האתגר: הכנסת תרופות לעומק המוח
סגן מנהל מחלקת נוירוכירורגיה בשיבא, ד"ר ציון זיבלי, וסטארט-אפ מטירת הכרמל, Insightec, חוקרים ומפתחים טכנולוגיה חדשה לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ואפילפסיה על ידי שילוב של אולטראסאונד ו-MRI
חוקרים מארצות הברית ומישראל, בשיתוף חברת ההזנק Insightec מטירת הכרמל, הוכיחו כי אפשר לפתוח את מחסום הדם-מוח, באזורי קשים לגישה בעומק המוח, באמצעות שילוב של אולטרסאונד ו-MRI (דימות בתהודה מגנטית). ד"ר ציון זיבלי, סגן מנהל מחלקת נוירוכירורגיה בבית החולים שיבא, מנהל בימים אלה מחקר קליני (שלב 2) לבחינת היעילות של פתיחת מחסום הדם-מוח באזורים ממוקדים ועמוקים של המוח, כגון ההיפוקמפוס וקליפת המוח האנטורינית (Entorhinal cortex).
מדובר בשני אזורים הנמצאים בעומק המוח, ונחשבים קשים לגישה. הם שייכים למערכת הלימבית במוח, שחשובה לתפקוד הרגשי, לתהליכי זיכרון, ליכולת למידה ועוד. מחסום הדם-מוח, הוא שכבה של תאים צפופים במוח, שמונעים מחומרים שנמצאים בדם לחדור אל הנוזל החוץ-תאי העוטף את תאי המוח (CSF). הרכב הנוזל הזה חשוב מאוד לתפקודם של תאי העצב, ושינויים בו עלולים לחולל סיבוכים והפרעות. עם זאת, מכיוון שמחסום הדם-מוח מאפשר רק מעבר של מולקולות קטנות מאוד, או מולקולות מסיסות בשומן, הוא מקשה מאוד על השימוש בתרופות שנועדו לפעול במוח.
מחלות והפרעות נפשיות רבות, כגון מחלת אלצהיימר, מחלת הנפילה (אפילפסיה), ודיכאון קליני, קשורות לשינויים בפעילות המערכת הלימבית, ובהיפוקמפוס בפרט. אחת המגבלות העיקריות בטיפול במחלות אלו היא הקושי להעביר לשם תרופות דרך מחסום הדם-מוח. בניסוי הזה שישה חולי אלצהיימר בשלב מוקדם של המחלה, עברו את ההליך המשלב בין סריקת MRI לבין גלי אולטרסאונד. בסך הכול נעשו 17 טיפולים כאלה לכל המטופלים יחד. סריקת ה-MRI גילתה כי מחסום הדם-מוח אכן נפתח, בעקבות הטיפול באולטרסאונד, וזה קרה רק באזור שאליו כיוונו את הגלים. בסריקה נוספת למחרת היום ראו שהפתיחה היא הפיכה, כלומר מחסום הדם-מוח נסגר.
המטופלים לא חוו תופעות לוואי או שינויים כלשהם בתפקוד המוחי ב-15 החודשים שלאחר הטיפול. מבחנים שעשו כחודש אחרי הטיפול, הראו שיכולותיהם השכליות לא השתנו בעקבותיו. החוקרים מסכמים כי הניסוי הדגים שהשיטה בטוחה לשימוש, והפיכה, ושהיא יעילה בכך שהיא אכן פותחת את מחסום הדם-מוח רק באזור הרצוי, ושאפשר לחזור על הטיפול כמה פעמים. ייתכן שבעתיד הלא רחוק נראה כבר שימושים בשיטת הטיפול הזאת כדי לסייע לחולים במחלות הקשורות לאזורים עמוקים במוח האדם.
ד"ר ציון זיבלי הוא בוגר בית הספר לרפואה בטכניון, שסיים התמחות בנוירוכירורגיה בבית החולים שיבא, והתמחות על בטיפול בגידולים ממאירים ושפירים במוח ובעמוד השדרה במרכז הרפואי המוביל בארה"ב בתחום זה – National Institutes of Health. כמו כן ביצע תת התמחות בצוות של אחד ממנתחי המוח המובילים בעולם, ד"ר רזאי, בבית החולים של אוניברסיטת מדינת אוהיו. במסגרת זאת השתתף בצוות, שהשתיל קוצבים מוחיים בחולי אלצהיימר, לראשונה בארה"ב. תחומי העיסוק העיקריים שלו הם קיצוב מוחי עמוק לטיפול בפרקינסון, רעד ודיסטוניה; טיפול נוירוכירורגי בכאב; נוירוכירורגיה אונקולוגית; וטיפול בגידולים ממאירים ושפירים במוח ובעמוד השדרה.
כדי לחדור את מחסום הדם-מוח, חובשים המטופלים קסדה על ראשם בזמן שהם נמצאים בתוך מכשיר ה-MRI. הקסדה מאפשרת לכוון גלי אולטרסאונד במדויק אל אזור נבחר במוח. כבר כיום הפלטפורמה הזאת משמשת לטיפול בתופעות של רעד, באמצעות גלי אולטרסאונד ממוקדים חזקים. לעומת זאת, כדי לפתוח את מחסום הדם-מוח אפשר להשתמש דווקא בגלי אולטרסאונד ממוקדים חלשים.
הגלים החלשים גורמים לבועיות זעירות של אוויר, שהוחדרו קודם לכן לדם בהזרקה תוך ורידית, להתנודד באזור הממוקד. התנודות האלה, בתורן, מביאות לפתיחה זמנית של מחסום הדם-מוח. מחקרים בבעלי חיים כבר הראו שהפתיחה הזאת בטוחה והפיכה, ושהיא מאפשרת להוביל חומרים לאזורים מסוימים במוח. ניסוי ראשוני בבני אדם הראה שאפשר להשתמש בטכנולוגיה הזאת על קליפת המוח של בני אדם חיים, כלומר על האזור החיצוני ביותר במוחם, באופן הפיך ובטוח.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות נוירולוגיה ונוירוכירורגיה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן