איך מטפלים בפרפור פרוזדורים

פרפור-פרוזדורים-ששש
פרפור-פרוזדורים-ששש
צילום: שטרסטוק

פרפור פרוזדורים היא הבעיה הנפוצה ביותר בהפרעות קצב הלב. מעריכים, כי בקרב אנשים שגילם מעל 70, אחד מתוך כול עשרה אנשים סובלים מפרפור פרוזדורים. אם לא מטפלים זה עלול להידרדר

פרפור פרוזדורים היא מחלה שכיחה יחסית, הגורמת למדורי הלב העליונים (פרוזדורים) לפעום במהירות ובצורה בלתי מבוקרת (פרפור). פעימות מהירות ובלתי סדירות אלה של הפרוזדורים משפיעות על זרימת הדם בלב, ויוצרות דופק לא סדיר ולעתים אף תחושה של דפיקות בחזה.

התסמינים השכיחים ביותר שמופיעים במהלך אירוע של פרפור פרוזדורים כוללים: דפיקות לב (פעימות לב לא סדירות או מואצות); דופק לא סדיר; קוצר נשימה; חולשה; עייפות; סחרחורת/סחרור; התעלפויות וכאב בחזה. פרפור פרוזדורים עשוי להופיע גם בליווי תסמינים קלים בלבד, או ללא תסמינים כלל, ומצב זה נקרא פרפור פרוזדורים אסימפטומטי.

פרפור פרוזדורים בפני עצמו איננו מצב מסכן חיים, אולם חשוב לטפל בו כי אחד מכל חמישה התקפי לב, נגרם כתוצאה מפרפור פרוזדורים. כשהלב נמצא בפרפור פרוזדורים, קורה לעיתים שלא כל הדם מוזרם החוצה מהפרוזדור. אם הדם איננו זורם כראוי, קיים סיכוי שייווצר קריש דם בתוך הפרוזדור. אם קריש הדם הזה איננו מתפרק והוא מוזרם החוצה מהלב, הוא עלול להגיע לאחד מהעורקים המספקים דם למוח, ולגרום לסתימה שתוביל לשבץ מוחי. בשל כך, אנשים עם פרפור פרוזדורים מקבלים לרוב נוגדי קרישה או מדללי דם. פרפור פרוזדורים עשוי לגרום גם לסיבוכים אחרים כמו אי ספיקת לב.

קצב הלב מבוקר על ידי אזורים ייחודיים ברקמת הלב הפועלים כקוצבי הלב. קוצבים אלה מסדירים את העברתם של אותות חשמליים דרך שריר הלב ודואגים שהתכווצויות השריר יהיו סדירות ומסונכרנות. בפרפור פרוזדורים עשויים מספר גורמים להפריע להעברה הנאותה של האותות האלה, וכתוצאה מכך מתקבלות אותן פעימות לב מהירות ובלתי סדירות, שמופיעות במהלך פרפור פרוזדורים. חלק מהגורמים שיכולים ליצור פרפור פרוזדורים הם שתייה מופרזת של אלכוהול, מאמץ גופני, תרופות הממריצות את הלב, ניתוח לב, בעיות לב שונות (כולל מחלת לב כלילית, אי ספיקת לב, מחלות מסתמיות והתקפי לב), דלקת קרום הלב (פריקרדיטיס – דלקת של השק המקיף את הלב), פעילות יתר של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם) ומחלות ריאה. אנשים עם מחלות לב, יתר לחץ דם או סוכרת, נמצאים גם הם בסיכון גבוה להופעת פרפור פרוזדורים.

פרפור פרוזדורים היא הבעיה הנפוצה ביותר מכל בעיות קצב הלב (הנקראות גם הפרעות קצב). מעריכים, שפרפור פרוזדורים קיים אצל כ-1% מכלל האוכלוסייה בארץ, כלומר כ-75,000 אנשים. הסכנה לפתח פרפור פרוזדורים עולה בצורה משמעותית גם עם הגיל, לכן הוא אמנם מופיע אצל מספר קטן יותר של צעירים, אולם מעריכים שבקרב אנשים שגילם מעל 70 הוא קיים אצל אחד מתוך כול עשרה אנשים.

אבחון פרפור פרוזדורים מתבצע בדרך כלל על ידי בדיקת א.ק.ג (מעקב אחר פעימות הלב) במנוחה או במבחן מאמץ גופני. הטיפול משתנה בהתאם לסוג פרפור הפרוזדורים. אם אירועי פרפור הפרוזדורים קלים ולא בעייתיים יתר על המידה, הרופא עשוי רק לתת תרופות שנועדו להקטין את הסכנה של הופעת אחד מהסיבוכים האפשריים שהוזכרו קודם, או תרופות שנועדו להקטין את תדירות אירועי פרפור הפרוזדורים (טיפול נגד הפרעות קצב והסדרת פעימות לב מהירות).

טיפולים תרופתיים נפוצים לפרפור פרוזדורים הם נוגדי קרישה, טיפול בקצב הלב או במהירות הפעימות, שמירה על קצב לב תקין, חוסמי בטא, חוסמי תעלות סידן, גליקוזידים של הלב ועוד. אם התסמינים חמורים למדיי ונמשכים זמן רב ללא הפסקה, ייתכן שיהיה צורך להפסיק את אירוע פרפור הפרוזדורים שלך באמצעות היפוך חשמלי כדי שהלב יחזור לפעום בקצב נורמאלי. הליך זה מבוצע בהשגחת רופא בבית החולים.

אם קשה לווסת את הלב בעזרת תרופות, ייתכן שהליך של השתלת קוצב לב, שנקרא גם אבלציה וקוצב, יוכל להועיל. אולם, הטיפול איננו הפיך ובמהלכו הורסים בעזרת קטטר את הקשר בין החלק העליון לבין החלק התחתון של הלב. לכן יש צורך להשתמש בקוצב לב לצמיתות. אם פרפור הפרוזדורים מחמיר, יכולה להיבדק אפשרות של ניתוח. ניתוח כזה מבוצע לרוב רק ביחד עם ניתוחים אחרים של הלב, כמו החלפה או תיקון של מסתם.

מקור מידע – "אתר בית החולים איכילוב"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן