לימפומה
לימפומה הוא סרטן בלוטות הלימפה ומופיע בעיקר בקרב גברים. הבשורה הטובה היא שסיכויי ההחלמה ממנו גבוהים מסוגים אחרים של סרטן
לימפומה היא סרטן המתפתח במערכת הלימפה. מערכת הלימפה היא חלק ממערכת החיסון של הגוף, העוזרת להגן על הגוף מפני מזהמים שונים. היא מורכבת, בין היתר, מבלוטות לימפה המקושרות באמצעות רשת של צינורות לימפה זעירים, בלוטות הלימפה ממוקמות באזורים שונים בגוף, חלקן ניתנות למישוש וחלקן פנימיות יותר. בלוטות לימפה בצוואר, בבתי השחי ובמפשעות, הן בין אלו הניתנות למישוש.
הלימפומה נגרמת בשל התרבות בלתי מבוקרת של סוגי תאי דם לבנים במערכת הלימפה. מכיוון שמערכת הלימפה ממוקמת בכל הגוף, לימפומות עלולות להתפתח בכל אזור. קיימים שני סוגים עיקריים של לימפומות. לימפומות על שם הודג'קינס המהווים כעשרה אחוזים ממקרי סרטן הלימפומה. לימפומות שאינן הודג'קינס המהווים כתשעים אחוזים ממקרי סרטן הלימפומה. לימפומות שאינן הודג'קינס נחלקות לתת סוגים שונים רבים נוספים. האבחנה המדויקת חשובה מאוד מכיוון שלכל סוג ותת סוג מותאם טיפול ספציפי משלו.
במרבית מקרי התחלואה במחלה, לא ניתן לאתר גורם סיכון מסוים, אבל בכל זאת זוהו כמה מאפיינים. המחלה שכיחה יותר בגברים מאשר בנשים, הסיכון לחלות בה עולה ככל שמתבגרים, חשיפה לקרינה עלולה לגרום למחלה, כמו כן גם חשיפה לכימותרפיה, ולכימיקלים כמו בנזן או קוטלי חרקים ועשבים. ליקוי מולד או נרכש במערכת החיסון עלול לגרום למחלה, כך גם מחלות אוטואימוניות.
תסמיני המחלה: התסמין הראשון הוא בדרך כלל נפיחות שהולכת וגדלה בבלוטת לימפה, נפיחות שלרוב לא מלוּוה בכאב. כמו כן תסמינים נוספים מוכרים הם הזעה במשך הלילה או חום בלתי מוסבר, אובדן תיאבון, ירידה במשקל ועייפות, כאבי בטן שהולכים ומחמירים ולפעמים מלוּוים בגוש בבטן, המופיע בעיקר בקרב ילדים. במקרים רבים התלונות הן לא ספציפיות.
טיפול במחלה: סוגי הטיפול העיקריים הם שילובים של טיפולים ביולוגיים חדישים עם כימותרפיה והקרנות, ולעיתים גם סטרואידים. בחלק מהמקרים יש צורך בהשתלת תאי גזע.
לכל סוג לימפומה מרכיבים תכנית טיפול ספציפית שמתאימה לסוג התאים שמרכיבים את הגידול. באופן גס ניתן לומר שהטיפול נמשך בדרך כלל מספר חודשים.
סיכויי ההחלמה מלימפומה הולכים וגדלים עם השנים, ככל שהטיפולים הולכים ומשתכללים. לכל סוג של לימפומה ישנם נתונים אחרים, אבל באופן גס אפשר לומר שסיכויי ההחלמה מלימפומה שאינה הודג'קינס, עומדים על ממוצע של כשבעים אחוז, ואילו סיכויי ההחלמה של לימפומה מסוג הודג'קינס עומדים כיום על כשמונים עד תשעים אחוז.
מקור מידע – אתר "קופת חולים מכבי".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן