"יש הבדל עצום בין החרדים לערבים"

רוחב
רוחב

לח"כ דר' אחמד טיבי ביקורת קשה על הזנחת הסברת הקורונה בשפה הערבית. יחד עם זאת הוא אומר: "אצל החרדים היו כמה מראשי הקהילה, שקראו לציבור החרדי להתעלם מההנחיות ולהמשיך להתפלל בצוותא. אצל הערבים, לא היה איש דת אחד, שאמר את הדברים הללו. להיפך. תפילות יום השישי במסגדים הופסקו"

ח"כ טיבי צילום: מאוחדת

"אני לא אוהב את ההשוואה שעושים נתניהו, בר סימן טוב וגורמים נוספים במשרד הבריאות, בין החרדים לבין הערבים. יש הבדל עצום בין שני המגזרים", אומר חבר הכנסת אחמד טיבי. "אצל החרדים היו כמה רבנים מראשי הקהילה, שקראו לציבור החרדי לא להיבדק, להתעלם מההנחיות ולהמשיך להתפלל בצוותא. אצל הערבים בישראל, לא היה מנהיג רוחני אחד, לא היה איש דת אחד, שאמר את הדברים הללו. להיפך. תפילות יום השישי במסגדים הופסקו, והציבור הערבי נשמע להוראות. כולנו יצאנו בקריאה, שאם למישהו יש תסמינים, הוא חייב להיבדק. אין מקום להשוואה פה".

ח"כ דר' טיבי, רופא בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים בהשכלתו, שהתמחה בגינקולוגיה בהדסה הר הצופים, מכהן בכנסת כבר 21 שנים מאז שנת 1999. יש לו ביקורת קשה על התנהלות משרדי הממשלה בכל הקשור להסברה ולטיפול במשבר הקורונה מגזר הערבי: "מתחילת המשבר הייתה הסברה לקויה למגזר הערבי. לא התייחסו להסברה בשפה הערבית – לא בכלי התקשורת והמדיות, לא במיינסטרים, ובעצם לא בשום מקום".

איך הציבור הערבי הונחה כיצד עליו לנהוג? רק כמו כולם – בשפה העברית?

"בפועל, מי שניהל את ההסברה במגזר היו אנשי ציבור, השלטון המקומי ורופאים מהמגזר. קראנו שוב ושוב לכל מי שסובל מתסמינים ללכת להיבדק. אבל לא רק ההסברה התה לקויה. גם לא נערכו בדיקות במגזר, שזה דבר נורא. רק לפני שבוע התחילו אצלנו בהיבדק וסע".

פתיחת תחנה לבדיקת קורונה בשועפט צילום: מאוחדת

טיבי מספר כי הוא פנה בעניין למשרד הבריאות ולמד"א. "מגיעה מילה טובה למנכ"ל מד"א, אלי בין", הוא אומר. "אלי בין היה שותף שלי לדרך והבין את הצורך להתחיל בבדיקות במגזר, אך בלי אישור של משרד הבריאות הוא לא יכול היה להתחיל. אז פניתי אל שר הבריאות, ליצמן, שנענה לפנייתו – ואכן לפני כשבוע נפתחו בוואדי ערה, ובנצרת, נקודות בדיקות לגילוי קורונה. לאחר מכן נפתחו נקודות גם ברהט, טמרה, טירה, טייבה, כפר קאסם, ובשבוע הבא יגיעו גם לישובים נוספים. פניתי גם אל ראשי קופות החולים, כללית, מאוחדת, ועוד, וגם הם החלו בביצוע בדיקות בנקודות קבועות, בישובים רבים במגזר ברחבי הארץ".

יש לך אינדיקציות מה מפלס התחלואה בנגיף הקורונה בקרב בני המיעוטים?

טיבי: "אני מעריך שמספר החולים יגדל עם הרחבת הבדיקות במגזר, כי הכול התרחש אצלנו באיחור של שבועיים. לפני הבדיקות האינטנסיביות, שמבוצעות עכשיו, היו בכל הישובים הערבים בארץ כ-117 חולים מאומתים. זה בהחלט לא מספר אמיתי ולא מספר המשקף את היקף החולים הערבים בקורונה נכון להיום. ככל שיעשו יותר בדיקות – כך המספרים יעלו".

הציבור הערבי ממושמע להנחיות?

"בהחלט. הציבור ממושמע. אנשים דואגים להתנהל לפי ההנחיות. יש דאגה מנגיף הקורונה בקרב הציבור, וחשוב לו לשמור על בריאותו. אנחנו חוזרים כל הזמן על המסר המרכזי לציבור הערבי, לקיים את ההנחיות הכלליות, ואם יש תסמינים אז אל תחכו, לכו להיבדק – ויש הענות".

טיבי בשועפט צילום: מאוחדת

איך אתה מתייחס לתרומתם של הרופאים הערבים למאמץ הלאומי נגד הקורונה?

"אנשי הצוות הרפואי הערבים מכל רחבי הארץ – רופאים, אחים ואחיות, פרמדיקים, סניטרים ועובדים רבים אחרים במערכת הבריאות – עושים עבודת קודש. הם תורמים למאמץ ומשקיעים מעל ומעבר. מדובר בעבודה משותפת, שכם אל שכם, עם אנשי הצוות הרפואי היהודים. זו מלחמה משותפת לכולם, וכולנו נלחמים בה יחד, כדי לנצח".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן