בעיות אורתופדיות בהליכת פעוטות

הליכה-ילדים-ששש
הליכה-ילדים-ששש
צילום: שטרסטוק

בשנה הראשונה להליכה הילד הולך עם בסיס רחב, נדנוד, פניה פנימה או החוצה של הרגליים, גורר רגל ונופל לעיתים קרובות? מרבית תופעות אלה תקינות ונובעות מגמישות יתר וממצב העובר ברחם 

אחת הסיבות העיקריות שאימהות פונות למרפאה האורתופדית ילדים היא דאגת המשפחה מצורת ההליכה של התינוק בצעדיו הראשונים. אבל הליכה לא סימטרית או אפילו כביכול מוזרה בשנתו הראשונה של התינוק אינה בהכרח סיבה לדאגה.

תהליך ההליכה הוא תהליך התפתחותי הדרגתי הקשור בהתפתחות השרירים ומערכת העצבים. לכן בחודשים הראשונים להליכתם, תינוקות רבים הולכים הליכה לא סימטרית. בחודשים אלה ואף בשנה הראשונה להליכה, הילד הולך עם בסיס רחב, נדנוד, פניה פנימה או החוצה של הרגליים, ולעתים פניה של רגל אחת, ונופל לעיתים קרובות. הרבה הורים מדווחים שהילד גורר רגל. הגרירה היא למעשה הליכה לא סימטרית ונובעת פעמים רבות ממצב העובר ברחם ומתנוחת הרגליים בזמן ההריון. מרבית התופעות האלה הן תקינות לגילאים אלה.

 בהמשך, ההורים שמים לב לתופעות נוספות: הנחת כפות הרגליים באופן שטוח על הרצפה וכף הרגל מסתובבת פנימה. מצב זה משקף את מבנה הרקמות בילד הרך. לילדים רבים יש גמישות יתר בשנים הראשונות. משקל הגוף יחד עם הרקמות הרכות ומבנה העצמות בגיל זה מביאים לכך שהרגליים שטוחות ומסובבות כך שהחלק האמצעי כביכול מרוח על הרצפה. מצב זה הוא נורמלי בשנים הראשונות לחיים, מאחר והקשת האורכית ברגלי ילדים מופיעה רק בגיל חמש או שש שנים. מצב זה כלל וכלל לא מחייב מדרסים אלא נעליים רכות וגמישות כמו נעלי ספורט.

 תופעה נוספת היא סבוב פנימה (ברוב הילדים) או סיבוב החוצה (במיעוטם) בזמן הליכה. שתי התופעות הללו מוסברות בתנוחת העובר ברחם ונובעות ממצב הסיבובי של פרק הירך והחלק העליון של עצם הירך בילד הרך. המצב חולף בעשור הראשון של החיים על ידי תיקון עצמוני תוך גדילה והתפתחות. לצרות זאת, יש להיבדק אצל אורתופד ילדים, מאחר והסיבה לסבוב פנימה יכולה להיות גם בפרקי הירכיים, בסיבוב עצמות השוקיים או בעיוות בכף הרגל. ברוב המוחלט של הילדים אין צורך בכל טפול אלא מעקב פעם בשנה אחר התפתחות  נאותה של השלד.

מקור מידע – "אתר בית החולים הדסה עין כרם"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן