21 שעות משמרת במקום 26

מחאת-המתמחים
מחאת-המתמחים
מחאת מתמחים באסף הרופא צילום: שמיר

בדיון בכנסת על מאבק המתמחים, בהשתתפות נציגי ההסתדרות הרפואית וארגון מרשם, התברר כי הניסוי יחל בקרוב בכמה בתי חולים

בחודש הבא ייחל ניסוי במספר מחלקות בבתי חולים לקיצור שעות המתמחים, מ-26 שעות במשמרת כיום, ל-21 שעות. כך עולה מדיון שהתקיים השבוע בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת. יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), קראה להסתדרות הרפואית (הר"י) לשתף בעניין גם את ארגון המתמחים, "מרשם", ודרשה מהאוצר להכין הצעה תקציבית שתסייע לקיצור זה, וכן להזרים מיידית 500 תקנים של רופאים למערכת, כפי שהובטח. היא הבטיחה כי "כמו שהבאנו את הנושא לכנסת – נעקוב אחר ביצועו".

         פרופ' ציון חגי צילום: הר"י

פרופ' ציון חגי, יו"ר הר"י, הדגיש כי כיום יש בישראל כ-7,000 מתמחים, וכי ההסתדרות הרפואית תומכת בקיצור נוסף של אורך משמרות העבודה שלהם בבתי החולים. פרופ' חגי: "יש בארץ כחמישים התמחויות רפואיות שונות, שאינן דומות אחת לרעותה. אנו נמצאים במגעים עם הגורמים הנוגעים, ונחל בעוד כחודש ניסוי במספר בתי חולים, ונבדוק במספר מחלקות גם התמחות של 12 ו-16 שעות בלבד. ההתמחות היא הקריטית בחיים המקצועיים של הרופא, ובה הוא מוכשר לטפל עצמאית. קיבלנו מהאוצר 500 תקנים, ואנו מקווים להוסיף עוד תקנים בכמות הזו גם בשנה הבאה". פרופ' חגי מזהיר כי בעשור הקרוב יפרשו לגמלאות כ-50% מרופאי ישראל, ועלול להיווצר מחסור של כ-5,000 רופאים.

ד"ר אילן ריכטר, מארגון "מרשם" של המתמחים, הדגיש כי כבר בשנת 2011 התחייבה הר"י על קיצור התורניות, וכך כבר הוחלט ובוצע במדינות רבות בעולם. "אני מתקשה להאמין להר"י על הודעת הניסוי בבתי חולים, כיוון שכבר לפני כתשע שנים הם התחייבו על קיצור התורנויות, ולא התקדמו בעניין עד המחאה שלנו". ריכטר הסכים כי קיצור התורניות משתנה מתחום לתחום, אך מנגד ציין כי זמן רב מתוך שעות משמרות ההתמחות מנוצל לעיסוק מנהלתי וביורוקרטי, ולא לשיפור המקצועיות הרפואית.

לדברי הפרופ' ארנון אפק, מנכ"ל משרד הבריאות בשנים 2015-2014 וכיום משנה למנהל המרכז הרפואי שיבא, "יש לקצר את משך התורנויות, כי המטופל חייב להיות במרכז תשומת הלב שלנו. בסוף תקופת ההתמחות, המתמחים יעמדו לבד, עצמאיים, ויצטרכו לבצע ניתוחים ולהכריע. אנחנו ב"שיבא" נחל בניסוי במחלקות פנימית וילדים בקיצור שעות ההתמחות ל-21 שעות, תוך בדיקה קפדנית תוך בדיקת המשמעויות" .

ד"ר אלה קיטרוסר, יו"ר פורום המתמחים בהר"י, הוסיפה בדיון בוועדה כי תת תקינה בתחומים רבים, משפיעה על אורך התורנויות של המתמחים. ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון הרופאים עובדי המדינה, סיכם: "יש צורך בהוספת תקנים למתמחים ולרופאים, כדי לאפשר את קיצור התורנויות, וכן הוספת תקנים למזכירות, גם בשעות הלילה, כדי לאפשר למתמחים לא לעסוק בעבודות מנהלה בשעות אלה".

ובתוך כך – מאבק הרופאות והרופאים המתמחים בבתי החולים נמשך בשטח. ביום חמישי 14 במאי 2020 יצאו רופאות ורופאים, מתמחים וסטאז'רים מכל מחלקות בית החולים שמיר אסף הרופא, והפגינו ברחבי בית החולים, במיון ובמחלקות. המתמחים קראו בין היתר: "לא מחליטים עלינו בלעדינו", "לא חוזרים ולא חוזרות ל-26 שעות".

המחאה באסף הרופא צילום: שמיר

ארגון המתמחים 'מרשם' מתנגד, כאמור, לפיילוט של הר"י עם 21 או 23 שעות במשמרת – במקום 26 שעות כיום – ועומד על כך שהמשמרות יהיו בנות 16 שעות בלבד.

מארגון המתמחים 'מרשם' נמסר: "נגמרו הימים שבהם מקבלים החלטות עלינו בלעדינו, קיצור תורנויות מ 26 ל-23 שעות זו בדיחה במקרה הטוב, או ניסיון למסמוס במקרה הרע. לא ישתיקו אותנו עם תכניות מביכות שאין בינם לבין הצורך והדרישות העולות מהשטח שום קשר. מתווה קיצור התורנויות יהיה באחד מהמודלים שהוצגו על ידי הארגון ובשיתוף ופיקוח מלא של המתמחים".

בארגון מרשם מדגישים כי המחאה תימשך: "לא נפסיק את המאבק עד שראש הממשלה או ממלא מקומו יפגשו אתנו ויורו על מתווה ראוי לקיצור התורנויות המסוכנות, שאנחנו נאלצים לעשות, מתווה שמקובל עלינו ולא כזה שמתקבל מעל לראש שלנו.

ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון המתמחים: "לא נסכים שיתקבלו החלטות עלינו בלעדינו. אנחנו מתנגדים לקיצור התורנויות מ-26 שעות ל-21 שעות, ולכל מודל שמשמעותו תורנות מעבר ל-16 שעות. נדרשת הנחיה והובלה של גוף ממשלתי, שיוציא לפועל את המתווה לקיצור תורנויות, ללא תלות במעסיק, אלא בהתאם לתחום ההתמחות".

 


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן