בשורה לחולי מיאלומה
לראשונה בישראל, ניתן בשיבא טיפול תאי קאר-טי לחולים בסרטן הדם מסוג מיאלומה נפוצה. עד כה ניתן טיפול תאי קאר-טי רק לחולי לימפומה ולוקמיה לימפטית חריפה. מדובר בנוגדנים של המטופל עצמו, אשר נשאבו מגופו, הונדסו גנטית לתקוף את הגידול הסרטני, והוחזרו לגופו של החולה
תקווה לחולי מיאלומה נפוצה: לראשונה בישראל, ניתן במרכז הרפואי שיבא (תל השומר) טיפול תאי קאר-טי לחולים בסרטן הדם מסוג מיאלומה נפוצה, במסגרת מחקר קליני. הטיפול ניתן בשיבא לחולים, שמחלתם חזרה שוב, לאחר טיפולים קודמים. לדברי פרופ' ארנון נגלר, נשיא המרכז להמטו-אונקולוגיה בבית החולים שיבא, וד"ר הילה מגן, מנהלת יחידת מיאלומה נפוצה בשיבא, מגדירים את הטיפול החדש במחלה, כך: "מדובר במהפכה ובהישג פורץ דרך בטיפול במיאלומה נפוצה".
עד כה ניתן טיפול תאי קאר-טי במחלות סרטן מסוג לימפומה ולוקמיה לימפטית חריפה. הטיפול בשני סוגי סרטן אלה אושר על ידי משרדי הבריאות האמריקני, האירופי והישראלי, והוא כלול בסל הבריאות. שיבא הינו המרכז הרפואי היחיד בישראל עם יכולת ייצור עצמי של תאי קאר-טי לטיפול בלימפומה ובלוקמיה לימפטית חריפה. בשלב זה, טיפול תאי קאר-טי בסרטן מסוג מיאלומה נפוצה, ניתן אך ורק במסגרת מחקרים קליניים כמו זה המתקיים כעת בשיבא.
טיפול חדשני
במסגרת המחקר הקליני הנ"ל, ניתן השבוע בשיבא הטיפול לחולה ראשון, על ידי ד"ר הילה מגן, מנהלת יחידת מיאלומה נפוצה בשיבא. המטופל אובחן עם מיאלומה נפוצה, טופל במספר קווי טיפול, כולל השתלת מח עצם עצמית, אך המחלה חזרה והחולה התאים על פי הקריטריונים לטיפול המחקרי בתאי קאר-טי. תאי קאר-טי הם תאי מערכת החיסון של המטופל עצמו, אשר הונדסו גנטית לתקוף את הגידול הסרטני.
תאי דם לבנים (לימפוציטים) מסוג T (T Cell), שייכים למערכת החיסון, ותפקידם להגן על הגוף מפני מחוללי מחלות, כגון חיידקים ווירוסים, ומפני התפתחות של גידולים סרטניים. אבל, תאים סרטניים יודעים לדכא את פעילותם של תאי ה-T, לכן, צריך למקד את מערכת החיסון נגד הגידול, לסייע לה לזהות את התאים הסרטניים בהצלחה ולסייע לה להשמיד אותם. זה בדיוק מה שעושים תאי קאר-טי Chimeric Antigen Receptor CAR-T.
התהליך נעשה על ידי איסוף תאים של מערכת החיסון מהחולה ובידוד תאי ה-T. התאים נשלחים למעבדה, שם הם מהונדסים גנטית, כך שיבטאו קולטן מיוחד לזיהוי תאי סרטן. בשלב הבא מגדלים במעבדה כמות גדולה של תאי T מהונדסים. לאחר הטיפול הנ"ל במעבדה, התאים המשודרגים ניתנים למטופל בעירוי, אשר בדרך כלל נמשך פחות משעה. הטיפול הוא חד-פעמי.
הקולטן שעל תאי ה-T המהונדסים, נקשר לחלבון ספציפי הנמצא בכמות גדולה על תאי הסרטן. קישור הקולטן לחלבון מצמיד את תאי ה-T לתאי הסרטן, ומפעיל אותם לתקיפה. בדרך זו תאי מערכת החיסון רוכשים נשק מתוחכם, שמנחה אותם לפעול נגד התאים הסרטניים. לפני העירוי, המטופל מקבל תרופות כימותרפיות (פלודרבין וציקלופוספמיד), על מנת לדכא את המערכת החיסונית העצמית שלו – ובכך לתת עדיפות לתאים המהונדסים לשגשג ולהתרבות בגוף ולתקוף את הגידול.
טיפול T CAR נחשב לחוד החנית של הטיפולים החדישים והמהפכניים ביותר בממאירויות המטולוגיות. במרכז הרפואי שיבא נצבר ניסיון רב ביותר, לא רק ברמה הארצית, אלא גם ברמה אירופאית. בשיבא טופל מספר החולים הרב ביותר, כ-180 חולים, מבוגרים וילדים, הסובלים ממאירויות המטולוגיות לימפטיות מסוג לימפומה ולוקמיה לימפטית חריפה.
המומחים אופטימיים
ד"ר הילה מגן, מנהלת יחידת מיאלומה נפוצה בשיבא: "מיאלומה נפוצה היא המחלה השנייה בממאירויות ההמטולוגיות. חלק מהחולים ממצים את קווי הטיפולים האפשריים, ונותרים עם מחלה מתקדמת ועמידה. עם הרחבת הטיפול בתאי קאר-טי גם למיאלומה, מקבלים החולים אפשרות נוספת ושונה למלחמה במחלה. הטיפול כולל איסוף תאים מהחולה, הנדסתם כנגד מרכיב על פני תאי המיאלומה, והחזרתם לחולה, לאחר טיפול מכין. טיפול זה מעניק יתרון לשגשוג של תאי קאר-טי בגופו של המטופל".
"מדובר באימונותרפיה מתקדמת", מוסיפה ד"ר הילה מגן, "שבה מחנכים מחדש את מערכת החיסון של המטופל כנגד תאי המיאלומה הממאירים. למעשה, משתמשים בשיטות הנדסה גנטית, המשנות את המערכת החיסונית של המטופל – כך שתזהה מחדש את תאי הסרטן ותילחם בתאי הסרטן. זוהי פריצת דרך, המהווה גישה חדשנית, שאינה קיימת בטיפולים הקודמים במיאלומה נפוצה".
פרופ' ארנון נגלר, נשיא המרכז להמטואונקולוגיה בשיבא, הוא החוקר הראשי במחקר קאר-טי במיאלומה: "בארבע השנים האחרונות נעשו מאמצים רבים להנדס תאי קאר-טי אפקטיביים נגד תאי המיאלומה. התאים מבויתים כנגד חלבון הנקרא BCMA, שנמצא ברמה גבוהה על תאי המיאלומה. הטיפול הוכח כיעיל בחולי מיאלומה, כולל חולים שעברו טיפולים מרובים, והקאר-טי הוא קו הטיפול האחרון עבורם. בקרב 60%-70% מהמטופלים, שהשיגו תגובה מלאה, לא נשנתה המיאלומה למשך שנה וחצי".
מיאלומה נפוצה
מיאלומה נפוצה מהווה כ-1% מכלל המחלות הממאירות, וכ-10% מהמחלות ההמטולוגיות (מחלות סרטן הדם). בישראל, על פי ההערכות, מספר החולים החדשים במיאלומה נפוצה עולה על כ-300 לשנה. מיאלומה מופיעה לרוב, אבל לא רק, בעשור השביעי לחיים. הביטויים השכיחים הם כאבי גב וכאבי עצמות, חולשה שנובעת מחוסר דם ואנמיה, נטייה לזיהומים, פגיעה בתפקוד הכליה, ויתכנו גם הפרעות נוירולוגיות, ופגיעה במנגנון קרישת הדם.
בתוך העצמות שלנו נמצא מח העצם, שהוא בעצם בית חרושת, בו מיוצרות כדוריות הדם בגוף. במח העצם ישנם גם תאי פלסמה, שתפקידם לייצר נוגדנים. הנוגדנים הם חלבונים של מערכת החיסון, המסייעים להילחם בחיידקים, בווירוסים ובפולשים זרים. במחלת המיאלומה, אחד מתאי הפלסמה הללו עובר שינוי, שגורם לו להתרבות בלתי מבוקרת במח העצם. מדובר למעשה במחלה סרטנית במח העצם. המחלה מאובחנת לרוב בחולים מבוגרים, הגיל החציוני הוא 70, אך ישנם גם מטופלים צעירים.
כיום, במרבית החולים ניתן לטפל ביעילות במיאלומה, ולהגיע למצב של מחלה כרונית – כלומר חיים עם המחלה למשך שנים, ובאיכות חיים סבירה. הטיפול התקדם מאד בשנים האחרונות, הודות לגילוי תרופות חדשות ויעילות. הטיפול מבוסס על שילוב מספר תרופות מקבוצות שונות, להשגת יעילות מיטבית. המעקב אחר מצב המחלה, נעשה באמצעות בדיקות דם ושתן, ובדיקות הדמיה שונות.
הישג רפואי
פרופ' נגלר מסכם: "הישג זה הוא רק נדבך נוסף בשורה של חידושים, ששיבא מציע לחוליו ההמטו-אונקולוגיים, ובראשם פיתוחים חדשים בתחום האימונותרפיה והטיפולים התאיים, המהווים את חוד החנית והעתיד הטיפולי בסרטן. מדובר במהפכה של ממש ובהישג פורץ דרך בטיפול במיאלומה".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן