קנביס רפואי – אלו כאבים הוא משכך ולמי
לקנביס תיתכן השפעה מרגיעה ואפקט משכך כאבים. כאשר מדובר בכאבים כרוניים עם מרכיב עצבי, כמו אצל חולים עם כאבי פאנטום או נוירופטיה סוכרתית, עשוי הקנביס להרגיע את הכאב ולשפר את התפקוד. הוא מרגיע את הכאב בשורה של מחלות ניווניות של מערכת העצבים המרכזית, דוגמת טרשת נפוצה איי.אל.אס ופרקינסון וכן מרגיע כאבים של חולי סרטן במחלקות האונקולוגיות
קנביס הוא צמח ממנו ניתן להפיק תערובת של תרכובות בעלות השפעות רפואיות מיטיבות. בדומה לזרעי הפרג, ענפי הערבה, עלי הקוקה ועוד צמחים שיש להם תכונות רפואיות, ליווה הקנביס את האנושות עוד מקדמת דנא. הוא מופיע לראשונה בכתבים סיניים בני למעלה מארבעת אלפים שנה ויש סימנים כי השתמשו בו בכל ארצות אגן הים התיכון וברפואה המצרית העתיקה. הקנביס מוגדר כסם תחת פקודת הסמים המסוכנים. יחד עם זאת, בשל סגולות רפואיות מסוימות, כמו הקלה על כאב ועידוד תיאבון, משרד הבריאות מאשר שימוש רפואי בקנביס במקרים פרטניים. הקנביס אינו מוגדר כתרופה ואינו נמצא בסל התרופות שקבע משרד הבריאות וכדי להשתמש ולהחזיק בו יש צורך ברישיון מיוחד מאת היק"ר (היחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות) או רופא שהוסמך על ידי משרד הבריאות לכך.
לקנביס תיתכן השפעה מרגיעה ואפקט משכך כאבים. כאשר מדובר בכאבים כרוניים עם מרכיב עצבי, כמו אצל חולים עם כאבי פאנטום או נוירופטיה סוכרתית, עשוי הקנביס להרגיע את הכאב ולשפר את התפקוד. הוא מרגיע את הכאב בשורה של מחלות ניווניות של מערכת העצבים המרכזית, דוגמת טרשת נפוצה, ALS ופרקינסון. בנוסף גורם הקנביס לתחושת רעב, דבר שהופך אותו לתרופה מועדפת במצבים של בחילות, ירידה בתיאבון וירידה קיצונית במשקל, מצבים אשר אופייניים לחולי סרטן שעוברים טיפולי כימותרפיה.
לקנביס ישנה השפעה מיטיבה גם על מצבים פסיכיאטריים כמו תסמונת הלם קרב, במחלות של המעיים לרבות מחלת קרוהן ובמצבים של אסטמה קשה. הוא עוזר מאוד בתסמונות כאב דוגמת פיברומיאלגיה ומחלות שהוגדרו בעבר כ'תסמונות פונקציונאליות'.
סיכונים בשימוש בקנביס רפואי: קיימים דיווחים על משתמשי קנביס בגילאי העשרה שפיתחו תסמונת פסיכיאטרית דמוית סכיזופרניה. כול שימוש שלא למטרות רפואיות, ללא פקוח רופא, עלול לגרום לנזקים בריאותיים רבים ביניהם להתקפי פסיכוזה, בעיקר אצל צעירים. לקנביס עלולות להיות תופעות לוואי וחשוב שהחולים יעדכנו את רופא המשפחה על לקיחת קנביס לשימוש רפואי בתחילת הטיפול, בעלייה במינון ובכל שינוי במצבם. השפעות גופניות יכולות לכלול סחרחורות, קצב לב מואץ, ירידה בלחץ הדם, ירידה ברמת הסוכר בדם, כאבי ראש, כאבי בטן ויובש בריריות. השפעות קוגניטיביות (על המוח) יכולות לכלול פגיעה בזיכרון, פגיעה בקו המחשבה ושינויים בתפיסת הזמן והמרחב. חובה לנקוט משנה זהירות מפני נפילות בחולים מבוגרים או תשושים, היות וקנביס עלול לגרום לסחרחורות, חוסר יציבות וקואורדינציה לקויה. קנביס גורם להאטה בתגובות ועל כן יש להימנע מנהיגה ומכול פעולה אחרת הדורשת ריכוז כגון הפעלת מכונות כבדות או מסוכנות.
איך משתמשים: הניסיונות לבודד את החומר הפעיל ולתת אותו כטבלייה נכשלו עד כה. התפרחת של הצמח מספקת ככול הנראה מגוון חומרים פעילים, שרק משילובם ניתן להפיק את מלוא התועלת. לפיכך, לפי שעה אין ברירה אלא לאייד ולשאוף, לחלוט ולשתות, לבשל ולאכול, לעשן ולשאוף לריאות, כשלכל אחת מהשיטות יתרונות וחסרונות. מי זכאי: משרד הבריאות או רופאים מורשים שהוכשרו מטעמו הינם הגורם היחיד שבסמכותו לאשר שימוש זה. הקנביס הרפואי ניתן באמצעות ספקים רשמיים שקיבלו את אישור משרד הבריאות. השימוש בקנביס רפואי מאושר במקרים מסוימים כמו כאבים קשים, בדרך כלל על רקע אונקולוגי, מקרים קשים של מחלת קרוהנס, מחלת מעיים דלקתית וכיו"ב.
מטופלים חדשים שמאושר להם שימוש בקנביס רפואי מקבלים באופן אוטומטי רישיון לרכישה בבתי המרקחת המורשים. כדי לקבל אישור נדרשת המלצה מרופא כאב, גסטרואנטרולוג, אונקולוג, נוירולוג או כל רופא מומחה אחר שהטיפול בקנביס ניתן בתחומו. הרופא יעביר את ההמלצה ליו"ר הוועדה הרפואית המייעצת לקנביס רפואי. יש לצרף לבקשה מסמך סיכום מידע רפואי מלא ועדכני מרופאה המשפחה ודו"ח רכש תרופות של השנה האחרונה. הרופא יגיש את הבקשה בלבד ושאר המסמכים שצריך לצרף יושלמו על ידי המטופל. במידה ויאושר רישיון הקנביס, ניתן יהיה לקבל את הטיפול אצל הספקים המורשים של משרד הבריאות.
מטופלים אונקולוגיים יכולים לקבל רישיון ללא צורך באישור ישירות מהיחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות, אלא מרופא אונקולוג מוסמך שעובד במערך האונקולוגי בבית החולים, בו הם מקבל את הטיפול, ככל שיש במערך רופא שהוסמך לתת רישיונות. ברוב המערכים האונקולוגיים בבתי החולים הציבוריים ישנו רופא שמוסמך לתת רישיונות למטופלים אונקולוגיים. פנייה לרופא שהוסמך על ידי היחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות, באמצעות הפנייה מקופת החולים: רופאים אלו יכולים להנפיק רישיון מידי ללא צורך באישור היחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות.
מקור מידע – "אתר קופת חולים מכבי"