הכול על מגפת הסוכרת

diabetes-mellitus
diabetes-mellitus
צילום: שטרסטוק

רבים מחולי סוכרת אינם יודעים כלל שחלו, ויגלו זאת בשלב מתקדם שלה. הכול על המחלה

הסוכרת היא מגיפה עולמית. בישראל ישנם מאות אלפי אנשים החולים במחלה. חלקם מגלים את הסוכרת בגיל מוקדם, חלקם בגיל מאוחר יותר, ועל פי אנשי רפואה, ישנם חולים בסכרת שעדיין לא אובחנו כלל.

מדובר במחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של סוכר המוכר גם כגלוקוז בדם ובשתן. הבעיה המרכזית בסוכרת היא חסר יחסי או מוחלט של ההורמון אינסולין. אינסולין מיוצר באופן קבוע בבלוטת הלבלב ומופרש ממנה לדם בתגובה לעליות ברמת הסוכר. הורמון האינסולין מבצע העברה של הסוכר מהדם אל תאי הגוף השונים, שם נדרש הסוכר לצורכי הפקת אנרגיה. אצל חולי סוכרת, קיים חסר באינסולין, פגם בפעילותו, או תנגודת גבוהה של הרקמות אליו, כך שבעת עליית רמת הסוכר בדם, אין תגובה הולמת של שחרור אינסולין.

כתוצאה מכך, מצטבר הסוכר בדם, מצב המכונה היפרגליקמיה. כאשר רמת הסוכר בדם עולה מעל סף מסוים, תחל גם הפרשה שלו בשתן, ואז יחלו להופיע הסימפטומים הנובעים מרמת סוכר מוגברת וביניהם השתנה מוגברת, צמא ואיבוד משקל.

אבחון: במידה ומופיעים תסמינים של סוכרת כדוגמת שתיה מרובה, השתנה מרובה, ירידה במשקל, עם תיעוד בדיקה מקרית של ערכי גלוקוז. בדיקת רמת הגלוקוז בדם יכולה להצביע על הימצאות המחלה לפי הערכים הגבוהים לפני ואחרי צום. כמו כן נבדק אחוז ההמוגלובין הסוכרי בדם. לעיתים בדיקות אלו מציגים מצב טרום סוכרתי, כאשר מופיעים ערכי ריכוז סוכר בדם החורגים מן הטווח התקין, אך עדיין אינם מגיעים לערכים העונים על ההגדרה של מחלת הסוכרת, אלו נכללים בטווח הטרום סוכרתי. יש לציין כי לאנשים אלה סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, על כן קיימת חשיבות לאבחון מוקדם. נראה, כי ישנו איחור באבחנת סוכרת מסוג 2, וכי אנשים חולים לעיתים בסוכרת כמה שנים טרם האבחון.

סוגי סוכרת: סוכרת מסוג 1, סוכרת מסוג 2 וסוכרת הריונית

סוכרת מסוג 1 מכונה סוכרת נעורים, ומאחר והיא פורצת לרוב בגיל הילדות ונובעת מחסר אינסולין כתוצאה מהרס התאים בבלוטת הלבלב האחראים על הפרשת אינסולין. למחלה זאת שותפים גורמים אוטואימוניים במערכת החיסון, נטייה תורשתית, אלרגיה לחלב, ועוד. מחלות נגיפיות מסוימות, גורמות לייצור אינטרלוקין 1 ביטא, איטרפרון גמא ועוד. חומרים אלה פוגעים בתאים בלבלב והורסים אותם. מחסור בויטמין די אצל תינוקות מהווה גורם אפשרי נוסף. הטיפול בסוכרת זו מחייב מתן אינסולין חיצוני.

רמות הסוכר הגבוהות בדם, מגבירות את הסיכוי להתפתחות נזקים בכלי דם, כדוגמת טרשת עורקים, ולכן סוכרת מהווה גורם סיכון חשוב למחלת לב איסכמית. הפגיעה בכלי דם בחולים סוכרתיים אינה מוגבלת לכלי הדם הלבביים בלבד, אלא מהווה פגיעה רב מערכתית הנוטה לפגוע בעורקי הכליות, הרגליים, המוח, הלב והעיניים. פגיעה נוספת המתרחשת אצל החולה הסוכרתי, היא במערכות העצבים. השילוב של פגיעה עצבית הגורמת לשינוי בתחושת הכאב, יחד עם נטייה מוגברת לטרשת בכלי דם, עלול להקשות על הטיפול בחולה ולהחמרת מצבו.

סוכרת מסוג 2, סוכרת מבוגרים, מתפתחת בגיל מבוגר לרוב אחרי גיל ארבעים, שכיחה יותר בנשים. שכיחותה עולה בצורה ניכרת בנוכחות עודף משקל, ויש לה מרכיב תורשתי משמעותי. סוכרת זו נובעת מתנגודת גבוהה של הרקמות להשפעת האינסולין. מצב זה של תנגודת גבוהה לאינסולין, קשור לתסמונת המטבולית הכוללת השמנה מרכזית, באזור הבטן וסביב איברים פנימיים, יתר לחץ דם , הפרעות ברמת שומני הדם, מחלות לב וכלי דם, נטייה לקרישות יתר של הדם ועוד. הטיפול בתסמונת המטבולית כולל שינוי הרגלי חיים – פעילות גופנית, תזונה נכונה, הורדה במשקל ונטילת תרופות דרך הפה. לעיתים אף נדרש גם טיפול באינסולין.

סוכרת הריונית , מתפתחת תוך כדי ההיריון ונעלמת לאחריו. מדובר במצב שכיח יחסית, המופיע בעד ארבעה אחוזים מההריונות. יש לציין, כי באופן נורמלי ישנה ירידה בסבילות לגלוקוז, נטייה מוגברת של הסוכר להישאר בזרם הדם ולא להיענות להוראת האינסולין ולהיכנס אל תוך תאי הגוף בהריון, בעיקר במהלך השליש השלישי להריון. עוד ידוע, כי נשים אשר לקו בסוכרת במהלך ההיריון, נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בהמשך חייהן, בייחוד במקרים בהן קיימים גורמי סיכון נוספים להופעתה של סוכרת מסוג 2.

טיפול בסוכרת          

איזון טוב של רמות גלוקוז מוריד באופן ניכר את שכיחות סיבוכי הסוכרת בעיניים, בכליות ובלב. מטרת הטיפול הינה להביא את ערכי הסוכר קרוב ככל האפשר לתחום הנורמה. הכוונה היא, שערכי הגלוקוז בצום ולפני ארוחות יהיו מאה עד מאה ועשרים מ"ג לד"ל ורמת ההמוגלובין המסוכר תהיה שישה וחצי עד שבעה וחצי אחוזים.

הטיפול בסוכרת הוא משולב וכולל: תזונה נכונה ,פעילות גופנית ובמקרה הצורך גם טיפול תרופתי שהוא נטילת כדורים או הזרקת אינסולין. אינסולין ניתן לכל החולים הסובלים מסוכרת נעורים, ולמעט מהחולים הסובלים מסוכרת של מבוגרים. לחולי סוכרת נעורים, ניתן הטיפול באינסולין למשך כל החיים. האינסולין ניתן באמצעות זריקות, וקיים מגוון רחב של תכשירי אינסולין, חלקם בעלי פעילות ממושכת ואחרים פועלים בטווח הקצר. לעיתים נותנים יותר מסוג אחד של אינסולין, כדי להגיע לאיזון מוצלח יותר של רמת הסוכר בדם. ניתן גם לטפל באינסולין באופן המשכי בעזרת משאבה עם מחט תת עורית דקה.

מקור מידע – "אתר בית החולים איכילוב", מרכז רפואי סוראסקי, סוכרת


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן