חולי לב פגיעים באופן מיוחד מנגיף הקורונה
פרופ' קובי ג'ורג', מנהל המערך הקרדיולוגי בקפלן, מגלה כי מעל 10 אחוז מהחולים הקשים בקורונה סובלים ממחלות רקע לבביות
לצד ההודעות המצערות על הנפטרים מנגיף הקורונה, נהוג לשדר בתקשורת כי המנוח "סבל ממחלות רקע". לא תמיד ברור מהן אותן מחלות רקע ומי היא האוכלוסייה שהכי צריכה להיזהר שלא להידבק בנגיף הקטלני. פרופ' קובי ג'ורג', מנהל המערך הקרדיולוגי בשל בית החולים קפלן ברחובות, מסביר: "מהמחקרים עד כה, ומהמידע שיש לנו מהעולם, האוכלוסייה שהכי נמצאת בסיכון, מעל 10 אחוז מהחולים הקשים, הם חולים במחלות לב. לרוב מתלוות לזה מחלות רקע נוספת כמו סוכרת והשמנה".
מדוע דווקא חולי לב, מבין כול החולים במחלות רקע שונות קודמות, הינם פגיעים במיוחד לנגיף הקורונה?
פרופ' ג'ורג': "רואים רמזים לפגיעות שונות בשריר הלב במהלך התחלואה בקורונה, כאשר בחולים היותר קשים, הסבירות היא כמובן יותר גבוהה. בעקבות חדירת הווירוס ופגיעתו הראשונית בריאות, ניתן לראות מנעד גדול של פגיעות אצל אותם חולים, החל מדלקת בקרום ובשריר הלב ועד לפגיעה בתפקוד שריר הלב על רקע פגיעה באספקת החמצן אל הלב. כיוון שכאבים בחזה וקוצר נשימה הם תסמינים, שמופיעים לפעמים גם במהלך קורונה, קשה לעיתים לחולה להבדיל בין בעיה לבבית לבין תופעה שקשורה לנגיף."
האם חולי לב צריכים להגיב לתסמינים ראשונים של קורונה מהר יותר?
פרופ' ג'ורג': "במידה ויש תסמינים, עם או בלי חום, כגון: כאבים לוחצים או שורפים באופיים בבית החזה, קוצר נשימה שלא מוכר, דפיקות לב מואצות או סחרחורות משמעותיות עד עילפון – פנו בהקדם לקבלת עזרה רפואית".
האם אצלכם, בקפלן, יש היערכות מיוחדת בתקופה זו לטיפול בחולי לב?
פרופ' ג'ורג': "מערך המרפאות האמבולטורי עבר מרביתו לתקשורת אונליין ודיגיטלית עם המטופלים שלנו. אם אצל המצב הלבבי של המטופל, בכל אחד מהמישורים, נשאר יציב בתקופה זו, אין חובה או צורך להגיע פיזית וברוב המקרים נמשיך לנהל את הליווי הרפואי דרך טלפון. צוות המערך הקרדיולוגי שלנו יוזם שיחות למטופלים בימים אלה".
מה הם כללי האצבע לחולי לב לשמירה על הבריאות בתקופה זו?
פרופ' ג'ורג': "חשוב להקפיד לקחת באופן מסודר את התרופות, שרשם לכם הרופא המומחה, ולהמשיך גם את הפעילות הגופנית ולא להפסיקה, לשמר בתוך הבית. ואם בכל זאת צריך להגיע לבית החולים, אל תהססו, אין חשש: בכל המערך יש כמה רמות של מיגון – ממדידת חום בכניסה לכל מטופל, דרך התמגנות מלאה של הצוותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות ועוד".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן