הדסה: ננו אומגה 5 לחולי טרשת נפוצה
פרופ' חיים עובדיה, נוירואימונולוג מהמחלקה לנוירולוגיה בבית החולים הדסה, מציג מחקר חדש על השפעת תוסף תזונה, שהונדס בננו טכנולוגיה, על שימור תפקודי המוח של חלק מן החולים בטרשת נפוצה
מחקר עדכני, שבוצע במרכז לטרשת נפוצה בבית החולים הדסה בירושלים, בוחן מענה טיפולי להידרדרות השקטה שמתרחשת לחולים במחלת טרשת נפוצה. המחקר בדק השפעת תוסף תזונה, ננו אומגה 5, המבוסס על חומצה שומנית מסוג אומגה 5 ממקור טבעי.
חודש מאי הוא חודש המודעות ברחבי העולם לטרשת נפוצה. טרשת נפוצה מוגדרת כמחלה כרונית, חשוכת מרפא, הפוגעת בתפקוד מערכת העצבים המרכזית. המחלה המתפרצת במפתיע, באמצע החיים, בגילאי 15-45 ובקרב נשים פי 2 מאשר בגברים. יש לה מקדם סיכון נוסף, חולים אלה מצויים בקבוצת סיכון לפתח דיכאון, או התקפי חרדה, עקב מחלתם, ואלה מוסיפים קושי על התמודדותם.
פרופ' חיים עובדיה, נוירואימונולוג, מהמחלקה לנוירולוגיה בבית החולים הדסה בירושלים, מדבר על המחקר החדש, על מחלת הטרשת הנפוצה ככלל, ועל הקשר בין המחלה הפיזית לבין נפש החולה.
הגוף והנפש קשורים זה בזה
ככל שהרפואה מתקדמת, וככל שמתרבים המחקרים, כך גוברת ההבנה שישנו קשר הדוק ובלתי נפרד בין הגוף לבין הנפש. מצבו הפיסי של אדם משפיע על מצבו הנפשי, ומצבו הנפשי של אדם משפיע על מצבו הפיזי. אנו רואים את הקשר בין השניים בעיקר בקרב חולים במחלה כרונית, הנמשכת לאורך זמן, ומאופיינת בקשיי תפקוד וחוסר וודאות לגבי העתיד. למרות התפיסה הרווחת כי ישנו קשר ישיר בין חומרת מצבו של החולה, לבין תגובתו הרגשית, מחקרים רבים, למרבה הפלא, מציגים נתונים שונים ומורכבים הרבה יותר.
יש חולים המפתחים תגובות דיכאוניות, או סובלים מהתקפי חרדה קשים, והפרעות שינה, דווקא לאחר קבלת האבחון, גם אם מצבם מוגדר קל או התחלתי בלבד. אחרים מגיבים כך רק עם החמרה משמעותית, בעקבות התפתחות המחלה, שפוגעת ישירות בחיי היומיום שלהם. ישנם גם חולים, שתגובתם מושפעת ישירות מפגיעה קוגניטיבית, המתלווה למחלה ולאו דווקא משינוי ביכולות הפיזיות ועוד.
ההידרדרות השקטה של טרשת נפוצה
טרשת נפוצה הינה מחלה המאתגרת את החולה, ואת סביבתו הקרובה, לא רק בשל היותה חשוכת מרפא. הסיבות רבות. חוסר הוודאות כיצד תתפתח המחלה, ובאיזה אופן תתקוף; המעקב המתיש אחר התקדמותה; הבדיקות והטיפולים השונים; הירידה בתפקוד הפיזי המלווה בפגיעה בדימוי הגוף; והתלות בטיפולו של אדם תומך.
הקושי המשמעותי ביותר, המצוין על ידי המתמודדים עם המחלה ובני משפחותיהם, הוא הירידה בתפקוד הקוגניטיבי, הקרויה "הידרדרות שקטה". היא מופיעה בשלבי המחלה המתקדמים. ההידרדרות מלווה בקשיי זיכרון, בלבול וחוסר אוריינטציה, קשיי דיבור והבנת טקסט ועוד.
התקדמות בהתמודדות עם המחלה
העידן בו אנו חיים כיום, מאפשר לחולים בטרשת נפוצה לחוות התמודדות קלה יותר, מאשר בעבר, לאורך זמן. מחקרים רפואיים פורצי דרך, ופיתוח תרופות וטיפולים חדשניים, שלא היו קיימים בעבר, בהחלט מראים אפשרות לשיפור משמעותי באורח חייהם של החולים ובכך להקל על ההתמודדות הפיזית והנפשית שלהם כאחד.
תרופות מהדור החדש, שניתנות היום, גורמות לשינוי במערכת החיסונית באופן המעכב משמעותית את התפתחות המחלה, גם בקרב חולים בשלב מתקדם. תרופות אלה, משפיעות ישירות על תפקוד המערכת החיסונית, ובכך מצליחות לראשונה לעכב משמעותית את תהליך התפתחות המחלה ולשנות את מהלכה לאורך שנים. יתרון נוסף בטיפולים החדשים הינה הפחתה יחסית של תופעות הלוואי.
מחקר חדש בבית החולים הדסה
מחקר פורץ דרך וראשון מסוגו, שבוצע במרכז לטרשת נפוצה בבית החולים הדסה בירושלים, בא לבחון לראשונה מענה טיפולי לתהליך ההידרדרות השקטה של חולי טרשת נפוצה – באמצעות תוסף תזונה, "ננו אומגה 5", המבוסס על חומצה שומנית מסוג אומגה 5 ממקור טבעי. חומצה זו ידועה כנוגד החמצון החזק ביותר כיום בטבע.
התוסף, שהונדס באמצעות 'ננו טכנולוגיה' כך שיצליח להגיע למערכת העצבים המרכזית ואל המוח במינון אפקטיבי, נמצא במחקרים קודמים כבעל השפעה מטיבה על תפקודי המוח בקרב נסיינים בריאים ועל אוכלוסייה בוגרת הסובלת מדמנציה.
בקרב חולי טרשת נפוצה, שטופלו בתוסף "ננו אומגה 5" בבית החולים הדסה במהלך 3 חודשים ברציפות, נמצא שיפור של 12% בתפקודי המוח. השיפור נשמר גם לאחר הפסקת הטיפול, למשך 3 חודשים לפחות. לדברי החוקרים, הניסוי מעיד לא רק על אפקטיביות התוסף, בעצם הגעתו לתאי המוח, אלא מעיד כי ביכולתו של תוסף זה להשפיע על תפקוד המוח ואפילו לשקמו גם בתנאי מחלה קשה, הנחשבת כחשוכת מרפא.
כאמור, עדיין אין תרופה לטרשת נפוצה. אך דרכי הטיפול החדשות, בנוסף לליווי רגשי, ייעוץ והתמדה בתרגילים ופעולות המחזקות את החוסן הפיזי והנפשי, יאפשרו לחולים במחלה להתמודד עם המחלה מבחינה פיזית ומבחינה נפשית.
כתבה זו אינה מהווה תחליף, בשום אופן, לפנייה להיוועצות אצל רופא מומחה או כל גורם רפואי מוסמך רלוונטי.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות נוירולוגיה ונוירוכירורגיה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן