איך מזהים שבץ מוחי
נתוני האיגוד העולמי לשבץ מוח מצביעים על כך שאחד מכל שישה אנשים בעולם ייפגע משבץ מוחי במהלך החיים, והפגיעה תהיה בדרך כלל בלתי הפיכה ומחוללת מוות או נכות קשה. האם ניתן למנוע שבץ מוחי? כיצד תזהו אדם שלקה בשבץ מוחי ומהו הטיפול החיוני להצלתו? מדריך
כל חמש דקות, היכן שהוא על הגלובוס, נפטר אדם משבץ מוח. בעולם הוא נחשב לגורם התמותה השני ובישראל השלישי. נתוני האיגוד העולמי לשבץ מוח מצביעים על כך שאחד מכל שישה אנשים בעולם ייפגע משבץ מוחי במהלך החיים, והפגיעה תהיה בדרך כלל בלתי הפיכה ומחוללת מוות או נכות קשה.
ישנם קווי דמיון בין שבץ מוחי לבין התקף לב (או בשמו המקצועי – אוטם שריר הלב). בשני המקרים, מקור הבעיה הוא חסימה או היצרות של כלי דם משמעותיים הפוגעים בזרימת הדם לאיבר הפגוע. הדמיון ניכר גם בגורמי הסיכון לשתי התופעות הללו: שבץ מוח והתקף לב. טיפול בגורמים אלה מבעוד מועד, יכול להפחית את הסיכון ללקות בשבץ מוחי והתקף לב.
יתר לחץ דם הוא גורם הסיכון העיקרי לשבץ מוח: שישים עד שבעים אחוז מהאנשים שלוקים בשבץ סובלים מיתר לחץ דם. ערכי לחץ דם תקינים ומאוזנים עומדים על 120/80. ככל שלחץ הדם עולה כך גדל הסיכון ללקות בשבץ מוח ולהיפך. מחקרים בספרות הרפואית מצביעים על כך שירידה של 6 מ"מ/כספית בערכי לחץ הדם הדיאסטוליים (הנמוכים) מביאה לירידה של ארבעים אחוז בסיכון ללקות בשבץ מוח. מדידה סדירה של ערכי לחץ דם היא פעולה קריטית למניעת אירועים מוחיים ולבביים במיוחד אצל הסובלים מהשמנת יתר, צורכים אלכוהול ולא מבצעים פעילות גופנית.
סוכרת – אירועים מוחיים שכיחים פי ארבעה בקרב חולי סוכרת בהשוואה לכלל האוכלוסייה וזאת מאחר וסוכרת שאינה מאוזנת עלולה לגרום לחסימה בכלי הדם הקטנים במוח. עודף שומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים) – חשוב להקפיד על רמות נמוכות של כולסטרול רע (LDL) ועל רמות גבוהות של כולסטרול טוב(HDL) . עישון – מעשנים נמצאים בסיכון מוגבר לאירוע מוחי. עשן הסיגריות גורם לטרשת העורקים הכליליים, לפגיעה קשה בדופן כלי הדם, להתכווצות כלי הדם ולהעלאת צמיגיות הדם. הצרת כלי הדם מגדילה את הסיכון להיווצרות חסימה ולהתפתחות אירועים מוחיים ולבביים. פרפור פרוזדורים - מדובר בהפרעת קצב של הלב השכיחה ביותר, המהווה גורם סיכון משמעותי לאירועים מוחיים. פרפור הפרוזדורים גורם ללב להתכווץ באופן מהיר מהרגיל, פוגע בזרם הדם בעליה של הלב ובעקבות זאת מאט את זרימת הדם הכללית בין העליות לחדרי הלב. דם שאינו זורם, נוטה להיקרש ולגרום להיווצרות קריש דם שעלול להיסחף עם זרם הדם למוח ולגרום לשבץ מוחי.
תסמינים קלאסיים לשבץ מוחי: הפרעות דיבור ושפה – המופיעים הן כמשפטים חסרי הגיון או כשיבוש מילים. עיוות במראה הפנים (בקשו מהאדם לחייך) וצניחה בצד אחד של הפנים הינה אחד הסימנים לאירוע מוחי. הפרעות תחושה ותנועת ידיים – בקשו מהאדם להרים את שתי ידיו קדימה. חוסר יכולת לבצע את הפעולה הזו בפשטות מצביעה על חשד לאירוע מוחי. מלבד סימנים אלו עלולים להופיע סימנים נוספים כגון פגיעה בשדה ראיה, סחרחורת סיבובית, כפל ראיה, קשיי בליעה, כאב ראש וחולשה, התארכות משמעותית בזמן תגובה, שיתוק או הפרעות תחושה בצד אחד של הגוף, וירידה במצב ההכרה עד כדי תרדמת.
מיד עם הזיהוי יש ליסוע היישר לחדר מיון. כל דקה היא קריטית. הפסקת זרימת הדם לאיזור במוח תגרום לנזק בלתי הפיך בתוך זמן קצר. איחור בהגעה למיון ובקבלת טיפול רפואי דחוף עלול לגזור נכות קשה או מוות.
מקור מידע – "אתר בית החולים איכילוב" (ד"ר חן הלוי, רופא בכיר ביחידה לשבץ מוח ולמחלות כלי דם של המוח, במחלקה הנוירולוגית, המרכז הרפואי ת"א
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות נוירולוגיה ונוירוכירורגיה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן