השמנת יתר – מגיפה עולמית
הגדרת המושג "השמנה" מתבססת כיום על מדד מסת הגוף (בי.אמ.איי) המחושב לפי הנוסחה הבאה: משקל הגוף חלקי הגובה בריבוע. בי.אמ.איי מעל 35 מהווה השמנה חריפה ומעל 40 השמנה חולנית
השמנת יתר הפכה למגיפה של ממש בשנים האחרונות, ולמרות המודעות לספורט ולתזונה נכונה, עדיין לא רואים ירידה באחוזים מבחינת הסובלים מהמחלה. השמנת היתר נגרמת כתוצאה מחוסר איזון כרוני בצריכה האנרגטית הכללית אשר מורכבת מדפוסים של צריכת מזון ושל הוצאה אנרגטית, משמע צורכים יותר מזון מאשר הוצאת אנרגיה.
ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות עולה כי יש קשר ישיר בין השמנה לבין סיכון מוגבר לתמותה בגלל תחלואה של הלב ושל כלי הדם, שכן היא משפיעה לשלילה על פרופיל השומנים בדם, לחץ הדם, רגישות לאינסולין, וגידול יתר של החדר השמאלי בלב. כמו כן נמצא קשר בין השמנה לבין עליה בסיכון לחלות בסוגי סרטן מסוימים כגון סרטן הלבלב, במיוחד בהשמנה בטנית, סרטן המעי הגס, ירידה בפוריות ועוד.
הגדרת המושג "השמנה" לצרכים מחקריים מתבססת כיום על מדד מסת הגוף (בי.אמ.איי) המחושב לפי הנוסחה הבאה: משקל הגוף חלקי הגובה (במטרים) בריבוע. מדד הבי.אמ.איי מחולק לשש קטגוריות המשמשות לצורכי אבחון: תת משקל – בי.אמ.איי קטן מ18 וחצי. משקל תקין – בי.אמ.איי בין 16.6 לבין 24.9. עודף משקל – בי.אמ.איי בין 25 לבין 29.9. השמנה חריפה – בי.אמ.איי בין 35 לבין 39.9. השמנה חולנית – בי.אמ.איי 40 ויותר. לאור העלייה הניכרת בשיעורי ההשמנה בשלושת העשורים האחרונים היא מוגדרת כיום כמגיפה עולמית.
מי שנמצא בדרגת השמנה חריפה, נמצא בסיכון בינוני לחלות במחלות הקשורות להשמנה ולכן נחוצה התערבות אינטנסיבית חיצונית בשינוי הרגלי התזונה והרגלי הכושר הגופני, לעיתים אף מומלץ לשקול טיפול תרופתי מתאים על פי המלצת רופא. מי שהבי.אמ.איי שלו הוא 40 ויותר, כלומר השמנה חולנית, נמצא בסיכון גבוה מאוד לחלות במחלות הקשורות להשמנת יתר. בנוסף להמלצות לדיאטה והקפדה אינטנסיבית, ישנה המלצה להתערבות פנימית, משמע יש לשקול ניתוח בריאטרי (ניתוח קיצור קיבה לסוגיו השונים) בנוסף יש לעסוק דרך קבע בפעילות גופנית.
הטיפול התזונתי: במהלך העשורים האחרונים התפתחו אסטרטגיות רבות לירידה במשקל. רבות מהן לא היו יעילות במיוחד בשמירה על הירידה ההתחלתית שהן השיגו. דיאטות מרכזיות שנחקרו ושהוכחה יעילותן לאורך זמן, הן דיאטות המבוססות על מאזן קלורי שלילי, דיאטות דלות שומן, דיאטות דלות פחמימות, ודיאטה ים תיכונית. עם זאת, מהמחקרים עולה שדבקוּת בשינוי התזונתי חשובה יותר מסוג הדיאטה שנבחר.
בטיפול בהשמנה חשוב להתחקות אחר הגורם המרכזי שהביא לתחילתה של המחלה ולשימורה, וכן יש לברר אם היא גורמת לתחלואה מטבולית ותחלואת כבד. בהתחשב בגורמים האלה מומלץ לשקול התערבות רב מערכתית בהתאם לצורך, התערבות שכוללת, בין היתר, טיפול תרופתי, טיפול רגשי, וטיפול גופני פיזיותרפי.
מקור מידע – "אתר קופת חולים כללית"