החלפת מפרקים בעידן שאחרי מגפת הקורונה

פרופ-רונן-דבי-אורתופדית-תברזילי-צילום-פרטי-שלו
פרופ-רונן-דבי-אורתופדית-תברזילי-צילום-פרטי-שלו
פרופ' רונן דבי

פרופ' רונן דבי, מנהל המחלקה אורתופדית בברזילי ומומחה לניתוחי החלפת מפרקים, מסביר איך אפשר להתגבר על תור של כ-1,000 ניתוחים שנידחו בגלל הקורונה ומעודד: "ישראל בחזית ההובלה העולמית בהחלפת מפרקים"

ניתוחי החלפת מפרק הברך והירך, זכו ולהצלחה רבה בעשור האחרון, שבמהלכו שוכללו היכולות. בעקבות זאת החלפת המפרקים הפכה לפעולה כירורגי משפרת איכות חיים, מפחיתת כאב ומשפרת ניידות באופן ללא צורך באשפוז ארוך, כפי שנהוג היה בעבר. מטופלים אשר בעבר לא יכלו לצאת מביתם, לעלות או לרדת מדרגות, וסבלו מכאבים משמעותיים בעקבות שחיקת הסחוס במפרק הברך או מפרק הירך, יכולים כיום לשפר דרמטית את איכות חייהם ולחזור לפעילות בתוך שבועות ספורים.

במהלך החודשיים האחרונים, בשל הקורונה, הפעילות הניתוחית האלקטיבית צומצמה מאוד. תחום החלפות המפרקים היה מהראשונים להפחית את פעילותו, משום שבעיקרו מתמקד באוכלוסייה המבוגרת, אשר הוגדרה מלכתחילה בסיכון. ההערכות הן כי במהלך ההקפאה בוטלו ונדחו למעלה מ-1,000 ניתוחי החלפת מפרקים בישראל. המשמעות הישירה והברורה היא פגיעה קשה ביכולת הניידות, ובאיכות החיים, של מאות רבות של מטופלים – אשר המתינו חודשים ארוכים לניתוח החלפת מפרקים. המשמעות העקיפה היא הארכת תורי ההמתנה בבתי החולים באופן דרסטי, לניתוחים שהוגדרו על ידי ארגון הבריאות העולמי, כניתוחים טובים ויעילים בעידן הכירורגיה המודרנית.

לדברי פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח מומחה בניתוחי החלפות מפרקים, ומנהל המחלקה אורתופדית בבית החולים ברזילי באשקלון, זמן המתנה ארוך לניתוח, אשר אינו מלווה בטיפול ותרגול לשימור מסת השריר, עשוי לגרום לחולשת שריר ואף לאי יציבות בתנועה ולהעמיד את המטופלים בפני סיכון מוגבר לנפילות ולהעצים את הנזק הנפשי, ואת חוסר הוודאות. בתקופה הקרובה תידרש הקהילה האורתופדית בבתי החולים לפתח, לשכלל ולמקסם את היכולות, על מנת לספק את המענה החיוני הזה לאוכלוסייה הנזקקת לניתוח החלפת מפרק, אשר נפגעה באופן משמעותי בתקופה האחרונה.

לדברי פרופ' דבי, ההסתגלות לנורמה החדשה עשויה להיות מאתגרת, אך חייבת להיות מדויקת ולכלול את שלושה עקרונות מרכזיים, שהמשותף להם יהיה הצורך לנסות ולטפל באופן הבטוח והמקצועי ביותר בכל המטופלים שהמתינו בתקופה זו לניתוח החלפת מפרק. שלושת הרבדים, לפי פרופ' דבי, אשר יהוו את ליבת הנורמה החדשה, הם: הכנה טרום ניתוחית טובה, תוך הקפדה יתרה על כללי הריחוק החברתי, הגיינה ומסכת פנים, כחלק מובנה מתהליך קבלת המטופל, בדיקתו ושהייתו במוסד הרפואי בו יבוצע הניתוח; שימוש מוגבר בעקרונות הכירורגיה האורתופדית המודרנית, הכוללת ניתוחים מהירים, יעילים ומשמרי שריר ורקמה רכה על מנת למקסם את האפשרות לשיקום ביתי מואץ; ושימוש מוגבר באמצעי רפואה מרחוק למעקב אחר הניתוח, עד הביקורת הפיזית, על מנת להקטין את הצורך בחשיפה מיותרת.

פרופ' דבי

פרופסור רונן דבי מוסיף כי שימוש מוגבר בהרדמה אזורית, ובפרוטוקולים סדורים לטיפול בכאב, יהוו עניין חיוני להתנהלות נכונה. סגירת החתכים הניתוחיים על ידי שימוש בתפרים תת עוריים נספגים, תמנע את הצורך בהגעת המטופל למרפאות לצורך הוצאת תפרים או סיכות, שהייתה נהוגה עד כה. שיקום ביתי מואץ, מהווה חלק בלתי נפרד ממעטפת הטיפול הניתוחי, ומן המעבר לכירורגיה מודרנית זעיר פולשנית ומשמרת שריר.

פרופסור דבי מסכם: "כדוגמא מייצגת ניתן לראות את ניתוחי מפרק הירך בגישה הקדמית הזעירה. ניתוחים אלו מתאפיינים בכך שלא מבוצע חתך של השריר. מעטפת הרקמות הרכות והעצבים נשמרת באופן אופטימלי, על מנת לאפשר שיקום מואץ למטופל, ולרוב ללא צורך במגבלות תפקודיות לאחר הניתוח. השיקוף שניתן לבצע במהלך הניתוח עשוי להבטיח תוצאה ניתוחית אופטימלית, ולמזער את הצורך בניתוח חוזר. כמו כן ניתן לציין את ניתוחי החלפת מפרק הברך בשיטה הקינמטית, כבעלי פוטנציאל ממשי למקסם את התוצאה של ניתוח החלפת מפרק הברך. בהקשר זה ניתן לציין בגאווה כי מדינתנו עומדת בחזית ההובלה הבינלאומית של תחום זה. אחד מהיתרונות המנחים את ביצוע החלפת הברך הקינמטית, הוא מזעור הפגיעה ברקמות הרכות. שחזור מפרק הברך באופן אישי, מוכתב על ידי מבנה העצם ומעטפת הרקמות הרכות הפרטנית של כל מטופל, והוא מאפשר חזרה מהירה לפעילות. הפגיעה המינימלית ברקמות הרכות, מפחיתה דימום וכאבים בתר ניתוחיים. כמו כן, תחושת היציבות והתחושה הטבעית יותר של הברך המנותחת, משפרות עוד יותר את פוטנציאל השיקום המואץ".

אין בכתבה זו כדי להחליף, בשום אופן, היוועצות, בדיקה וטיפול אצל רופא בכל מקרה רלוונטי.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן