בדיקה גנטית לעובר לפני הרחם

צוות יחידת הפוריות והמעבדה בכרמל צילום: אלי דדון
צוות יחידת הפוריות והמעבדה בכרמל צילום: אלי דדון

ד"ר גליה אורון, שעברה מבית החולים בילינסון בפתח תקוה לנהל את יחידת הפוריות ו-IVF בבית החולים כרמל בחיפה, מכניסה טכנולוגיה חדשה: אבחון גנטי טרום השרשתי

שירות חדש בבית החולים כרמל בחיפה, בשיתוף עם בית החולים בילינסון בפתח תקוה: הפריה חוץ גופית הכוללת אבחון גנטי טרום השרשתי.

מנהלת חדשה ליחידת פוריות ו-IVF

ד"ר גליה אורון, המנהלת החדשה של יחידת הפוריות ו-IVF במרכז הרפואי כרמל, מסבירה: "אבחון טרום השרשתי, הינו בדיקת אבחון גנטי, המבוצעת בעובר עוד בטרם החזרתו לרחם, במטרה להגדיל את הסיכוי ללידת ילד בריא בזוגות הנמצאים בסיכון גבוה ללידת ילד חולה במחלה גנטית. מדובר בשילוב מתקדם של טיפולי הפריה חוץ גופית, עם אבחון גנטי של העוברים שנוצרים".

ד"ר גליה אורון צילום: אלי דדון, כרמל

איך מתבצעת הבדיקה בפועל?

ד"ר גליה אורון: "בטיפולי ההפריה החוץ גופית, נוצרים טרום־ עוברים, שהם בעצם עוברים בימים הראשונים להתפתחותם. לצורך הבדיקה, נלקח תא בודד מכל טרום עובר, ובאמצעותו נבדק האם הוא נושא את המחלה הגנטית אותה אנו מנסים למנוע. עד היום נולדו באמצעות שיטה זו ילדים בריאים רבים, שאינם סובלים מהמחלה הגנטית, דבר המצביע על כך שהטכנולוגיה מתקדמת ואמינה ביותר".

למי מיועדת הבדיקה?

"הבדיקה מיועדת לזוגות, שהם נשאים של מחלה גנטית כלשהי, ולכן נמצאים בסיכון מוגבר ללדת ילד חולה באותה מחלה. לפני הבדיקה יש לדעת כמובן מהי המחלה הגנטית אותה עלולים ההורים להעביר לצאצאיהם. כך, ניתן לחפש את הגנים או את השינויים במטען הגנטי האחראים למחלה".

מהו ההליך שעוברים המועמדים לבדיקה?

"בני הזוג יעברו במכון הגנטי של בית חולים כרמל ייעוץ, על ידי רופא מומחה בגנטיקה, במסגרתו יקבלו הסבר על ההליך. במקביל תקבע לבני הזוג פגישה ביחידת הפוריות והפריה חוץ גופית בבית חולים כרמל, ובה יקבלו הסבר על הליך הפריה חוץ גופית. בני הזוג יעברו הפריה חוץ גופית כולל שאיבת ביציות, הפרייתן בהליך מיקרו-מניפולציה, ועד לשלב הגידול של טרום-עוברים. בשלב הבא תילקח הדגימה, כפי שתואר קודם, והאבחון הגנטי יבוצע במעבדות המכון הגנטי של בית חולים בילינסון, בשיתוף פעולה עם ד"ר רעות מטר, מנהלת מעבדה ציטוגנטית ואבחון טרום השרשתי בבלינסון".

ומה לגבי תוצאות הבדיקות?

"רק עוברים, שיימצא שאינם נושאים את המוטציה הגנטית, יוחזרו לאם בתהליך ההחזרה לרחם, אשר יתבצע ביחידה להפריה חוץ גופית בבית חולים כרמל".

מבילינסון לכרמל דרך מונטריאול

ד"ר גליה אורון התמחתה בבית החולים בילינסון, ולאחר מכן השתלמה באוניברסיטת מקגיל שבמונטריאול, אחד המרכזים הגדולים בצפון אמריקה, שם וסיימה בהצטיינות תת התמחות בפריון והפריה חוץ גופית. עם שובה ארצה חזרה ליחידה לפוריות והפריה חוץ גופית במרכז הרפואי בילינסון, וריכזה את תחום שימור הפוריות בילדות חולות סרטן. לאחרונה התמנתה למנהלת היחידה לפוריות ולהפריה חוץ גופית (IVF) בבית חולים כרמל. מי שתלווה את הזוגות בהליך ההפריה בפן הסיעודי בכרמל, היא האחות ליאת ברגמן-רסקין, מנהלת הסיעוד המנוסה של היחידה.

ד"ר גליה אורון מסכמת: "אני נרגשת מכך שאנו יכולים להביא את הרפואה המקצועית ביותר לכאן, קרוב ונוח למטופלות שלנו, ולחסוך מהזוגות את הצורך לנסוע ולקבל את הטיפול רחוק מהבית, במיוחד היות והליך של הפריה חוץ גופית מחייב בדיקות מעקב רבות ומצריך מהמטופלים מאמץ ומחויבות להליך הטיפול".

ד"ר גליה אורון, המנהלת החדשה של יחידת הפיריון ו- IVF בכרמל צילום: אלי דדון

צוות מכון הפיריון וצוות המעבדה בכרמל צילום: אלי דדון


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן