הורים עם בעיות קשב סובלים יותר
מגפת הקורונה, הסגר בבתים, אי הוודאות ושבירת השגרה השפיעו על כולנו, ובמיוחד על מבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז. דר' ליאור אלישר, מומחית לפסיכיאטריה, מסבירה איך מתמודדים
בשנים האחרונות, המודעות לקיום הפרעות קשב וריכוז במבוגרים, הולכת וגדלה. יש יותר הבנה אודות מהות ההפרעה. בניגוד למה שחשבו פעם, בשיעור ניכר מהמקרים, ההפרעה לא נעלמת בסוף גיל ההתבגרות. כתוצאה מכך, בזמן שכולנו נאלצים להישאר בבתים מחשש להידבק במגפת הקורונה, יש מי שסובלים יותר מהסגר: מבוגרים עם הפרעות קשב.
הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה מולדת ומשפחתית, המשפיעה על יכולות ניהוליות שונות. ההפרעה מתבטאת בהסחת דעת, שכחנות, קשיי ריכוז, היפראקטיביות ואימפולסיביות. לעיתים, ישנו קושי בשליטה וקושי בוויסות עוצמת הרגשות, בייחוד בעת מצוקה. "מבוגרים רבים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, לא אובחנו בילדותם ולא טופלו, ועל רקע זה יתכנו הפרעות בחייהם הבוגרים בתחומים חברתיים ומשפחתיים, תעסוקתיים ואקדמיים, הפוגמות משמעותית באיכות החיים שלהם" מסבירה ד"ר ליאור אלישר, מומחית בפסיכיאטריה ומנהלת מרפאת הפרעות קשב למבוגרים בקופ"ח כללית מחוז צפון.
לדברי ד"ר אלישר, שגרת היום חשובה לאנשים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז. בזמן הסגר בבתים, המסגרות החינוכיות עברו לידי ההורים, וכעת נדרשת מהם ערנות וניהול מהלך היום של הילדים. ההורים נדרשים לנהל סדר יום עם חלוקה לזמן למידה, זמן משחק, זמן מסך וזמני ארוחות. למבוגרים בעלי הפרעות קשב, יש קושי מיוחד בשמירה על סדר וארגון בעצמם, ואילו כעת עליהם להקפיד בייתר שאת על בית מאורגן ועל תכנון קפדני של המשימות המשפחתיות.
לעיתים, הפרעות הקשב והריכוז מלוות באימפולסיביות, וזו גוברת כאשר ההורה מרגיש כי נגמר לו הכוח. ברגעים אלו, להורים קשה לפעמים לגייס את המאמץ ולגלות אמפטיה כלפי הילדים, דבר החשוב מאוד לקשר בין ההורה לבין הילד. כתוצאה מכך, במקום להתייחס לילדים בסבלנות, הם עלולים להצטייר כעצבניים. כל אלו, בשילוב עם שגרת היום החדשה בהסגר, שואבים תעצומות נפש רבות ממבוגרים בעלי הפרעות קשב, ובסופו של דבר הם עלולים למצוא את עצמם ללא כוחות להתמודד עם המצב ואף לחוש מצוקה נפשית.
לד"ר אלישר יש כמה טיפים. יחד עם זאת, חשוב להדגיש, כי טיפים אלה אינם באים במקום היוועצות חיונית עם מומחה. להלן כמה דוגמאות.
סדר יום: הכינו מראש לוח זמנים שיכלול מגוון פעילויות. הגדירו מראש פרקי זמן להפסקות. גוונו את סוגי הפעילות. חשוב במיוחד בימים אלו לשלב בסדר היום פעילויות שאתם, ההורים, אוהבים, משהו מהנה עבורכם. פעילות הדורשת מאמץ גדול מההורים, גם אם היא נחשבת טובה עבור הילדים, לא תתרום לילדים לאורך זמן אם ההורה מותש.
מינון הפעילויות: הורים, שיתכננו סדר יום עמוס ומוגזם, עלולים להציב לילדים מטרות לא מציאותיות ובכך לייצר אכזבה בקרב הילדים, ותחושת אשמה בקרב ההורים. חשוב לשים לב למינון פעילויות נכון והגיוני. בכל יום להציב לעצמכם ולילדים מטרה ריאלית שעצם השגתה תלווה בתחושת הצלחה.
מעבר מפעילות לפעילות: כדי להתגבר על הקושי בסידור לוח הזמנים, השתמשו בעזר חיצוני, שיסייע לכם לעבור בצורה חלקה מפעילות לפעילות. למשל טיימר.
תכנון תפריט יומי: תכננו יחד עם ילדיכם תפריט שבועי וארגנו את לוח הזמנים בהתאם. הפרטים הקטנים חשובים מאוד לבעלי הפרעות קשב. על כן תכנון מראש זה יכול להקל עליכם. היעזרו ברשימות מוכנות מראש של רעיונות לארוחות, תפריטים, מתכונים, ותכננו יחד עם הילדים את רשימת הקניות.
פעילויות פנאי: הקפידו על הוראות משרד הבריאות, ובמידה ומותר לשלב יציאה מהבית, שלבו זאת. אם אסור לצאת מהבית, השתמשו בכל חדרי הבית. מעבר בין חללים מייצר תחושה של תנועה, גם במרחב סגור ומצומצם יחסית. סדרו יחד עם ילדכם את הארון בחדר שינה, הכינו איתם את הארוחות במטבח, תכננו איתם את לוחות הזמנים בסלון וכך הלאה.
זמן לעצמכם: בעת תכנון לוח הזמנים, פנו זמן לעצמכם. במידה והילדים בבית מפעילים אתכם ודורשים תשומת לב גם בזמן המסך, דבר האופייני לילדים עם הפרעות קשב, ניתן להקים אוהל קטן בתוך הבית ולבקש מהם לזחול פנימה עם המסך. כך הם יצליחו טוב יותר להתמקד במסך, ואתם תוכלו להתפנות לעצמכם.
טיפול תרופתי: לאנשים הנוטלים באופן קבוע תרופות להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, מומלץ להיוועץ ברופא או במומחה המטפל בהם, לגבי סוגיית המשך הטיפול התרופתי כאשר השהייה בבית הופכת ליותר ויותר מאתגרת. עניין זה רלוונטי גם לילדים הנעזרים בטיפול תרופתי להתמודדות עם הפרעות קשב – גם לגביהם יש להיוועץ ברופא או במומחה הרלוונטי.
שמירה על אופטימיות: אנשים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז מילדות, מפתחים לעיתים קשיים נוספים, כמו תסמיני חרדה ודיכאון. זכרו שאומנם אנו באמצע משבר מורכב, אך המצב לא יישאר כך לעד. נסו שלא להישאב יותר מדי לנושא, התעדכנו כאשר צריך אך אל תתנו לעיסוק במגפה להשתלט עליכם, נסו לשמור על פרופורציות, הסתמכו רק על מידע אמין ומבוסס והעבירו לילדיכם מסר אופטימי.
לסיום: זכרו שלהפרעת הקשב יש גם היבטים חיוביים: נטייה לאימפולסיביות יכולה להתבטא בספונטניות ובאנרגטיות, בכישרון משחק, ביצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה. כמו כן, אדם המתמודד מילדות עם הפרעת קשב, כבר עבר בחייו תקופות מורכבות ובאופן טבעי פיתח לעצמו שיטות להתמודדות והירגעות.