אביב פורח, אלרגיה באה

333333333332222222222222222233333333333333333333
333333333332222222222222222233333333333333333333
צילום: שטרסטוק

רופא ורוקחת בכירים מקופת חולים כללית, המתמחים בתחום האלרגיות ואסטמה, מסבירים איך להתמודד עם הפריחה באביב

כעשרים אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה המתגברת בתקופת האביב. ד"ר מוחמד אגבריה, מומחה לרפואה פנימית, אימונולוגיה קלינית ואלרגיה בשירותי בריאות כללית, וציפי ביטון, מנהלת רוקחות במחוז צפון של הכללית, עושים סדר בנוגע לאלרגיה עונתית. כתבה זו אינה מחליפה, בשום אופן, היוועצות ברופא מוסמך בכל מקרה המצריך זאת.

ד"ר אגרביה: טפלו באלרגיה

"אנשים אלרגיים", מסביר ד"ר אגרביה, "סובלים מתגובות בעקבות חשיפה למספר מחוללים, כמו אבקנים של פרחי בר, עצים, דשא, שערות של חתול או כלבים, קרדיט אבק הבית ועוד. אדם שסובל מאלרגיה לקרדיט האבק, לחתולים או לכלבים, עלול לסבול מתסמינים אלרגיים ומנזלת כרונית כל השנה. לעומת זאת, מי שסובל מאלרגיה לאבקנים, לפריחה או לדשא, יפתח אלרגיה עונתית, כאשר הרוח תישא עמה את ניחוח הפריחה למרחקים רבים ותשפיע עליו. התופעות האופייניות הן רבות – נזלת, גודש באף, גרד בחך, התעטשויות, גרד בעיניים, דמעת, ושיעול".

איך משפיעה אלרגיה אביבית על על איכות החיים?

"האלרגיה משפיעה באופן מהותי על איכות החיים. אנשים רבים מאבדים ימי עבודה בגלל אלרגיה, היא אפילו משפיעה על התדמית העצמית, כשהאדם מסתובב עם עיניים דומעות וממחטות נייר בהישג יד. כמו כן היא עלולה להפריע לאיכות השינה, להתפתחות של סינוסיטיס, דלקת מערות האף, היווצרות של פוליפים אפיים, דלקות אוזניים חוזרות, להתלקחויות של אסטמה, להפרעה לגדילה תקינה של השיניים בילדים קטנים, ולסבל רב".

ד"ר מוחמד אגרביה צילום: הכללית

כיצד אפשר לזהות ממה נובעת האלרגיה?

ד"ר אגרביה: "כל אדם שסובל מתסמינים כמו גודש באף, התעטשויות, נזלת ועוד, יכול לעבור בדיקה ייעודית אצל מומחה באלרגיה. הבדיקה נערכת בעזרת מבחנים עוריים הקרויים פריק טסט. המומחה חושף את העור לחומרים שונים במינונים קטנים, ובוחן איזה מהחומרים יצר תגובה מקומית. התשובה ניתנת תוך 20 דקות. במקרים מסוימים ניתן להרחיב את הבירור ולבצע בדיקת דם מיוחדת. בהתאם להיסטוריה ולתסמינים, שהמטופל מציג, אפשר להרחיב את הבירור גם לבדיקת אף אוזן גרון ייעודית, או ביצוע בדיקת תפקודי ריאות בכדי לשלול בעיה חסימתית בראות כגון אסטמה".

מה ניתן לעשות לקראת בוא האביב, אם אתה אלרגי?

ד"ר אגרביה: "יש טיפולים רבים שמונעים את האלרגיה. הטיפול הראשוני כולל תרסיס מקומי לאף המכילים סטרואידים, טיפות אנטי היסטמין לאף או לעיניים, או כדורים אנטי היסטמינים כלליים. תופעות הלוואי לתרופות הללו הן מזעריות ובדרך כלל גם ילדים מגיל צעיר מאד יכולים להיעזר בהן. לא תמיד הטיפול הראשוני מביא את התוצאה המיוחלת. ישנם מקרים קשים, בהם האדם לא מגיב לטיפול. אז ניתן להתחיל בטיפול דרך חיסונים ואימונותרפיה. הטיפול כולל חשיפה של הגוף לתרכיבים, להם האדם אלרגי, דרך זריקות תת עוריות הניתנות אחת לשבוע, המכילות תרכובת נמוכה שהולכת וגדלה עד שמגיעים למנת תרכיב מסוימת, איתה ממשיכים אחת לחודש. תהליך זה נמשך בדרך כלל כשלוש שנים והוא מביא לאחוזי הצלחה גבוהים מאד עד להעלמת האלרגיה. התהליך מבוצע במרפאת אלרגיה ומתאים לאנשים שלא מגיבים טוב לטיפול תרופתי רגיל, שהמצב שלהם לא משתפר, או לאלו שמעדיפים שיטה זאת על פני היצמדות למשטר הטיפול התרופתי".

ציפי ביטון צילום: הכללית

ציפי ביטון: היזהרו מאסטמה

ציפי ביטון, מנהלת הרוקחות במחוז צפון של הכללית, מכירה מקרוב את התופעות הללו, המתגברות בכל תקופת חילופי עונות, מהצד של התרופות. היא בוחרת להתמקד באסטמה, שעלולה להחמיר בימים אלו. "עונות המעבר, מצבי לחץ, חשיפה לחומרים מסוימים כמו חומרי ניקוי, כל אלו מחמירים את האסטמה" היא אומרת.

איך מתמודדים?

"לא תמיד ניתן להבדיל בין אסטמה לבין אלרגיה, מכיוון שבשתיהן התופעות דומות. באופן כללי, אדם שמאובחן כחולה אסטמה, מקבל טיפול תרופתי מניעתי בעזרת משאפים עם מינון נמוך של סטרואידים, חומר אנטי אלרגי, או כאלו שמשולבים עם שני החומרים גם יחד. אם הופיעו לפתע תופעות הדומות לאסטמה, יש צורך להגיע לרופא לשם אבחון והתאמת טיפול".

מה התסמינים העיקריים של אסטמה ואלרגיה?

ביטון: "אסטמה מתבטאת בעיקר בשיעול, הנובע לעיתים מליחה במערכת הנשימה, בקוצר נשימה ובקשיי נשימה. לעומת זאת, אלרגיה יכולה להתבטא בשיעול לח או יבש, אף סתום, פריחה, גרד בעור ועוד. במצב אקוטי, כאשר ישנה התפרצות וקושי לנשום, או כשיש החמרה באסתמה, יש להשתמש בתכשירים כמו 'ונטולטין' או 'בריקלין', שמרחיבים את הסימפונות ומאפשרים לנשום. בתקופות מעבר עונתיות, כאשר ישנה החמרה במצב, מומלץ לעבור למשאף במינון גבוה, שמונע את הסימפטומים. קיימת גם תרופה לנטילה דרך הפה, המתאימה גם לילדים, שאיננה מכילה סטרואידים ומשפרת את איכות החיים".

כתבה זו אינה מחליפה, בשום אופן, היוועצות ברופא מוסמך בכל מקרה המצריך זאת.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן