מרפאת טרשת נפוצה בנהריה

ד
ד"ר אולגה עזרילין וד"ר סמיח בדארנה צילום: אלי כהן

אחרי המרפאה לחולי פרקינסון, פותחת המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי לגליל בנהריה גם מרפאה לטרשת נפוצה, ולמחלות נוירו-אימונולוגיות נוספות כגון נוירומיאליטיס אופטית ודלקת בחוט השדרה

במסגרת פעילות המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי לגליל בנהריה, נפתחה לאחרונה מרפאה לטרשת נפוצה ומחלות נוירו-אימונולוגיות, עבור תושבי הגליל המערבי. המרפאה עוסקת באבחון ובהתאמת הטיפול במחלת הטרשת הנפוצה, ובמחלות אחרות, שהחולים בהן סובלים מליקויים בתפקוד המערכת החיסונית, ובהן נוירומיאליטיס אופטית, ודלקת בחוט השדרה.

בתפקיד אחראית המרפאה משמשת ד"ר אולגה עזרילין, רופאה בכירה במחלקה הנוירולוגית, העובדת במרכז הרפואי לגליל מזה 22 שנה, בו גם עשתה את התמחותה בנוירולוגיה. עוד בטרם פתיחת המרפאה, ערכה ד"ר עזרילין השתלמות עמיתים בתחום טרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות. כחלק מפעילותה מקיימת המרפאה שיתוף פעולה הדוק עם מומחים בטרשת נפוצה ומחלות נוירו-אימונולוגיות אחרות ממרכזים רפואיים שונים בארץ ובעולם.

טרשת נפוצה היא מחלה דלקתית כרונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית (מוח השדרה וחוט השדרה). מדובר למעשה בשיבוש בפעילותה התקינה של המערכת החיסונית, אשר במקום להגן על הגוף מפני זיהומים שונים, היא תוקפת חלבון המכונה מיאלין. המיאלין עוטף את השלוחות של תאי העצב וממלא תפקיד חשוב מאוד בהעברת המסרים בין תאי עצב שונים, והוא חיוני לתפקודה התקין של מערכת העצבים המרכזית. המחלה פוגעת בדרך כלל בבני עשרים עד ארבעים, והיא שכיחה פי 2שתיים בקרב נשים, בהשוואה לגברים. בישראל יש כ־6,000 חולי טרשת נפוצה, ובעולם כולו נאמד מספרם בכשלושה מיליון.

מדובר במחלה אוטואימונית שהגורמים לה אינם ידועים. ההנחה המקובלת היא שהמחלה פורצת בגלל שילוב של שלושה גורמים: שיבוש במערכת החיסון, תורשה (גורמים גנטיים) והשפעות סביבתיות כמו חשיפה לזיהומים. השפעות סביבתיות שכיום רואים בהן גורמי סיכון להתפתחותה של טרשת נפוצה הן עישון ומחסור בוויטמין D.

תסמיני טרשת נפוצה משתנים מאדם לאדם ותלויים בעיקר במיקום הפגיעה במערכת העצבים ובחומרת המחלה. יש מטופלים שאצלם המחלה קלה, וכמעט אינה משפיעה על שגרת החיים, ואילו אחרים סובלים ממחלה קשה יותר שעלולה להחריף עם השנים. חלק מהתסמינים האפשריים של המחלה הם הפרעות תחושה או נימול, חולשת גפיים, פגיעה בראייה, דחיפות ותכיפות במתן שתן, הפרעות בדיבור, חוסר יציבות בהליכה. כמו כן עלולה המחלה לגרום לעייפות מוגברת ולשינויים במצב הרוח.

ד"ר עזרילין: "מדובר בבשורה עבור 600 אלף התושבים, שמקבלים שירות במרכז הרפואי לגליל. מטופלים הסובלים ממחלות אלו, לא יצטרכו לנסוע יותר למקומות מרוחקים, אלא יקבלו את השירות ליד הבית. תהליך אבחון המחלה והטיפול בחולים יהיה מותאם ספציפית עבורם, ויכלול בעת הצורך בדיקות הדמיה, ניקור מותני, תוכנית טיפולית מיידית וטיפול מניעתי".

מנהל המחלקה הנוירולוגית, ד"ר סמיח בדארנה, מסכם: "פתיחת המרפאה החדשה מהווה את המשך המגמה של המחלקה, לפתוח שירותים מקצועיים נוספים, כפי שמקובל במרכזים רפואיים גדולים בארץ ובעולם. כחלק ממגמה זו נפתחה עוד לפני כן מרפאה עבור חולי פרקינסון, ובקרוב ייפתחו במרכז הרפואי שירותים נוספים בתחום הנוירולוגי, ובהם מרפאת בוטוקס ומרפאת אפילפסיה".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות נוירולוגיה ונוירוכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן