הרפורמה בבריאות הנפש בישראל

רפורמה-ששש
רפורמה-ששש
צילום: שטרסטוק

ביולי 2015 הועברה האחריות על מתן שירותי בריאות הנפש ממשרד הבריאות לקופות החולים. כל ישראלי, בכל גיל, זכאי לקבל טיפול נפשי במרפאות בריאות נפש של קופות החולים ומשרד הבריאות

ביולי 2015 נכנסה לתוקפה הרפורמה לפיה הועברה האחריות הביטוחית על מתן שירותי בריאות הנפש ממשרד הבריאות לקופות החולים. משמעותו של מהלך זה היא איחוד של רפואת הנפש ורפואת הגוף, ויצירת כתובת אחת לאספקת שירותים אלו, שהיא קופות החולים.

 מטרת הרפורמה היא להגדיל את איכות, זמינות ונגישות שירותי בריאות הנפש בישראל. עשרות מרפאות לבריאות נפש נפתחו ברחבי הארץ, אפשרויות הטיפול ע"י אנשי מקצוע שונים גדלו, שעות פתיחת המרפאות התרחבו, וזמני ההמתנה לטיפול התקצרו. מאחר והזכאות לטיפול נפשי כלולה בסל הבריאות, הרי שהטיפול הנפשי ניתן לכלל האזרחים בעלות מינימלית של השתתפות עצמית רבעונית או בחינם.

בצד השיפור באיכות השירות, צפויה הרפורמה לתרום משמעותית לצמצום הסטיגמה החברתית כלפי המתמודדים עם מצוקה נפשית בישראל. שילוב הטיפולים הנפשיים במסגרת מרפאות מקצועיות כלליות, והנגשת השירות לכלל האוכלוסייה, צפויים להקטין את התיוג של המתמודדים עם מצוקה נפשית בחברה כ"חולי נפש", לחזק את המודעות הציבורית לנושא, ולהקל על השתלבות בקהילה של הסובלים מקשיים נפשיים.

הרפורמה בבריאות הנפש מתייחסת לאחריות למימון השירותים ולא לעצם הזכות עצמה לקבל את השירותים. עד יוני 2015 הייתה האחריות למימון השירותים של משרד הבריאות. החל מיולי 2015 מימון שרותי בריאות הנפש בישראל הינו באחריות קופות החולים, בדומה לכל שרות רפואי אחר, כמו רופא משפחה או שירותים נוספים. יחד עם זאת, גם אחרי הרפורמה ניתן להמשיך ולקבל שירותי בריאות נפש במרפאות הממשלתיות.

 כל אזרח שירצה בכך, בכל גיל, זכאי לקבל שירותי בריאות נפש. טיפול נפשי ניתן במרפאות בריאות נפש של קופות החולים, של משרד הבריאות ושל ארגונים נוספים. על מנת לקבל טיפול נפשי יש לפנות לקופת החולים ולקבל מידע על אפשרויות הטיפול המוצעות.

מקור מידע – "אתר משרד הבריאות"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן