וירוס הפפילומה
נגיף הפפילומה נמצא אצל נשים וגברים כאחד. הבעיה בנגיף זה, ששימוש בקונדום לא מונע הידבקות, ומספר זנים שלו גורמים למחלת הסרטן. אבחון מוקדם וטיפול יכולים להציל חיים
בשנים האחרונות חלה עליה במודעות לסכנות שבהידבקות בנגיף הפפילומה. חיסון נגד הנגיף ניתן לנערות בנות שתים עשרה עד שלוש עשרה מאחר ששכיחות הופעת הנגיף אצל נשים היא גבוהה. עם זאת הנגיף גם מופיע בקרב גברים. שמונים אחוז מהגברים והנשים הפעילים מינית ידבקו במהלך חייהם בנגיף הפפילומה האנושי.
בניגוד להדבקה במחלות מין רבות אחרות, לרבות איידס, קונדום לא בהכרח ימנע הדבקה, האפשרית גם באמצעות מגע ידני בלבד. הבעיה האמתית הטמונה בהדבקה בנגיף זה היא שזנים מסוימים שלו עלולים לגרום לסוגי סרטן שונים, ובפרט לסרטן צוואר הרחם, לסרטן הרקטום, לסרטן פי הטבעת ולסרטן הלוע.
תחילה גורם הנגיף לנגעים טרום סרטניים, שעלולים להפוך סרטניים במידה שאינם מאובחנים בזמן או אינם מטופלים כנדרש. הדבקה בזנים אחרים של הנגיף עלולה להתבטא במחלת המין השכיחה קונדילומה, שסימניה החיצוניים הם יבלות באברי המין. בישראל מאובחנים מדי שנה למעלה משבעה עשר אלף מקרים של יבלות באברי המין.
הטיפול בקונדילומה מסיר רק את התופעות החיצוניות שהנגיף גורם להן אך אינו מכחיד אותו לחלוטין. גם לאחר הטיפול ביבלות עצמן יתכן שהנגיף נותר בשולי הרקמות שהיו נגועות ולכן עלול להתפרץ שנית. הטיפולים ביבלות כוללים משחות, צריבה, טיפול בחשמל, טיפול בהקפאה וטיפול בלייזר. קונדילומה בפני עצמה אינה מצב ממאיר.
בקרב מרבית הנדבקים בנגיף הפפילומה יחלוף הזיהום מאליו ללא השארת סימנים. רק באחוז אחד עד ארבעה אחוזים מהמקרים עלולה ההדבקה להתבטא כיבלות הדומות לכרוביות קטנות, אשר עלולות להופיע בכמה מקומות בו זמנית. היבלות יכולות להופיע בגדלים שונים והופעתן לרוב אינה מלווה בכאב, אם כי עלולה לגרום לגרד ולאי נוחות.
הדבקה בנגיף והופעת היבלות גורמת לפגיעה באיכות חיי הנדבקים. אנשים שנדבקו בקונדילומה נוטים לסבול מדיכאון, מחוסר חשק מיני מתמשך, מפחד מהדבקה חוזרת או פחד מהדבקה של בני הזוג ואפילו מדחייה על ידי בני זוגם בעקבות הופעות היבלות. במקרים מסוימים, חולים במחלה יפסיקו לקיים יחסי מין במשך חודשים, עד להעלמות היבלות.
הסכנה הגדולה בהידבקות בנגיף, היא הופעת מחלת הסרטן. הודות למערכת החיסון אשר מפנה ביעילות את הנגיף מגופו של הנדבק, מרבית מקרי ההדבקה בזני הנגיף הקשורים בממאירויות, לא יתפתחו לנגעים טרום סרטניים או לגידולים סרטניים ומרבית הנדבקים יחלימו מאליהם. עם זאת, אצל אחוז קטן מהנידבקים, לא מתבצע פינוי יעיל של הנגיף מהגוף באמצעות מערכת החיסון. במקרה כזה טמונה סכנה של התפתחות נגעים טרום סרטניים ואף מעבר למצב של גידול סרטני.
כיצד ניתן לקטין את הסיכון לחלות בסרטן? לנשים מגיל 25 ומעלה מומלץ לבצע בדיקת משטח צוואר הרחם, אחת לשלוש שנים. בבדיקה זו, המתבצעת בעת ביקור תקופתי אצל גינקולוג, שם דוגמים תאים מצוואר הרחם ושולחים למעבדה, המסייעת לאבחן שינויים ראשוניים, אם קיימים כאלו, במבנה התאים בצוואר הרחם.
בקרב חלק מהנשים שנדבקו בנגיף הפפילומה עלולים להתרחש שינויים טרום סרטניים בצוואר הרחם. מדי שנה מאובחנות בישראל כאלפיים נשים הסובלות מנגעים טרום סרטניים בדרגה שתיים עד שלוש, ואילו כמאתיים נשים מאובחנות מדי שנה כלוקות בסרטן צוואר הרחם עצמו. גורמי הסיכון שעלולים לגרום למעבר הנגעים הטרום סרטניים למצב הממאיר כוללים קיום יחסי מין עם בני זוג רבים, מחלות מין, עישון, נטילת גלולות במשך למעלה מעשור וכן אי ביצוע בדיקות ומעקב גינקולוגי סדיר.
חיסון נגד הנגיף: בישראל ובעולם קיימים כיום מספר חיסונים פורצי דרך נגד נגיף הפפילומה האנושי, אשר יכולים לסייע במניעת נגעים טרום סרטניים שעלולים להתפתח לסרטן צוואר הרחם. כשמדובר בבנות ובנערות צעירות, ההמלצה היא להתחסן עוד לפני חשיפה אפשרית לנגיף, ולכן הזמן הטוב ביותר להתחסן הוא טרם תחילת קיום מגע מיני. בישראל עומד הגיל הממוצע לתחילת קיום יחסי מין על 17 שנים.
מקור מידע – "אתר קופת חולים מכבי", וירוס הפפילומה האנושי,מאמר מאת ד"ר טל פלג שולמן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – רפואת נשים ויולדות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן