החייאה ביולדת עם תסחיף מי שפיר

חדר הלידה בו התרחשה הדרמה צילום: בילינסון
חדר הלידה בו התרחשה הדרמה צילום: בילינסון

התופעה הנדירה והמסוכנת, שמתרחשת אחת לחמישים אלף לידות, מסתיימת ברוב המקרים בטרגדיה ליולדת או לעובר. עשרה רופאים בכירים ואנשי צוות רפואי, שהוזעקו לחדר לידה, הציל את היולדת והתינוקת. השתיים כבר שוחררו לבית, בריאות וששלמות

מקרה נדיר: חייהן של יולדת ותינוקת ניצלו בבית החולים בילינסון בפתח תקוה, לאחר תסחיף מי שפיר, שבדרך כלל מסתיים בטרגדיה. לחדר הלידה הוזעקו כעשרה אנשי צוות רפואי – רופאים מומחים לילודה, רופאים גניקולוגים בכירים, רופאים מרדימים בכירים, אחיות חדר ניתוח, טכנאית אקו לב ורופאים מבית החולים לילדים שניידר הצמוד לבילינסון.

ד"ר ענת פרדו צילום: בילינסון

תסחיף מי שפיר הוא אחד הסיבוכים החמורים והמסוכנים ביותר של הריון ולידה. הוא מתרחש אחת לחמישים אלף לידות. תסחיף מי שפיר מתרחש, כאשר תאים עובריים או חלקיקים אחרים של העובר (למשל שערות), חודרים אל מחזור הדם הריאתי של היולדת, וגורמים להידרדרות במצבה הרפואי של האישה. ברוב המקרים מדובר בטרגדיה – מוות או פגיעה אימהית ועוברית קשה. עם התקדמות הרפואה בעולם המערבי, יותר ויותר צוותי רפואה בכירים, מצליחים להציל את האם והעובר. בבילינסון אירע אחד המקרים הנדירים הללו.

פרופ' ארנון ויז'ניצר, מנהל בית החולים לנשים בבילינסון, משחזר: "תוך כדי הכנות לניתוח הקיסרי, היולדת קרסה, הורידה לחץ דם באופן שלא ניתן היה למדוד אותו, ועברה החייאה. לשמחתנו, הטיפול הרפואי צלח, ובסוף השבוע שעבר התינוקת והאם השתחררו מבית החולים. אנחנו מאושרים לראותן יוצאות הביתה בריאות ומחייכות".

לפני כשבועיים הגיע עינב הילל (41), למיון היולדות בבילינסון כאשר היא בהריון לקראת תחילת שבוע ארבעים להריון. במיון הוחלט על זירוז לידה, והיא נשלחה לאישפוז במחלקת אם ועובר, עד להתקדמות למצב לידה. לאחר מספר שעות הזעיקה חברתה של עינב, את האחות שירין עמר, שקראה מיד לד"ר ענת פרדו, מתמחה בבית חולים לנשים בבילינסון, וסיפרה להן כי עינב הלכה לשירותים, נעלה את הדלת והיא שומעת שעינב לא מצליחה לנשום.

ד"ר עדי בורוביץ צילום: בילינסון

ד"ר ענת פרדו החליטה להבהיל את עינב לחדר לידה. שם, יחד עם ד"ר עדי בורוביץ, רופא בכיר בבית חולים לנשים בבילינסון, החלו להכין את עינב לניתוח קיסרי דחוף. תסחיף מי השפיר, שממנו סבלה עינב, הוא נדיר מאוד. עוד יותר נדיר שהיולדת והתינוקת יצאו בריאות ושלמות. עינב קרסה מול עייני הצוות הרפואי, לחץ הדם שלה ירד למינימום, והרופאים נאלצו לבצע בה החייאה.

פרופ' ארנון ויז'ניצר, מנהל בית חולים לנשים בבילינסון: "עינב הגיעה לזירוז לידה בשבוע 39 פלוס שישה ימים. היא חוותה קוצר נשימה, כאשר החשד העיקרי היה, שמדובר בתסחיף מי שפיר. זהו מצב נדיר שמתרחש רק אחת לכחמישים אלף לידות, ואנו יודעים שברוב המקרים בעולם הוא מסתיים בטרגדיה. לשמחתנו, בזכות צוות רפואי מיומן, הפעם היה המקרה שונה. לחדר הלידה הוזעקו כעשרה אנשי צוות רפואי – מרדימים בכירים, רופאים גניקולוגים בכירים, אחיות חדר ניתוח, טכנאית אקו לב ורופאי יילודים" .

"תוך כדי הכנות לניתוח הקיסרי", ממשיך לתאר פרופ' ארנון ויז'ניצר , "עינב קרסה, הורידה לחץ דם באופן שלא ניתן היה למדוד אותו, ועברה החייאה. במהלך הניתוח, קיבלה עינב מוצרי דם רבים ומנות דם רבות, ובסופו של דבר הצלחנו לייצב את מצבה ולעצור את הדימום המסיבי. התינוקת הוצאה במהירות, והועברה לטיפול של רופאי הפגייה מבית החולים לילדים שניידר, שהיו נוכחים במקום. במקביל עינב הועברה להמשך טיפול ביחידת טיפול נמרץ כללי בבילינסון".

התינוקת והאם השתחררו לאחרונה מבית החולים בילינסון ושניידר. "אנחנו מאושרים לראותן יוצאות הביתה, כשהן בריאות ומחייכות", מסכם פרופ' ארנון ויז'ניצר.

עינת הילל "שלושה ניסים לפחות קרו לי בשבוע האחרון. לפני כשבוע כשהגעתי למיון יולדות בבילינסון שם הוחלט על זירוז. למזלי הרב כרמית, חברה טובה שלי, נשארה איתי לאורך כל הדרך וכשהלכתי לשירותים עמדה ליד הדלת ושמה לב שאני לא מצליחה לנשום. היא קראה מהר לאחות שהגיעה יחד עם ד"ר ענת פרדו. אני זוכרת שד"ר פרדו צעקה להודיע לחדר ניתוח שאנחנו בדרך ושהטיסו אותי במהירות לשם. את כל השתלשלות העניינים אחרי זה אני זוכרת רק ממה שסיפרו לי. הרופאים שהגיעו אלי לחדר ההתאוששות היו מאושרים לראות אותי, נושמת, חיה, מחייכת. זה לא מובן מאליו שזכיתי בחברה כמו כרמית, ברופאים בבית חולים לנשים בבילינסון ובחיים שלי ושל ארבל, התינוקת הקטנה שניצלה גם היא באותו לילה. אלו שלושת הניסים שלי."


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – רפואת נשים ויולדות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן