החייאה ארוכה כנצח
נערה ירושלמית בת 17, בריאה וספורטאית, ללא רקע משפחתי של מחלות לב, התמוטטנ בביתה ושאיבדה דופק ונשימה. אחרי יותר מחצי שעה של החייאה, פרק זמן ארוך במיוחד, הצילו אותה רופאי הדסה הר הצופים ללא נזק מוחי
דאוניה משעשע בת ה-17 פונתה לבית החולים הדסה הר צופים אחרי שהתמוטטה לפתע בביתה כתוצאה מדום לב ואיבדה דופק. היא ניצלה מן האירוע הקשה, לאחר החייאה ארוכה במיוחד, בידי הצוות הרפואי של מערך הלב. הנערה פונתה לחדר המיון בהדסה הר הצופים, על ידי משפחתה, מביתם אשר שוכן בצפון העיר ירושלים, כשהיא ללא דופק וללא נשימה. צוות מתוגבר בחדר המיון ביצע בה החייאה במשך מעל שלושים דקות – ובסופה חזר ליבה לפעום, דבר נדיר מבחינה רפואית, לאחר הפרעת קצב קטלנית בלב.
ד"ר גיל דגן, רופא במחלקה הקרדיולוגית, והרופא המטפל של דאוניה מספר: "דאוניה הגיעה אלינו לחדר המיון לפנות בוקר. ד"ר עקיבא ברין קיבל אותה והזעיק אותי ואת ד"ר מואמן עבאסי, רופא במחלקה הפנימית בבית החולים. כשהגענו זיהינו שמדובר בהפרעת קצב קטלנית בלב. התחלנו בהחייאה אינטנסיבית תוך מתן שוקים חשמליים וטיפול תרופתי. לשמחתנו, אחרי מעל 30 דקות של החייאה במיון, הצלחנו להחזיר לה דופק והעברנו אותה לביצוע בדיקות מקיפות על מנת לברר מה גרם לליבה להפסיק לפעום".
"בנוסף העברנו אותה תהליך של קירור, שנועד למנוע או למזער עד כמה שניתן פגיעה מוחית", מסביר ד"ר דגן. "מדובר בתהליך של הורדת חום הגוף באופן מבוקר, על מנת לאפשר לגוף לרדת למינימום תפקוד ולמוח זמן החלמה. ההתאוששות שלה מהטיפול האינטנסיבי הייתה מאוד מהירה. תוך פחות מ 48 שעות הצלחנו לגמול אותה מהנשמה מלאכותית ומספר שעות אחר, היא כבר התחילה לתקשר עם משפחתה. זה בהחלט לא דבר שכיח".
זיאד משעשע, אביה של דאוניה: "זה היה במהלך חג, כולנו היינו בבית. התעוררנו לארוחה ושמענו קול חבטה מהחדר של דאוניה, רצנו במהירות וראינו אותה על הרצפה מכחילה. מיד הבנו שהיא במצוקה, אח שלה התחיל לעשות לה החייאה ובגלל שפחדנו לבזבז זמן והחלטנו לפנות אותה בעצמנו לבית החולים כי כל דקה חשובה. אחד הבנים שלי נהג ובמהלך כל הנסיעה המשכנו את ההחייאה בלי להפסיק, פשוט כל הנסיעה. הכבישים היו ריקים בגלל השעה המוקדמת והגענו במהירות לבית החולים הדסה הר הצופים. תוך דקות היו בחדר עם דאוניה בין 15 אנשי צוות, שהבינו מיד את גודל האירוע הקשה. הניטור של הלב הראה קו ישר, הלב שלה הפסיק לפעום. הרופאים ושאר הצוות הרפואי פעלו בלי להשתהות כדי להחזיר אותה לחיים, נלחמו שם כמו אריות. אחרי יותר מחצי שעה, שהרגישה כמו נצח, הלב שלה חזר לפעום, זו הייתה התרגשות שאי אפשר להסביר, הצילו לי את הילדה, החזירו אותה לחיים".
דאוניה ספורטאית וזה ניכר מאוד בתהליך ההחלמה שלה", מסכם ד"ר גיל דגן. "אין לה עבר משפחתי ידוע של מחלות לב, והסיטואציה מאוד הבהילה את בני משפחתה ואותה. לפני ששוחררה, השתלנו בגופה מכשיר שנקרא אס.אי.סי.די. זהו מכשיר מאוד חדש ומתקדם, שנועד להגן עליה, במידה וליבה ייעצר שוב. למעשה זהו דפיברילטור קטן, שמנטר את פעילות הלב בכל רגע נתון, ובמידה ומזהה הפרעת קצב, כמו זו שהייתה לה, הוא מיד נתן שוק חשמלי בכדי להפסיק באופן מידי את ההפרעה המסוכנת. הייחוד במכשיר זה, לעומת מכשירים ישנים יותר, הוא שהמכשיר מושתל תת עורית ללא אלקטרודות שמוחדרות אל תוך הלב".
ד"ר דגן מציין כי סיבה נפוצה לדום לב היא הפרעת קצב הנקראת "פרפור חדרים", המגיעה בפתאומיות, וגורמת למי שלוקה בה להתמוטט תוך מספר שניות. הדקות הראשונות בהחייאה הן חשובות ביותר, וכאשר ההחייאה מבוצעת ביעילות, סיכויי ההישרדות עולים משמעותית, והסיכוי לנזק מוחי קטן. לאחר יממה דאוניה התעוררה. ולאחר אשפוז ממושך וטיפול ביחידת הלב בהר הצופים, היא שוחררה לבסוף לביתה, כשהיא במצב גופני מצוין ללא פגיעה נוירולוגית.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן