מרץ 2020: מה ידוע על נגיף הקורונה החדש

הווירוס-ששש
הווירוס-ששש
צילום: שטרסטוק

מבין כל נגיפי קורונה אשר גורמים למחלה בבני אדם, נגיף SARS, אשר גרם למחלה קשה בשנים 2003, 2004, הוא הדומה ביותר לנגיף הנוכחי מבחינת הרכבו הגנטי. ארגון הבריאות העולמי החליט להעניק שם רשמי לנגיף החדש SARS-CoV-2 ולמחלה שהוא גורם COVID-19

נגיף (וירוס) קורונה

נגיפי קורונה הינם משפחה גדולה של נגיפים הידועים כגורמים למחלות בבעלי חיים ועלולים לגרום לתחלואה גם בבני אדם. הם קיבלו את שמם עקב הדמיון שלהם במיקרוסקופ אלקטרוני לכתר (קורונה בלטינית). חומרת הפגיעה בבני אדם משתנה בין הנגיפים השונים במשפחה ונעה ממחלה קלה כגון הצטננות, למחלות עם הסתמנות קלינית קשה, הפוגעות בריאות וגורמות לאי ספיקה רב מערכתית כגון, התסמונת הנשימתית המזרח התיכונית (MERS) והתסמונת הנשימתית החמורה (SARS).

נגיף קורונה החדש

נגיף קורונה לא זוהה בעבר כגורם למחלה בבני אדם. במהלך דצמבר 2019 הוא החל לגרום לצבר תחלואה בדלקת ריאות בעיר ווהאן אשר במחוז חוביי במרכז סין, ולאחר מכן תוארה התפשטות של התחלואה לכל המחוזות בסין וכן למקומות אחרים בעולם. מבין כל נגיפי קורונה אשר גורמים למחלה בבני אדם, נגיף SARS, אשר גרם למחלה קשה בשנים 2003, 2004, הוא הדומה ביותר לנגיף הנוכחי מבחינת הרכבו הגנטי. ארגון הבריאות העולמי החליט להעניק שם רשמי לנגיף החדש SARS-CoV-2 ולמחלה שהוא גורם COVID-19 .

כיצד בני אדם נדבקים

הרוב המכריע של החולים הראשונים באירוע עבדו או ביקרו בשוק בעלי חיים ופירות ים בווהאן. מכאן עלתה הסברה כי הנגיף עבר מבעלי חיים לאדם. עד כה לא זוהה בוודאות איזה בעל חיים. ישנה העברה של הנגיף מאדם לאדם, ככל הנראה בחשיפה להפרשות מדרכי הנשימה בעת עיטוש או שיעול. טרם הוברר עד כמה המחלה מדבקת, אך בשלב זה נראה כי רמת הדבקה דומה לפחות לזו של נגיף השפעת. יתכן כי אנשים שנדבקו עלולים להיות מדבקים עוד טרם הופעת תסמינים, מצב שמוכר ממחלות נגיפיות אחרות. משרד הבריאות ממליץ להקפיד הקפדה יתרה על היגיינה ולהימנע מלחיצות ידיים.

תסמיני המחלה

סימני המחלה הנגרמת מנגיף קורונה דומים לאלו של שפעת: חום, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה. קשה להבדיל בבדיקה קלינית בין הדבקה בנגיף קורונה לבין מחלות נשימתיות רבות אחרות. המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ואף למוות. אחוז הסיבוכים הקשים מכלל הנדבקים טרם הוברר.

המידע הקליני אודות המחלה החדשה אינו שלם. הנתונים המפורסמים מסין מצביעים על כך שברוב המקרים מדובר במחלה קלה. עד 20% מהחולים המאובחנים מפתחים סיבוכים ושיעור התמותה הינו כשני מהחולים. על פי המידע כעת, נראה כי המחלה קשה יותר בקרב מבוגרים ואנשים הסובלים מפגיעה במערכת החיסון וממחלות כרוניות דוגמת סכרת או מחלת לב.

אבחון המחלה

אבחון המחלה נעשה באמצעות בדיקה מעבדתית המתבצעת מדגימה של הפרשות מדרכי הנשימה. מופנים לבדיקה אבחנתית רק אנשים החשודים לחשיפה בנגיף המפתחים סימנים קליניים מתאימים. דגימה נשלחת רק באישור של רופאי מחוזות משרד הבריאות. אין אפשרות לבצע את הבדיקה באופן פרטי.

טיפול וחיסון

אין טיפול ספציפי למחלת נגיף קורונה. עיקר הטיפול בחולה הינו תומך וניתן על סמך מצבו הקליני של המטופל. לא קיים חיסון נגד הנגיף. מספר קבוצות ברחבי העולם מנסות לפתח חיסון אך אין לצפות לחיסון יעיל בתקופה הקרובה לתחילת שנת 2020.

מקור מידע – "אתר משרד הבריאות"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן