יותר הצלחות בטיפולי IVF
פיתוח של חוקרים בטכניון עשוי לשפר את שיעור ההצלחה של טיפולי הפריה חוץ גופית, שעומד כיום על כ-40%
פיתוח של חוקרים בטכניון ובחברת Embryonics צפוי להוביל לשיפור משמעותי בשיעורי ההצלחה של הפריה חוץ-גופית. החודש לפני 43 שנה, ב-10 בנובמבר 1977, החל לראשונה בהיסטוריה תהליך של הפריה חוץ-גופית בבני אדם.
הפרייה חוץ גופית (IVF) היא במקרים רבים הפתרון היחיד הפתוח בפני ההורים לעתיד, אימהות יחידניות, זוגות חד-מיניים, זוגות הסובלים מהפרעות תורשתיות הקשורות למערכת הרבייה ועוד. בתהליך זה עוברת האישה טיפול המגדיל את כמות הביציות; הביציות נשאבות משחלת האישה ועוברות במעבדה הפריה מזרעו של הגבר; כעבור כמה ימים, לאחר שההפריה כבר הובילה להיווצרות עוברים בתחילת דרכם, מוכנסים חלק מהעוברים לרחם.
למרות חשיבותה של ההפריה החוץ-גופית, שיעורי ההצלחה של התהליך עדיין פחותים מ-40%. עובדה זאת קשורה בין השאר בבחירה נכונה של העוברים שיושתלו ברחם, בחירה שעדיין נעשית באופן ידני על ידי האמבריולוג ובלי קריטריונים ברורים ואחידים.
תמונה זו עשויה להשתנות הודות ל-Ubar, טכנולוגיה חדשנית שפיתחו חוקרים מהפקולטה למדעי המחשב ע"ש טאוב בטכניון ומחברת Embryonics. טכנולוגיה זו, המשפרת את בחירת העוברים לרמה חסרת תקדים, מוצגת כעת באתר MIDL , כנס ליישומי למידה עמוקה ברפואה, במאמר שהתפרסם תחת ביקורת עמיתים פתוחה.
את הטכנולוגיה פיתחו פרופ' אלכס ברונשטיין מהפקולטה למדעי המחשב ע"ש טאוב ומייסדי חברת Embryonics דוד סילבר, שלמד בטכניון במסגרת תוכנית רוטשילד-טכניון למצוינים ומנכ"לית החברה ד"ר יעל גולד-זמיר.
במאמרם מתארים החוקרים מערכת חדשנית, מונחית-נתונים, הצפויה לשפר באופן דרמטי את ניבוי סיכויי ההיקלטות של העובר. זאת על סמך סרטונים של צילום דולג זמן,time-lapse imaging videos.
המחקר מבוסס על 8,789 סרטונים כאלה, מתוכם 272 עוברים שיש לגביהם נתוני אמת על הצלחת ההיריון. ניבויי המערכת האוטומטית הושוו לניבויים של פאנל מומחים, אמבריולוגים, בעלי ניסיון בתחום, ו-Ubar הפגינה שיפור דרמטי בבחירת העוברים, שיפור של 12% בניבוי חיובי, ניבוי הצלחת התהליך, ו-29% בשיפור הניבוי השלילי, פסילת עוברים בשל סיכוייהם הנמוכים להיקלט.