סין: חולים שהחלימו מהנגיף לא חסינים. בארה"ב מפקפקים
ארבעה אנשי צוות רפואי סינים מווהאן, שחלו ושהו בבידוד עד שנמצאו נקיים מהנגיף, נבדקו שוב אחרי שבועיים ואומתו כנשאים. מקרה דומה אירע ביפן. מומחים בכירים לאפידמולוגיה בארה"ב שוללים ומטילים ספק בדיווח מסין
האם אנשים שחלו בנגיף הקורונה, והחלימו ממנו, יכולים לחלות במחלת הקורונה שוב ושוב? ממשלת יפן דיווחה השבוע שאישה מאוסקה, חלתה במחלה בשנית, כמה שבועות אחרי שהחלימה מנגיף הקורונה ושוחררה מבית חולים. דיווח זה מצטרף לדיווחים קודמים מסין, על מקרים דומים.
יחד עם זאת, מומחים במערב מעלים סימני שאלה לגבי המקרה של האישה היפנית, ומטילים ספק בכך שחולה שהחלים ממחלת נגיף הקורונה, אכן יכול לחלות בה שוב. לטענתם, חולים שהחלימו מקורונה, נוטים לחלות במחלות זיהומיות אשר גורמות להם להצטננות ולשפעת, ואולי זהו מקור הבלבול. לטענתם, לא סביר שאדם ייחלה בקורונה פעמיים.
פלוריאן קרמר, רופא מומחה למחלות ויראליות וזיהומיות בבית החולים מאונט סיני בניו יורק, אמר לעיתון ניו יורק טיימס, בהקשר זה, כי לא סביר שאדם ייחלה פעמיים בנגיף הקורונה בפרק זמן קצר. "אפילו אם האדם שהחלים פיתח נוגדנים ברמה נמוכה", הסביר קרמר, "הם ימנעו ממנו לחלות שוב בנגיף הקורונה בפרק זמן קצר אחרי שהחלים".
ההערכה היא, כי יותר סביר, שכאשר האישה היפנית שוחררה מאשפוז, בדיקת המעבדה פספסה את העובדה שעדיין היא נושאת בגופה רמה נמוכה של נגיף הקורונה – וזה מה שהתגלה בבדיקה החוזרת. כמו כן, אפילו אם המקרים הבודדים שהתגלו ביפן ובסין נכונים, מדובר בתופעה שולית שכרגע אינה מהווה סכנה משמעותית לבריאות הציבור.
מנגד לעמדה זו, מאמר שפורסם ב-27 בפברואר באתר הרפואי jamanetwork.com דווקא כן תומך בטענה האמפירית, כי נמצאו מקרים של תחלואה שניה בנגיף הקורונה. מחברי המאמר, הרופאים דר' לאן לאן, דר' דאן שו ודר' גואנגמינג יא, מדווחים כי ארבעה אנשי צוות רפואי סינים שחלו בקורונה – האחד אושפז בבית חולים והשלושה האחרים היו בבידוד בבתיהם – טופלו בבית החולים זונגנאנג אשר ממוקם באוניברסיטת ווהאן, בעיר ווהאן. הם אומתו כחולים בקורונה ב-1 בינואר 2020 והחלימו ושוחררו לחופשי עד 15 בפברואר 2020.
כול הארבעה נדבקו בנגיף כאשר עבדו בבית החולים הנ"ל בווהאן, העיר הסינית שבה פרצה המגיפה העולמית, כאשר הם טיפלו בעצמם, כאנשי צוות רפאי, בחולי קורונה. שניים מהם גברים ושתיים נשים. הארבעה הם בגילאי 30 עד 36 שנה וכולם לקו במחלה ברמת תסמינים קלה עד בינונית. לשלושה מהם היה חום גבוה ושיעול. לרביעי היו גם תסמינים בריאות.
כאשר שוחררו מהאשפוז ומהבידוד הביתי, הם נמצאו בריאים ונקיים מנגיף הקורונה לפי ארבעה קריטריונים: 1. חום גוף נורמלי משך לפחות שלושה ימים. 2. היעלמות כול התסמינים הנשימתיים כגון שיעול. 3. שיפור מהותי ורציני בתמונות הרנטגן וה-CT של האזורים הדלקתיים בשתי הריאות. 4. תוצאות מעבדה שליליות לשתי דגימות קורונה רצופות, כאשר יש הפרש של לפחות יממה, בין הבדיקה הראשונה לבין הבדיקה השנייה. הארבעה נבדקו עם מטושי גרון תקניים, המומלצים על ידי הרשות הסינית למניעה ולבקרה של מחלות זיהומיות, וכולם יצאו "שליליים" להימצאות נגיף הקורונה בגופם פעמיים ברציפות בהפרש של יממה.
משך ההחלמה שלהם ארך בין 12 ל-32 יום, איש איש והקצב שלו. גם אחר שהחלימו, הם צוו להישאר בבידוד בית, עוד חמישה ימים נוספים. כמה ימים לאחר ששוחררו מהבידוד, הם נבדקו שוב. הבדיקות החוזרות בוצעו 5 עד 13 ימים אחרי השחרור מן הבידוד. בבדיקות אלה כל הארבעה נמצאו "חיוביים" לקורונה, כלומר נשאים של נגיף הקורונה. לאף אחד מהם לא היו שום תסמינים. בעקבות זאת הם נבדקו פעמיים נוספות, סך הכול שלוש פעמים כל אחד, תוך ארבעה עד חמישה ימים, ובכל הבדיקות נמצאו חיוביים לקורונה. לאחר מכן נבדקו פעם נוספת, עם ערכת בדיקה של יצרן אחר, וגם בפעם הרביעית נמצאו כל הארבעה חיוביים. אף אחד מהם לא בא במגע עם חולי קורונה, וגם בני משפחותיהם נבדקו, ונמצאו נקיים מן הנגיף.
העיתון ניו יורק טיימס, מפרסם כי על אף ממצאים אלה, אין שום הוכחה שארבעת החולים הנ"ל, שעל פי הנטען החלימו וחלו שוב, מדבקים אנשים אחרים בקורונה. העיתון גם מעלה את האפשרות, כי שתי הבדיקות שקבעו בזמנו כי הם החלימו ויכולים להשתחרר מבית החולים או מבידוד הבית, היו שגויות. "תוצאות של בדיקה לגילוי נגיפים יכולות להיות חיוביות", אומר דר' מארק ליפסיץ', מומחה לאפידמולוגיה מבית הספר לבריאות הציבור בבית החולים של אוניברסיטת הארוורד, "רק אם הנגיף בכמויות מספיקות במיקום ובזמן שדגמת את האדם. כמו כן, תוצאות שליליות של בדיקה לגילוי הנגיף, אינן מהוות הוכחה מוחלטת שהנבדק נקי מהנגיף".