התקף לב - לא רק בגברים!

צילום אילוסטרציה: דריוס בשאר, אנספלאש
צילום אילוסטרציה: דריוס בשאר, אנספלאש

ד"ר רויטל יונג אלטחן, קרדיולוגית ומצנתרת בכירה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), מספרת על החוויה האישית שלה ועל הלקח שלמדה: חיוני להעלות את המודעות למחלות לב בקרב נשים. מאמר אישי

"כשהייתי סטודנטית לרפואה שנה שלישית, אמא שלי ז"ל הלינה על כאב בזרוע שמאל. ביקשתי ממנה להיבדק בדחיפות במיון, אבל אמי חששה מבתי חולים, והייתה צריכה לסיים כמה עניינים 'דחופים'. לבסוף הצלחתי לשכנע אותה לעשות א.ק.ג בקופת חולים.

ה-א.ק.ג הראה באופן חד משמעי כי מדובר באוטם חריף בשריר הלב. רופאת המשפחה, שכנראה לא הייתה בקיאה בקריאת תרשימי א.ק.ג, לא חשדה שלאישה צעירה יחסית יכול להיות התקף לב, וקבעה כי 'אולי יש משהו בתוצאות ה-א.ק.ג, אז כדאי שהבת שלך תיקח אותך אחר צהרים למיון, זה לא דחוף'. למרות שחלפו שנים רבות, אני עדיין זוכרת שאמא שלי, תוך כדי התקף לב חריף, קמה מכיסאה בחדר האחות, כדי לפנות את המקום לרופאה, על מנת שזו תרשום לה מכתב הפניה לא דחוף למיון.

הגענו במהירות למיון הישן בבית החולים אסף הרופא. מנהל המיון נדהם שאישה נכנסת למיון בהליכה עם א.ק.ג כזה בידה. אמי אושפזה מיד בטיפול נמרץ לב, עברה בהצלחה רבה צנתור כלילי דחוף, ושוחררה במצב מצוין להמשך מעקב בקהילה.

מחברת המאמר, ד"ר רויטל יונג אלטחן, קרדיולוגית ומצנתרת בכירה צילום: שמיר

חלפו מאז שנים רבות. סיימתי לימודי רפואה והתמחות ברפואה פנימית, קרדיולוגיה וצנתורי לב. אמי היקרה נפטרה בינתיים מבעיות בריאות אחרות, אך המודעות למחלות לב בנשים נותרה, מבחינתי, לוקה בחסר.

מחלות לב הן הסיבה העיקרית לתמותה בנשים. הן ממיתות יותר נשים מאשר סרטן השד.

אז מדוע רוב הנשים, וגם חלק מהרופאים, אינם מודעים לכך?

הנה כמה דברים שחשוב לדעת:

מחלת לב אינה מחלה 'גברית'!

מחלת לב נתפסת באוכלוסייה כמחלה גברית, אולם בניגוד לדעה המקובלת, מחלת לב מהווה סיבה עיקרית לתחלואה ולתמותה בנשים. מדי שנה לוקים כ-10,000 ישראלים באוטם שריר הלב, 26 אחוז מהם הן נשים. שכיחות מחלות לב בנשים עולה עם הגיל, ומעל גיל 65 הסיכון למחלת לב בנשים משתווה לסיכון בגברים.

כיצד ניתן למנוע מחלות לב בנשים?

מחלות לב וכלי דם ניתנות למניעה, ולכן חשוב להקפיד על משקל גוף תקין ותזונה בריאה, להרבות בפעילות גופנית ולהימנע מעישון. חשוב לעקוב אחר רמות סוכר, לחץ דם ושומני דם ולטפל בהם בצורה מיטבית במידה ואינם תקינים.

גורמי הסיכון דומים בגברים ונשים, אך מחקרים רבים הראו כי סוכרת ויתר לחץ דם מסוכנים יותר בנשים. מחקרים אחרים הראו כי גם לעישון, אפילו בהיקף קטן, השפעה מזיקה יותר לנשים.

שכיחות מחלת לב בנשים עולה עם סיום תקופת הפוריות, כאשר רמות האסטרוגן בגוף יורדות. ככל הנראה טיפול הורמונלי חלופי מוקדם יכול לשפר את התוצאים הקרדיווסקולאריים.

מהם סימני אוטם שריר הלב בנשים?

סימני אוטם שריר הלב בנשים, פעמים רבות, אינם 'קלאסיים'. מחקרים הראו כי כמעט מחצית מנשים, שלקו בהתקף לב, לא הלינו כלל על כאבים בחזה במהלך ההתקף, אלא על סימנים אחרים כמו עייפות, בחילה, הפרעות שינה או חרדה בלתי מוסברת. נשים שכן התלוננו על כאב, התלוננו פעמים רבות על צרבת, כאב בידיים, בכתפיים, בלסת או בגב, ולא על כאב חזה.

לעיתים קרובות, נשים אינן מודעות שתסמינים אלו עשויות להתריע על התקף לב ומאשימות בכך תופעות כמו עייפות, צרבות, לחץ נפשי, בעיות פרקים או כושר ירוד. פעמים רבות אנו שמות עצמנו בעדיפות שניה או שלישית אחרי המשפחה והקריירה, ונוטות לדחות את הטיפול בבריאותנו שלנו.

מחקרים שונים אכן הראו כי נשים, שלוקות בהתקף לב, לרוב פונות לטיפול רפואי כעבור זמן רב יותר לעומת גברים, ומאובחנות זמן רב יותר לאחר פנייתן. מסיבות אלה – תמותה וסיבוכים ארוכי טווח של אוטם שריר הלב, גבוהים יותר בנשים מאשר בגברים.

לסיכום, אנו כנשים דואגות לטיפול הרפואי בסובבים אותנו, אבל נבדקות פחות מדי בעצמנו. דואגות שכולם יאכלו בריא ויתעמלו, אבל בשביל עצמנו לעיתים 'מעגלות פינות'.

בניגוד לדעה המקובלת, מחלות לב אינן עניין 'גברי', ולכן חשוב מאוד שכל אישה תיוועץ ברופא בנוגע לאיתור מוקדם של גורמי הסיכון למחלות לב, ולטיפול בגורמי סיכון אלו.

לא פעם אנו פוטרות את הכאבים במלים, 'שטויות, אני רק עייפה, אנוח קצת וזה יעבור'. אבל קיימות בעיות שלא יפתרו בשנ"צ! אם קיים ספק, מומלץ להיבדק בדחיפות. טיפול מוקדם באוטם שריר הלב עשוי להציל את חייכן".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן