דו"ח משרד הבריאות לתחילת החיים

צילום אילוסטרציה: ג'ונתן בורבה, אנספלאש
צילום אילוסטרציה: ג'ונתן בורבה, אנספלאש

הדו"ח לשנת 2019 מגלה, כי חלה עלייה בשיעור הביקורים בטיפת חלב, ובשיעור מתן החיסונים לפעוטות. לעומת זאת, שיעור הבדיקות להתפתחות הילד, נמוך מדי

על פי דו"ח משרד הבריאות בקטגורית תחילת חיים 2019, הטיפול בתחילת החיים בטיפות חלב, משתקף ברצף מדדים הבוחנים את איכות הטיפול, הניתן לאם ולתינוק. בעיקרון, תקופת החודשים הראשונים שלאחר לידה, הינה תקופה משמעותית, בה ניתן להנחות את המשפחה לאורח חיים בריא, ולזיהוי מצבים אשר מצריכים טיפול.

מדד ביקור ראשון בטיפת חלב במהלך השבועיים הראשונים לאחר הלידה: מדד זה מדגיש את החשיבות של מפגש עם צוות טיפות חלב תוך שבועיים לאחר הלידה. שיעור העמידה במדד בשנת 2019 עלה במקצת ועמד על 43 אחוז.

צילום אילוסטרציה: ג'ונתן בורבה, אנספלאש

מדד שימור הנקה בלעדית: ישנם יתרונות בריאותיים רבים בהנקה בלעדית הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך. לפיכך, עלה הצורך להעלות את המודעות לחשיבות ההנקה. מדד שימור הנקה בלעדית בודק את שיעור האימהות ששימרו הנקה בלעדית במשך ארבעה חודשים מהלידה. אחוז העמידה במדד שומר על יציבות ועומד על 69 אחוז לפי הדו"ח.

יש לתת את הדעת על הגורמים הרבים העשויים להשפיע על היכולת להניק אשר מצויים בתחום מערכת הבריאות ועליהם יש בכוחנו לנסות ולהשפיע, כגון הדרכה והסברה, לעומת כאלו שאינם מצויים בתחום מערכת הבריאות, כדוגמת משך חופשת הלידה והגבלות תעסוקתיות.

כמו כן צויין בדו"ח כי חשוב שכלל הגורמים במערכת הבריאות ומחוצה לה יירתמו למאמץ לעודד ולאפשר את ההנקה עד כמה שניתן.

צילום אילוסטרציה: קולין מיינרד, אנספלאש

מדד מתן תוסף ברזל לתינוקות עד גיל 13 חודשים: זהו מדד בתחום תזונת תינוקות. כידוע, מחסני הברזל לאחר הלידה מספיקים לתינוקות עד לגיל ארבעה עד שישה חודשים וחשוב שהתינוק יקבל כמות מספקת של ברזל בכדי למנוע מחסור. המדד מתפרסם לראשונה השנה ואחוז העמידה הלאומי בו הינו 76 אחוז.

מדד מתן חיסונים לפעוטות: בדיקות התפתחות תקופתיות וניטור ביצוע חיסוני שגרה הינם תחומים משמעותיים נוספים, המקבלים משנה תוקף בימים אלה. שיעור העמידה במדד מתן מנת חיסון MMR או MMRV לפעוטות עד גיל 13 חודשים עלה בצורה ניכרת בשנת 2019 ועומד על 73 אחוז.

צילום אילוסטרציה: אנה טבלס, אנספלאש

שני מדדים נוספים שבוחנים את נושא החיסונים הינם מדד מתן ארבע מנות של חיסון מחומש לפעוטות, שמלאו להם 18 חודשים; ומדד מתן שלוש מנות של חיסון שעלת עד גיל שבעה חודשים. שיעור העמידה במדדים הללו בשנת 2019 עומד על 80 אחוז ו-64 אחוז בהתאמה.

מדד בדיקת התפתחות הילד: בדיקת התפתחות הינה נדבך חשוב בטיפול איכותי בילד. מדדי בדיקת התפתחות, בדגש על שפה ותקשורת בגיל שנתיים עד שלוש, וביצוע בדיקות התפתחות בגיל ארבע שנים עד שש שנים, בוחנים תחום זה. אחוז העמידה במדד בדיקת התפתחות בדגש על שפה ותקשורת בגיל שנתיים עד שלוש ברמה הלאומית שומר על יציבות ועומד על 84 אחוז. לעומת זאת, אחוז העמידה במדד ביצוע בדיקות התפתחות בגיל ארבע שנים עד שש שנים שמתפרסם לראשונה השנה, הינו 24 אחוז ונדרשת התגייסות של כלל הגורמים המעורבים ליישום מדד זה בשטח.

מדד מדידת חום בפגים: מדד נוסף בתחום הטיפול בתינוקות הינו מדד מדידת חום בפגים. ניטור טמפרטורת הפג בכניסה לפגייה ומניעת היפותרמיה מונעת תחלואה, דימום מוחי ומוות. חל שיפור בעמידה במדד בשלוש שנות המדידה מ-55 אחוז עמידה בשנת 2017 ל-86 אחוז עמידה ב-2019.

צילום אילוסטרציה: הו צ'ן, אנספלאש

מדד תשאול לאלימות כלפי נשים לאחר לידה ומדד אומדן דיכאון לנשים לאחר לידה: מדדים אלה חשובים בתחום בריאות האם בתקופה שלאחר הלידה. מדד תשאול לאלימות כלפי נשים לאחר לידה, בודק את שיעור הנשים שתושאלו לאלימות במהלך ארבעת החודשים שלאחר הלידה. לאורך תקופת המדידה נצפה שיפור משמעותי בתשאול, מ-53 אחוז בשנת 2016 ל-86 אחוז בשנת 2019.

גם במדד אומדן דיכאון לנשים לאחר לידה, שבודק את שיעור הנשים שבוצעה להן הערכה לדיכאון עד שלושה חודשים לאחר הלידה, חל שיפור בביצוע מ-66 אחוז בשנת המדידה הראשונה, שנת 2015, ל-82 אחוז בשנת 2019.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – רפואת נשים ויולדות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן