סוכרת הריון

Gestational-diabetes
Gestational-diabetes
צילום: שטרסטוק

אחוז קטן מהנשים ההריוניות יסבלו מסוכרת הריון. ברוב המקרים לאחר הלידה המחלה תחלוף כלא הייתה. הדרכים לזיהוי הסוכרת בהריון, ודרכי הטיפול מבלי לפגוע בעובר

אחוז קטן מהנשים ההריוניות, תגלנה במהלך ההיריון כי הן חלו בסוכרת הריון. ברוב המקרים סוכרת ההיריון תחלוף כלא הייתה, לאחר הלידה, אך במקרים אחרים המחלה תהפוך מסוכרת הריון לסוכרת מבוגרים.

בין ארבעה לחמישה אחוזים מהנשים ההריוניות, יחלו בסוכרת הריון. כאשר רמת הסוכר בדמה של האישה ההרה אינה מאוזנת, היא מוגדרת חולה בסוכרת הריון. ברוב המקרים, סוכרת הריון מופיעה במחצית השנייה של ההיריון. במצבים שבהם היא מאובחנת מוקדם יותר, בשליש הראשון, החשד הוא שמדובר בסוכרת טרום הריונית.

אבחון המחלה נעשה בשני שלבים, בשבועות עשרים וארבעה עד עשרים ושמונה להריון מתבצעת בדיקת סקר הנקראת העמסת סוכר, שמטרתה לזהות את הנשים בסיכון. בבדיקת הסקר שותה הנבדקת חמישים גרם סוכר, וכעבור שעה נמדדת אצלה רמת הסוכר בדם. הבדיקה אינה נעשית בצום. במקרים שבהם מתגלה רמת סוכר של מאה שלושים וחמישה עד מאה וארבעים מיליגרם ויותר, עוברים לשלב השני ומבצעים בדיקה אבחנתית – העמסת סוכר של מאה גרם. הבדיקה נעשית לאחר צום של שמונה שעות.

הסוכר עובר דרך השליה, לכן גם העובר נחשף לרמות גבוהות של סוכר. כתוצאה מכך נגרמת אצלו הפרשת יתר של אינסולין, והוא נתון לסיכונים שונים, ביניהם גדילת יתר, עיכוב בהבשלת ריאות, קושי בלידה בשל גודל העובר, נפילת רמות הסוכר ביילוד לאחר הלידה, סיכון גדול להשמנה בהמשך החיים. גם ליולדת ישנם סיכונים כהחלמה ארוכה לאחר הלידה, ניתוח קיסרי בשל גודל העובר, לידה קשה ודימום מוגבר, ואפשרות לחלות בסוכרת מבוגרים בהמשך. נשים רבות חוששות מהתפתחות מומים בעובר בשל הסוכרת, אך אין סיבה לדאגה ממשית. סוכרת הריון מופיעה במחצית השנייה של ההיריון, שלב שבו איברי העובר כבר נוצרו, לכן אין סכנה מוגברת למומים. שכיחות של מומים אופיינית לנשים הסובלות מסוכרת שקדמה להריון.

הטיפול בסוכרת הריון

דיאטה: זהו השלב הראשון בטיפול. מטרתה של הדיאטה היא להפחית את כמות הפחמימות במזון. במסגרת הדיאטה, על האישה לאכול ארוחות בשעות קבועות, כדי למנוע מצב של רעב.

מדידה קבועה של רמת הסוכר בדם: המדידה נעשית בעזרת מכשיר ביתי נייד. בדרך כלל יידרשו ארבע מדידות מדי יום  בצום, ושעה לאחר כל ארוחה (בוקר, צהריים וערב). חשוב מאוד לבצע את בדיקות הסוכר בקפדנות, ולכתוב את התוצאות בטבלה מסודרת. הבדיקה הביתית מאפשרת לאישה ההרה ולצוות המטפל להעריך את איזון הסוכר בדם.

טיפול תרופתי: ברוב המקרים, דיאטה מביאה לאיזון רמת הסוכר בדם. אם לא הושגו התוצאות הרצויות, יש להוסיף לטיפול זריקות אינסולין. אינסולין הוא ההורמון המופרש מהלבלב, וגורם לפינוי הסוכר מהדם. באחרונה עלתה האפשרות לטפל בנשים בכדורים במקום באינסולין. לדעת רופאים, במצבים מסוימים טיפול בכדורים יכול להתאים יותר מטיפול באינסולין. האינסולין אינו עובר דרך השליה, לכן הוא אינו משפיע על העובר.

כתשעים וחמישה אחוזים מהנשים שלקו בסוכרת הריון לא יסבלו מסוכרת לאחר הלידה. אבל כמחצית מהן יפתחו במהלך חייהן סוכרת מסוג 2 (סוכרת של מבוגרים). כדי להקטין את הסיכון, יש להקפיד על ירידה במשקל ועל פעילות גופנית קבועה. מי שסבלה מסוכרת הריון צריכה לעבור בדיקת העמסת סוכר כשישה שבועות לאחר הלידה, לבחינת מצב הסוכר בדמה.

מקור המידע – "אתר בית החולים שיבא", סוכרת בהריון


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן