חיסון נגד שפעת בתרסיס לאף
קופת חולים כללית מציעה למבוטחיה הבריאים, שאינם סובלים ממחלות כלשהן, בגילאי שנתיים עד 49, חיסון נגד שפעת בתרסיס לאף (במקום בזריקה)
קופת חולים כללית מציעה רק למבוטחיה הבריאים, ללא מחלות רקע, בגילאי 2-49, חיסון נגד שפעת שניתן בתרסיס לאף (ולא בזריקה). ד"ר ח'וזימה ח'מאיסי אבו סיביה, מומחית למחלות זיהומיות בכללית מחוז צפון: "השפעת אינה מחלה נעימה, בלשון המעטה. הסיבה העיקרית להתחסנות היא מניעת סיבוכים, תחלואה קשה ותמותה. סיבוכי השפעת מרובים וכוללים דלקת ריאות, דלקות אוזניים, דלקת המוח (אנצפליטיס), החמרה של מחלת ריאות כרונית קיימת, דלקת של שריר הלב ותסמונת גילאן־ברה. במקרים חמורים עלולה המחלה לגרום לקריסת מערכות ולמוות".
כידוע, השפעת באה לידי ביטוי בחום גבוה, בכאבי שרירים, בכאבי ראש, בשיעול, בנזלת, בחולשה ובהרגשה כללית רעה. ביטוייה חריפים יותר מאשר ביטוייה של הצטננות רגילה, והיא עלולה להיות מלוּוה גם בכאבי גרון, בדלקת בלחמיות העיניים ובהגדלה של קשרי הלימפה בצוואר. לרוב התסמינים חולפים בתוך שבוע, אבל השפעת עלולה גם להיות מסוכנת לכלל האוכלוסייה, בראש ובראשונה למי שנמצאים בסיכון במיוחד.
ארגון הבריאות העולמי מדווח שמדי שנה מתים בגלל שפעת בין 290 אלף ל־650 אלף בני אדם, וכ־3 מיליון עד 5 מיליון בני אדם סובלים מסיבוכי המחלה. גם בישראל נפטרים עשרות אנשים בשנה משפעת ומסיבוכיה, ובהם גם אנשים צעירים ובריאים. רבים מאוד סובלים מתסמינים קשים של המחלה, המביאה גם לאשפוז. רובם המוחלט של מי שחלו בשפעת קשה ואף נפטרו לא התחסנו נגד שפעת.
החיסון שניתן בתרסיס לאף, זמין בקופת חולים כללית, לילדים בני שנתיים ומעלה, ולמבוגרים עד גיל 49. פלומיסט הוא תכשיר חיסון שמבוסס על נגיפי שפעת חיים מוחלשים. הוא מומלץ בדרך כלל למטופלים בריאים, ללא מחלות רקע, וללא בעיות רפואיות אחרות, בני שנתיים עד בני 49 שנים.
בדומה לחיסון בזריקה, גם החיסון בתרסיס מכיל השנה 4 זנים נגד שפעת. לדברי ד"ר ח'מאיסי אבו סיביה, "חיסון פלומיסט ניתן בצורה של תרסיס לאף, אבל אינו מיועד לשימוש עצמי. אחות היא שמרססת את מנת החיסון לתוך האף. כל מנה כוללת שני ריסוסים – אחד לכל נחיר. בני 9 עד 49 שנים זקוקים למנת חיסון אחת בלבד – גם אם זהו החיסון הראשון שלהם".
ד"ר יוסף גלושטיין, מומחה ברפואת ילדים ורכז רפואת ילדים בכללית מחוז צפון: "ילדים בני שנתיים עד 8 שנים שמתחסנים נגד שפעת לראשונה בחייהם, זקוקים לשתי מנות חיסון במרווח של חודש לפחות בין מנה למנה. לאחר שהושלמו שתי מנות חיסון, אם באותה העונה ואם בעונות נפרדות, די במנת חיסון אחת".
מי לא יכול לקבל פלומיסט?
"מבוגרים בני 50 ויותר וילדים שטרם מלאו להם שנתיים. וגם מי שפיתחו בעבר רגישות־יתר לחיסון נגד שפעת או לרכיבים אחרים שמכיל החיסון; ילדים ומתבגרים בני שנתיים עד גיל 17 שנים שנוטלים אספירין או תרופות המכילות אספירין, מחשש להתפתחות של תסמונת ריי שבאה לידי ביטוי בתסמינים כמו בלבול, חוסר ריכוז, שינויים בהתנהגות, בחילות, הקאות, פרכוסים; נשים הרות; אנשים הסובלים מדיכוי של מערכת החיסון מסיבה כלשהי או שנמצאים בעיצומו של בירור בנוגע לחסר חיסוני; אנשים שסובלים מצפצופים ב־72 השעות שלפני קבלת החיסון או שקיבלו סטרואידים סיסטמיים או שהזדקקו לטיפול נמרץ בגלל החמרה באסתמה; כל מי שסובל ממצב בריאותי שעלול לגרום לאספירציה (מעבר של תוכן הקיבה מהלוע אל דרכי הנשימה), או שעלול לפגוע ביכולת של מערכת הנשימה להתמודד עם הפרשות; כל מי שסובל מדליפה כלשהי של נוזל המוח והשדרה, במיוחד לחללי האף, האוזן והגרון; מי שיש להם שתל שבלולי; מי שקיבלו טיפול אנטי נגיפי לשפעת (טמיפלו, זנמיביר) ולא מומלץ ליטול את התרופות האנטי־נגיפיות האלה במהלך השבועיים שלאחר קבלת חיסון חי מוחלש".
כתבה זו אינה מהווה, בשום אופן, תחליף להיוועצות ברופא/ה מומה בכל מקרה רלוונטי.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אפידימיולוגיה ורפואת משפחה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן