלואת לב וכלי דם, וסיכון יתר לגידולי רירית הרחם. אבחון וטיפול בתסמונת היא הזדמנות לאיזון וטיפול בתלונות המידיות, אך לא פחות חשוב, זוהי הזדמנות להורדת גורמי סיכון בעלי השפעות שליליות לטווח הארוך.
אבחנת התסמונת מתבססת על השילוב בין תלונות המטופלת, ממצאים בבדיקה הגופנית, בדיקת אולטרסאונד ובדיקות דם. בבדיקת אולטרה סאונד, נראה ריבוי של ציסטות בתוך השחלות. הציסטות נוטות להפריש הורמונים אנדרוגנים, שהינם הורמונים בעלי השפעה זכרית, המשבשים את הביוץ, מעלים את התנגודת לאינסולין, וגורמים לחלק ניכר מהתסמינים שהוזכרו. בבדיקות הדם מתבצע ברור הורמונאלי רחב, הכולל גם את תפקודי בלוטת התריס, הורמוני בלוטת יותרת המוח, רמות ההורמונים הזכריים, ההורמונים הנשיים, רמות סוכר ופרופיל שומני הדם. כל זאת מסייע לצוות הרפואי לקבוע את רמת החומרה.
דרכי הטיפול בתסמונת: אין דרך לרפא או להעלים את התסמונת, אך ניתן להקטין את תסמיניה. הטיפול בתסמונת כולל שינוי אורחות חיים, ירידה במשקל, הימנעות מעישון והגברת הפעילות הגופנית. נשים רבות מתקשות לרדת במשקל למרות תפריט מאוזן בשל תנגודת לאינסולין, סכרת סמויה. נשים אלו זקוקות לטיפול בכדורים להגברת הרגישות לאינסולין. גלולות למניעת הריון, טיפולים הורמונאליים להורדת ההורמונים הזכריים, וטיפולי פריון, החל מתרופות ועד הפריה חוץ גופית מהווים את המשך הטיפול. למרות הפרעות הביוץ רוב הנשים הלוקות בתסמונת מצליחות להרות וללדת באמצעות טיפול מתאים.
מקור מידע – "אתר בית החולים איכילוב"
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – רפואת נשים ויולדות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן