מכונה אחת תנשים שני חולים
צוות ההנדסה הרפואית של בי"ח הלל יפה בחדרה מצא פתרון פשוט וגאוני למצוקה העולמית: פיצול מכונת ההנשמה כך שתשרת בו זמנית שני חולים
מכונת הנשמה אחת – תחובר במקביל לשני חולים. זה הרעיון הפשוט-אך-גאוני שהגו אנשי צוות המחלקה להנדסה רפואית של המרכז הרפואי הלל יפה בחדרה. צוות המחלקה ביצע התאמה לא מורכבת של אביזרי מכונת ההנשמה בבית החולים, וביום חמישי 26 במרץ 2020 מכונת ההנשמה הייתה מוכנה להתחברות לשני חולים וכבר נבדקה בפעולה. בין לבין גוברת ההתעניינות במיזם זה בתי חולים אחרים, בארץ ובעולם.
בימים אלו עוסקת מערכת הבריאות הישראלית והעולמית, במירוץ אחר רכישה, ייצור מוגבר ומציאת חלופות למכונות הנשמה כדי להתגבר על העומס העצום של חולי קורונה מורדמים ומונשמים במחלקות לטיפול נמרץ. החשש הגדול של מערכת הבריאות, הוא שככל שתתרחב המגיפה, כמות המונשמים תעלה על מספר מכונות ההנשמה הקיימות, והרופאים יאלצו להחליט את מי להנשים ואת מי לא, כפי שכבר קורה בימים אלה באיטליה ובספרד.
בבית החולים הלל יפה, כאמור, הפתרון הגיע מכיוון בלתי צפוי – אנשי המחלקה להנדסה רפואית. מדובר במחלקה ששגרת יומה היא טיפול שוטף, הפעלה, תיקון, התקנה ותחזוקה בכל הטכנולוגיות והמכשור הרפואי בבית החולים. כעת מתברר, שיכולת האלתור הישראלית, האכפתיות, חוש ביזמות והמוח היצירתי, לא פסחו על מחלקה זו. השיטה פשוטה, יצירתית וחכמה: התאמת מכונת הנשמה אחת, באופן שתוכל לשרת שני מטופלים בו זמנית, על ידי יצירת שני מפצלים נפרדים למתן הנשמה, אחד לכול חולה, במכונה אחת. המכונה תנשים את שניהם בקצב נשימות, ריכוז חמצן ונפח הנשמה, אשר יקבעו על ידי הרופא המטפל. הדבר מתאים לחולים שאין להם נשימה עצמונית, וחייבים מכשיר הנשמה בתלות מלאה.
איך זה עובד? אסי חליבה, מרכז תחום ההנשמה בבית החולים הלל יפה, מסביר: "יצרנו שני מפצלים לכניסה הבודדת של המכשיר, אשר למעשה יצרה הכפלה של הכניסות והיציאות של מתן הגז במכונה. את המכשיר עצמו מכוונים לנפח הנשמה כפול, ובנוסף ניתן לכוון את קצב הנשימות, ריכוז החמצן ועוד. המערכת יוצרת הפרדה מוחלטת בין מטופל למטופל, מה שגם יוצר אי העברה של זיהומים".
"זה אמנם נשמע לא מתוחכם במיוחד", מסכם חליבה, "וזה בוודאי לא המצב שהיינו רוצים שיהיה, כי האידיאל הוא מכונה אחת לאדם אחד, אבל זה פתרון מעשי, הגיוני, מהיר, זמין ולא יקר למטופלים, לבתי החולים ולצוותים הרפואיים, בהינתן מצב בו קיים חוסר במכונות הנשמה ועלייה בקצב המטופלים בטיפול נמרץ להם נדרשת הנשמה".
את ניסוי הכלים הראשון ביצעו חליבה ויגאל ווינר, טכנאי מחלקה הנדסה רפואית כאמור ביום חמישי 26 במרץ 2020, בהצלחה רבה. בימים שחלפו מאז, בית החולים הלל יפה עמד בקשר עם בתי חולים בארצות הברית, שסובלים ממחסור במכונות הנשמה, ושם גילו עניין רב בהמצאה הישראלית החדשה. "הפתרון היצירתי והפשוט שלנו עבר כימים האחרונים כמו אש בשדה קוצים בין המחלקות להנדסה רפואית של בתי החולים בארץ, שהתלהבו מהרעיון והחלו לבדוק אותו מידית", אומר בצלאל מיירנץ, מנהל המחלקה להנדסה רפואית של המרכז הרפואי הלל יפה. "כולנו מקווים כי לא יהיה צורך בפתרון יצירתי זה, אבל עדיף להתכונן וגרוע מכול. אני גאה בצוות שלי ובחשיבה מלאת המעוף שלהם".