טיפול חדשני בפרפור פרוזדורים בלב

פרופ' דויד לוריא צילום: הדסה
פרופ' דויד לוריא צילום: הדסה

בבית החולים הדסה עין כרם התחילו לבצע צריבה בשיטה חדשנית לטיפול בהפרעות בקצב הלב הנובעות מפרפורים בפרוזדורים

כבר שנים רבות רופאים ברחבי העולם מטפלים בהפרעות קצב לבביות בעזרת פרוצדורה שנקראת אבלציה. את הפרוצדורה של האבלציה מבצעים בטכניקה, בה מחדירים צנתר דרך כלי הדם, ומגיעים ישירות אל הלב. ישנם מקרים בודדים בהם לא ניתן להגיע לאזורים מסוימים בלב דרך כלי הדם. במקרים אלה, מטפלים בצריבה דרך בית החזה.

לראשונה בארץ, בבית החולים הדסה עין כרם, החלו לבצע טיפול באבלציה דרך בית החזה לאזורים בפרוזדור הלב, אליהם עד היום הגישה הייתה פנימית ואף ישנם אזורים אליהם לא היה ניתן כלל להגיע. הדסה עין כרם, הוא אחד מבתי החולים הראשונים בעולם, שמבצע הליך זה.

פרופ' דויד לוריא, מנהל היחידה להפרעות קצב לב וקוצבים בבית החולים הדסה עין כרם, מסביר: "כבר שנים רבות אנו מבצעים את הפרוצדורות של האבלציה ומשתכללים בהן כל הזמן. ישנם מקרים בהם אנו צריכים להגיע לאזורים פגועים הנמצאים בשכבה החיצונית של הלב, אליהם לא ניתן להגיע דרך כלי הדם, אז אנו מבצעים את הפרוצדורה בדקירה ישירה דרך בית החזה. ישנם מקרים בהם אנו נתקלים באזורים, שהגישה מאוד בעייתית. לדוגמה, הדופן הקדמי של פרוזדור שמאל. אם באזור זה עובר מעגל של הפרעת קצב (רפרוף פרוזדורים), כמו שקורה במחצית מהמקרים של רפרוף פרוזדורים שמאלי, עובי הדופן יכול למנוע צריבה יעילה ועל ידי כך – להכשיל את הפרוצדורה".

פרופ' דויד לוריא צילום: הדסה

מה קרה עד היום למטופלים, שאי אפשר היה להגיע אל האזור הנגוע שלהם?

פרופ' דויד לוריא: "מטופלים שהפרוצדורה אצלם נכשלה מסיבות אלה, והצריבה לא צלחה, עד היום היו סובלים מדפיקות לב ואי-ספיקה ומוגבלים משמעותית ביכולת תפקודם היום יומית. הם היו נאלצים לעבור פרוצדורות חוזרות, לעיתים אף ללא הצלחה, לקבל טיפול תרופתי רב עוצמה ובסופו של דבר במרבית הפעמים היו נזקקים להשתלת קוצב לב קבוע".

ואכן, כאשר כהגיע אל הדסה עין כרם רונן (שם בדוי), הוא עבר כבר מספר פעמים אבלציה על מנת לטפל בהפרעת קצב אשר הפריעה לו לתפקוד היום-יומי. פרופ' לוריא מתאר: "חיפשנו דרך לעזור לו, והגענו למסקנה שניתן לבצע צריבה בשיטה שונה: במקום לבצע צריבה מתוך הלב, על ידי צנתור כלי דם, החלטנו לעשות לו צריבה מתוך קרום הלב, על ידי גישה בניקור דרך בית החזה".

זו פרוצדורה לגמרי חדשה?

פרופ' לוריא: "בעבר היינו עושים את זה לטיפול בהפרעות קצב חדריות, אך אף פעם לא נעשה בארץ ניסיון להשתמש באותה השיטה, גם לטיפול באזורים הסבוכים בפרוזדור הלב. לשמחתנו, הפרוצדורה החדשה עברה בהצלחה רבה".

רונן היה בין המטופלים הראשונים, שבוצעה להם הפרוצדורה החדשה, ואחריו נוספו עוד מספר חולים. לדברי פרופ' לוריא, "השיטה הוכחה כיעילה במקרים מורכבים, אשר בהם לא ניתן לעזור בשיטות השגרתיות. בינתיים הפרוצדורה החדשנית הזו מתבצעת בארץ רק בהדסה, אך אנחנו מאמינים שמומחים מבתי חולים אחרים יצטרפו למאמץ בקרוב. ישנם גם דיווחים בספרות מקצועי על ניסיונות דומים, בשני בתי חולים שונים בעולם. זו רק תחילת הדרך – אבל היא מאוד חשובה ומבטיחה".

המטופל רונן מסכם: "בשנת 2012 התחלתי לסבול מהפרעות קצב חמורות בלב ועברתי אבלציה ראשונה, שהחזיקה שש שנים. בשנת 2018 ההפרעות חזרו בעוצמה חזקה הרבה יותר. לאחר בדיקות שונות, אובחנתי שוב עם קצב לב לא תקין, ועברתי מספר טיפולים של אבלציה – שלא צלחו. ההצלחה הגיעה כשפרופ' דויד לוריא סיפר לי על פרוצדורה ממש חדשה, שעושים בבית החולים הדסה עין כרם. סמכתי בעיניים עצומות על פרופ' לוריא ולא היה לי פחד. לשמחתי הפרוצדורה צלחה, ואני יכול סוף סוף לחזור לעבודה ולחיים אליהם הייתי רגיל".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן